Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Educației – Discriminare la creșă finanțată de statul Ungar

Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Discriminare la creșă finanțată de statul Ungar

Stimată doamnă Ministru,

Vă readuc în atenție situația discriminatorie dintr-o instituție de învățământ preșcolar din județul Mureș, mai exact despre situația „CREȘEI 3 GRUPE CU PROGRAM PRELUNGIT” din comuna Corunca județul Mureș.

Guvernul Ungariei a contribuit financiar în anul 2021 la înființarea acestei creșe situată comuna Corunca din județul Mureș, într-o clădire care aparține Bisericii Reformate Corunca. La înființarea se susținea faptul că grădinița va continua funcționarea a instituției de învățământ preșcolar confesional cu statut privat.

În fapt, s-a constatat că prin HCL nr 71/22.09.2021, această unitate de învățământ preșcolar a fost introdusă în sistemul național preuniversitar de învățământ în urma aprobării a Consiliului local Corunca.

La dezbaterea HCL nr 71/22.09.2021 mai mulți consilieri locali au ridicat problema limbii de predare și a accesului copiilor de etnie română la această creșă. La momentul respectiv au fost transmise promisiuni cu privire la faptul că deși Guvernul Ungariei a condiționat acordarea finanțării pentru renovarea clădirii ce găzduiește creșa prin motive discriminatorii precum predarea exclusiv în limba maghiară, la această instituție vor avea acces minim 10 copii de naționalitate română, iar personalul va fi mixt, astfel încât să fie angajați și cunoscători și vorbitori de limba română.

Însă aceste promisiuni nu au fost respectate. Întreg personalul este exclusiv de naționalitate maghiară acesta fiind selectat prin mijloace netransparente. Există o nemulțumire chiar și în rândul comunității maghiare pentru faptul că soția și fiica actualului primar sunt angajați ai grădiniței respectiv a creșei. La nivelul creșei dar și a scolii gimnaziale este dusă o politică discretă dar foarte eficientă de respingere a copiilor români și prevenire a înscrierii acestora.

Inexistenta limbii de predare în limba română într-o unitate publică de învățământ într-o localitate cu peste 4400 de locuitori, dintre care aproximativ jumătate sunt de naționalitate română reprezintă o formă evidentă de discriminare, săvârșită de autoritățile locale, respectiv de primarul comnei, , initiatorul infiintarii acestei unitati de invatamant ,in aceasta forma vadit discriminatorie. Trebuie subliniat faptul că au existat peste 65 de cereri de înscriere din partea părinților copiilor de etnie romănă.

În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

Care sunt acțiunile și verificările efectuate în această instituție pentru a înlătura iligalitățile existente, verificând totodată chestiunile ce țin de discriminarea cetățenilor de etnie română în privința înscrierii copiilor, a personalului și a limbii utilizate în instituție?

Când veți iniția monitorizarea funcționării acestei instituții de învățământ preșcolar? Rugăm pe această cale să dispuneți efectuarea unei inspecții amănunțite și să ne comunicați rezultatul acesteia pentru a combate discriminarea pe criterii etnice.

Care sunt măsurile adoptate pentru a impune respectarea legilor și a Constituției, fiind sancționate toate formele de discriminare, atât în privința angajărilor de personal cât și a înscrierii copiilor, dar și a limbii de predare impuse forțat.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]