Către: Domnul Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei
Domnul George Sergiu Niculescu, Președinte al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei
De la: Lilian Scripnic, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 18 Galați
Subiectul întrebării: Soluții privind infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice din România pentru a face față cantității de energie pe care prosumatorii o injectează în rețea
Stimate domnule Ministru,
Stimate domnule Președinte,
În contextul politicii europene de promovare și intensificare a accesului la resursele de energie regenerabile în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și scăderii dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, România înregistrează și ea o creștere a solicitărilor de finanțare pentru energie din surse alternative. Succesul acestei măsuri este foarte bine reliefat de datele statistice referitoare la prosumatorii înregistrați în România în ultimii 3 ani. Astfel, în anul 2020 creșterea a fost una liniară, în 2021 se constată o tendință de ușoară accelerare ajungându-se la finalul anului la un număr de 13.596 prosumatori. Anul 2022 înregsitrează o accelerare și mai pronunțată, cu un număr de aproximativ 40.000 de prosumatori. Pentru anul 2023 estimările ANRE erau, inițial, de 100.000 de prosumatori, însă dinamica este atât de spectaculoasă încât se pare că aceste date au fost revizuite la circa 140.000 prosumatori (potrivit Raportului Anual privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru anul 2022), iar până în 2030 este anticipat să urce de 2,5 ori, până la circa 350.000.
Ritmul impresionant de trecere la surse de energii regenerabile a fost susținut atât de modificările legislative care au permis creșterea puterii instalate de la 27 kW la 100 kW și, ulterior, la 400 kW, precum și de aplicarea programului AFM Casa Verde Fotovoltaice. La acestea se adaugă și perspectiva fondurilor pe care România le va primi prin programul „REPowerEu” (din 1,4 miliarde de euro valoarea totală, circa 600 milioane de euro vor fi dedicate pentru achiziția de panouri fotovoltaice și baterii de stocare).
Deși premisele trecrerii la resursele de energie regenerabile în România sunt încurajatoare ne confruntăm cu o mare problemă semnalată de distribuitorii de energie: rețeaua energetică este foarte veche și prea uzată pentru a face față unor cantități mari de energie introduse brusc în sistem, în condițiile în care puterea instalată crește constant. Iată de ce devine evidentă nevoia de investiții în infrastructură.
În acest context, vă rugăm, domnule Ministru / domnule Președinte, să ne comunicați dacă măsurile de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice reprezintă o prioritate pentru instituția pe care o conduceți în următorii ani și dacă ați inițiat dezbateri cu distribuitorii în vederea creșterii investițiilor în acest sector?
Nu există răspunsuri