“Oraş din România adus la sapă de lemn de coaliţia de guvernare PNL- PSD”
Alături de Vaslui, judeţul Botoşani reprezintă polul absolut al sărăciei din România. Această realitate tristă poate fi redată, la nivel statistic, în câteva cifre:
– la nivel de municipiu, într-un oraş de 100.000 de locuitori, există numai patru fabrici şi niciun parc industrial!;
– pe o rază de 60 de km. de străzi din municipiul Botoşani oamenii trăiesc în condiţii de secol XIX, fără apă, canalizare sau gaz;
– la capitolul atrageri de fonduri europene, Botoşaniul este pe ultimul loc din România, autorităţile locale aruncând efectiv pe apa sâmbetei 120 de milioane de euro, bani din care s-ar fi putut reface infrastructura rutieră, s-ar fi putut crea noi locuri de muncă, iar unele clădiri de patrimoniu s-ar fi putut reabilita.
Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, administraţia locală a municipiului Botoşani a primit zilele trecute cea mai grea lovitură din ultimii 13 ani. Printr-o sentinţă judecătorească definitivă, municipalitatea este somată sa achite 16 milioane de euro unei societăţi, “Termica”, înfiinţată chiar de primărie!
Dacă istoricul acestui litigiu este destul de încâlcit, consecinţele sale sunt pe cât de simple, pe atât de dezastruoase: autorităţile locale nu vor mai avea bani nici măcar pentru a continua proiectele începute sau întreţinerea anumitor servicii. Nicio străduţă din Botoşani nu va fi asfaltată şi nu se va putea asigura nici măcar iluminatul public.
Pe scurt, Botoşaniul este bun de plată şi se află în pragul falimentului!
Deşi problema era cunoscută în administraţia botoşăneană, fiind o adevărată bombă cu ceas, lucrurile nu s-au mişcat până când edilii nu s-au trezit cu portăreii la uşă. Primăria a pierdut procesul cu “Termica”, iar în 2021 s-a trezit cu o somaţie silită pentru cele 16 milioane de euro. O adevărată catastrofă pentru municipalitate, mai ales că executarea silită ar fi blocat toate conturile instituţiei. Ultima cale de atac a fost un proces, pe care primăria l-a pierdut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Hotărârea magistraţilor a fost aceeaşi. Primăria trebuie să plătească lichidatorului 16 milioane de euro.
Singura soluţie, de care depinde soarta celor 100.000 de locuitori ai municipiului Botoşani, o reprezintă un ajutor din fondurile de rezervă ale Guvernului, altfel oraşul va intra în faliment.
Fac apel către factorii decidenţi din Ministerul Finanţelor să ne ajute în această problemă. Soarta a 100.000 de cetăţeni depinde de decizia lor!
Nu există răspunsuri