Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Educației – Discriminare la creșă finanțată de statul Ungar

Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Discriminare la creșă finanțată de statul Ungar

Stimată doamnă Ministru,

Vă readuc în atenție situația discriminatorie dintr-o instituție de învățământ preșcolar din județul Mureș, mai exact despre situația „CREȘEI 3 GRUPE CU PROGRAM PRELUNGIT” din comuna Corunca județul Mureș.

Guvernul Ungariei a contribuit financiar în anul 2021 la înființarea acestei creșe situată comuna Corunca din județul Mureș, într-o clădire care aparține Bisericii Reformate Corunca. La înființarea se susținea faptul că grădinița va continua funcționarea a instituției de învățământ preșcolar confesional cu statut privat.

În fapt, s-a constatat că prin HCL nr 71/22.09.2021, această unitate de învățământ preșcolar a fost introdusă în sistemul național preuniversitar de învățământ în urma aprobării a Consiliului local Corunca.

La dezbaterea HCL nr 71/22.09.2021 mai mulți consilieri locali au ridicat problema limbii de predare și a accesului copiilor de etnie română la această creșă. La momentul respectiv au fost transmise promisiuni cu privire la faptul că deși Guvernul Ungariei a condiționat acordarea finanțării pentru renovarea clădirii ce găzduiește creșa prin motive discriminatorii precum predarea exclusiv în limba maghiară, la această instituție vor avea acces minim 10 copii de naționalitate română, iar personalul va fi mixt, astfel încât să fie angajați și cunoscători și vorbitori de limba română.

Însă aceste promisiuni nu au fost respectate. Întreg personalul este exclusiv de naționalitate maghiară acesta fiind selectat prin mijloace netransparente. Există o nemulțumire chiar și în rândul comunității maghiare pentru faptul că soția și fiica actualului primar sunt angajați ai grădiniței respectiv a creșei. La nivelul creșei dar și a scolii gimnaziale este dusă o politică discretă dar foarte eficientă de respingere a copiilor români și prevenire a înscrierii acestora.

Inexistenta limbii de predare în limba română într-o unitate publică de învățământ într-o localitate cu peste 4400 de locuitori, dintre care aproximativ jumătate sunt de naționalitate română reprezintă o formă evidentă de discriminare, săvârșită de autoritățile locale, respectiv de primarul comnei, , initiatorul infiintarii acestei unitati de invatamant ,in aceasta forma vadit discriminatorie. Trebuie subliniat faptul că au existat peste 65 de cereri de înscriere din partea părinților copiilor de etnie romănă.

În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

Care sunt acțiunile și verificările efectuate în această instituție pentru a înlătura iligalitățile existente, verificând totodată chestiunile ce țin de discriminarea cetățenilor de etnie română în privința înscrierii copiilor, a personalului și a limbii utilizate în instituție?

Când veți iniția monitorizarea funcționării acestei instituții de învățământ preșcolar? Rugăm pe această cale să dispuneți efectuarea unei inspecții amănunțite și să ne comunicați rezultatul acesteia pentru a combate discriminarea pe criterii etnice.

Care sunt măsurile adoptate pentru a impune respectarea legilor și a Constituției, fiind sancționate toate formele de discriminare, atât în privința angajărilor de personal cât și a înscrierii copiilor, dar și a limbii de predare impuse forțat.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]