AUR consideră necesară îmbunătăţirea procesului de donare de sânge
Deputatul AUR, Mihail Albişteanu, a declarat că partidul din care face parte consideră că este necesară îmbunătăţirea procesului de donare de sânge în România.
Tocmai de aceea acesta spune că AUR a depus un proiect de lege la începutul acestui an pentru îmbunătăţirea procesului de donare de sânge. Potrivit iniţiatorilor, scopul acestui proiect este acela de a facilita şi îmbunătăţi procesul de donare de sânge, dar şi pentru a creşte disponibilitatea sângelui pentru pacienţii care au nevoie de el.
„În România este criză acută de sânge, pacienţii care au atâta nevoie de acest remediu ajungând, din păcate, nu de puţine ori, să-şi piardă viaţa. Una dintre problemele majore cu care se confruntă potenţialii donatori este distanţa mare pe care trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la centrele de recoltare, în România existând doar 43 de astfel de centre, ceea ce face procesul de donare dificil şi inconfortabil pentru mulţi oameni.
Acest impediment poate fi remediat prin modificarea legislaţiei actuale, astfel încât procesul de donare să se poată realiza şi în cadrul unităţilor de transfuzie din spitalele orăşeneşti şi municipale, astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitatea să doneze într-o locaţie situată la o distanţă mai mică de zona în care acestea locuiesc sau pe care, în mod obişnuit, o frecventează. Acest lucru ar facilita donarea pentru persoanele interesate şi ar reduce distanţa pe care trebuie să o parcurgă pentru a dona sânge”, a spus deputatul AUR.
Mihail Albişteanu a adăugat că el şi colegii săi sunt „conştienţi de importanţa donării de sânge pentru viaţa pacienţilor şi sperăm ca acest proiect de lege să contribuie la creşterea numărului de donatori şi la disponibilitatea sângelui în România. Este vital să acţionăm acum pentru a ne asigura că toţi pacienţii primesc tratamentul de care au nevoie”.
Iniţiativa legislativă AUR urmăreşte modificarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.
Nu există răspunsuri