Creșterea incidenței violenței, bullyingului și altor comportamente antisociale în unitățile de învățământ s-a accentuat în ultimii ani.
Conform Ministerului Educației, în anul școlar 2021-2022, numai județul Ilfov a înregistrat 539 de acte de violență în mediul școlar, situându-se astfel pe locul patru la nivel național.
În ultimii 7 ani, au fost înregistrate peste 50.000 de acte de violență în școlile din România.
Este alarmant să constatăm că violența în școli a devenit o problemă tot mai frecventă, iar acest lucru justifică necesitatea creșterii siguranței în unitățile de învățământ cât mai urgent.
Săptămâna trecută, într-o școală din Otopeni, a avut loc un caz de înjunghiere: un elev de clasa a VI-a a intrat cu un cuțit în școală și a atacat un coleg mai mare pentru a-și face dreptate.
În martie 2024, la Școala Nr. 1 din Afumați, un elev a fost agresat fizic de un coleg, fiind lovit cu palmele peste față.
În aprilie 2024, un elev de 16 ani de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din București a fost înjunghiat în urma unui conflict cu alți patru minori.
În mai 2023, un elev de 15 ani de la Școala Nr. 1 din Bragadiru a fost filmat în timp ce agresa brutal un alt minor.
Un caz foarte mediatizat a fost cel de la Liceul „Ion Creangă” din București, unde un cadru didactic a fost atacat și rănit în zona gâtului cu un cuțit de către un elev de clasa a X-a.
Exemplele pot continua la nesfârșit.
Însă, putem pune capăt acestui fenomen doar dacă luăm măsuri concrete pentru sporirea siguranței în școli.
Am propus, prin PL-x nr. 515/2023, completarea Legii nr. 35/2007, vizând reglementarea expresă a unor măsuri pentru sporirea siguranței în școli și licee, mai exact posibilitatea de a instala sisteme de detectare a substanțelor, armelor, explozibililor sau a oricărui alt obiect care poate provoca vătămări.
Din păcate, acest proiect de lege nu a fost adoptat.
Sunt mamă și am trei copii, pe care vreau să îi știu în siguranță. La fel ca mine, sunt milioane de mame și bunici care vor același lucru pentru copiii lor.
Sper că, la nivel parlamentar, colegele mele să susțină această inițiativă, să o scoatem de la naftalină și să ne asigurăm că sunt în siguranță copiii noștri.
În încheiere, aș vrea să adresez o întrebare publică domnului ministru al Educației: ce măsuri intenționați să luați pentru a preveni astfel de incidente?
Siguranța copiilor noștri trebuie să fie o prioritate!
Comments are closed