“Politicile economice ale coaliţiei de guvernare condamnă micii producători agricoli la faliment”
Ca în multe alte domenii de activitate, în judeţul Botoşani agricultura este un domeniu al extremelor.
În perioada comunistă, Botoşaniul era considerat un adevărat “Bărăgan al Moldovei”, cu pământ fertil şi producţii record, mai ales la porumb. După 1990, vreme de două decenii, această zonă, eminamente agricolă, a căzut în ruină, cu multe terenuri lăsate în pârloagă sau lucrate în sistem de subzistenţă, aproape ca în evul mediu. La toate acestea s-au adăugat exodul masiv al tinerilor în străinătate şi vinderea accelerată a terenurilor.
În ultimii 10 ani, mai ales odată cu programele de finanţare europeană, “Bărăganul Moldovei” a renăscut într-un mod surprinzător. Din ce în ce mai mulţi fermieri autohtoni au început să investească masiv în utilaje, hibrizi şi achiziţii de terenuri agricole, ajungând la exploataţii de sute de hectare, cu cifre de afaceri de sute de mii sau chiar milioane de euro. Investiţiile masive în tehnologie şi utilaje agricole au reprezentat cheia succesului.
Pe de altă parte, micii producători agricoli, în general ţărani trecuţi de 50 de ani, au rămas ancoraţi în realitatea vremurilor de dinainte de Revoluţie.
Produse agricole de cea mai înaltă calitate, roadele muncii ţăranului român pot fi găsite pe tarabele pieţelor la preţuri aproape derizorii, concurate neloial de marile lanţuri de hipermarketuri şi de samsarii angrosişti. În condiţiile trendului de creşteri de preţuri la combustibili şi energie, a costurilor de producţie şi a taxelor aplicate de administraţiile pieţelor din judeţ, micul producător agricol va fi practic condamnat la extincţie.
Mii de familii, care trăiau oricum la limita sărăciei, vor fi împinse la o luptă pentru supravieţuire, dacă statul român nu va lua măsuri urgente şi ferme pentru sprijinirea micului producător agricol.
Altfel, produsele ţăranului român pe tarabele pieţelor vor rămâne doar o amintire tristă.
Nu există răspunsuri