La 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie mondială, iar din acel moment întreaga lume a intrat într-o cursă acerbă pentru a face față noului coronavirus despre care nu se știa prea multe, nici cum a apărut, nici de unde, a fost un accident de laborator sau a fost lansat intenționat, nici cum te aperi de el, nici cum te vindeci și ce tratament să iei. Odată cu eforturile medicilor din întreaga lume de a salva vieți s-a declanșat și un întreg mecanism economic pentru că toată lumea avea nevoie de izolete, măști, mănuși, echipamente medicale speciale, dezinfectanți, teste PCR în prima etapă și teste rapide ulterior, s-au reorganizat spitale, s-au creat circuite speciale pentru COVID 19 și s-au produs vaccinuri pentru care guvernele au cheltuit miliarde de Euro. A apărut deodată o adevărată industrie a pandemiei, utilă în lupta cu virusul dar care, pentru unele companii, a fost o ocazie bună de a face profit din banii publici.
După 3 ani de criză sanitară, în 5 mai 2023, OMS a declarat încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, iar de atunci încoace au început să apară dosarele penale. A fost o perioadă profitabilă pentru că s-a achiziționat mult și scump și s-au cheltuit banii publici fără cumpătare. Potrivit datelor publice comunicate de DNA foști primari sau actuali parlamentari, medici de familie sau simpli funcționari au devenit părți în aproximativ 100 de dosare penale, cel mai cunoscut fiind cel al contractării a 120 milioane de doze de vaccin.
Desigur isteria națională a făcut parte dintr-o isterie globală. Achizițiile și autorizarea unor medicamente, vaccinuri sau a unor aparate și dispozitive medicale cum este testul rt-PCR au fost făcute pe repede înainte. Datele publice de pe site-ul oficial al Food & Drug Administration din Statele Unite arată că testele rt-PCR au început să obțină autorizații începând cu aprilie 2020, însă au fost revocate pe rând în anii 2022 și 2023.
În prezent, în SUA aceste teste nu mai au autorizații care să ateste statutul loc de dispozitiv medical de urgență. De aici apare și întrebarea noastră: mai sunt necesare testele rt-PCR în prezent? Având în vedere faptul că ele au dobândit un statut special, de dispozitiv medical de urgență, ce rost mai are menținerea lor în cadrul procedurilor medicale? Având în vedere faptul că pandemia s-a încheiat și deci și starea de criză sanitară consider că autoritățile trebuie să vină cu clarificări dacă aceste teste mai sunt cu adevărat utile sau sunt menținute din rațiuni economice, doar în interesul îmbogățirii unor companii care încă mai speră la profituri mari pe seama banilor publici.
One response
Am urmarit cu interes articolul de pe acest blog si trebuie sa spun ca sunt foarte ingrijorat de situatia creata in jurul pandemiei de COVID-19. Este clar ca aceasta criza a adus si beneficii unor companii, insa ceea ce ma preocupa cu adevarat sunt actiunile dubioase si ilegale ale unor persoane care au profitat de situatie pentru a-si imbogati buzunarele. Este dezolant sa auzim ca foste primari sau actuali parlamentari sunt implicati in dosare penale legate de achizitionarea a sute de milioane de doze de vaccin. Ne intrebam cum de au reusit sa faca asemenea afaceri pe banii nostri si cum de a fost posibil ca medicamente sau echipamente medicale sa fie autorizate pe repede inainte, fara a fi testate in mod corespunzator. Cu totii avem dreptul la clarificari din partea autoritatilor si la informatii reale despre utilitatea testelor rt-PCR in prezent. Nu cred ca este corect sa ne mentinem in continuare intr-o stare de panica si sa fim manipulati in interesul unor companii care doresc doar sa-si umple buzunarele. Sper ca guvernele sa actioneze responsabil si sa ia masuri in favoarea populatiei, nu a profiturilor.