Ziua Bucovinei
Se împlinesc astăzi 105 ani de la reîntregirea Moldovei istorice, prin actul Unirii Bucovinei, provincie smulsă în 1775 Principatului Moldovei, cu Regatul României.
În condiţiile în care Puterile Centrale ieşiseră înfrânte din Marele Război şi naţiunile Imperiului austro-ungar îşi căutau calea spre libertate, activitatea de decenii a oamenilor politici români bucovineni (Eudoxiu Hurmuzaki, Ion Nistor, Iancu Flondor, Sextil Puşcariu, Dionisie Bejan, Aurel Onciul) îşi arăta roadele prin hotărârea Congresului General al Bucovinei, care a votat unirea fostului Ducat, rupt din Moldova, cu România.
Decizia românilor bucovineni a fost sprijinită de autorităţile statului român şi de armata română – care a intervenit în Bucovina ca urmare a cererii de ajutor formulate de Consiliul Naţional Român, la 5 noiembrie 1918. Pe 6 noiembrie dimineaţa, primele detaşamente de grăniceri şi de jandarmi români au trecut graniţa austro-ungară şi au intrat în oraşele Suceava, Gura Humorului şi Câmpulung-Moldovenesc, pentru a restabili ordinea perturbată de trupele ucrainene, iar pe 11 noiembrie, Divizia a 8-a a Armatei Regale Române, condusă de Generalul Iacob Zadik, intra în oraşul Cernăuţi, de unde fugiseră trupele ucrainene.
La 15/28 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român a convocat Congresul General al Bucovinei, care a votat în unanimitate, cu sprijinul majorităţii reprezentanţilor germani şi polonezi, întoarcerea codrilor voievodali ai Bucovinei la sânul Țării-Mamă, România, împlinind, astfel, visul secular al generaţiilor de români bucovineni.
Nu există răspunsuri