Gianina Șerban – declarație politică – Alegerea primarilor în două tururi de scrutin – un principiu democratic care asigură o competiţie corectă.

România a avut în istoria sa, atât în perioada comunistă cât și postdecembristă administrații locale longevive, unele cât o viață. Când vorbesc despre ce s-a întâmplat în multele mandate, unii primari nu mai vorbesc calendaristic referindu-se la ani, ci la întâmplări din al doilea, al cincilea mandat.

Nu aș vrea să spun că nu au fost sau că nu sunt primari care nu au lucrat într-adevăr pentru comunitățile lor și nu au făcut lucruri bune, însă în majoritatea cazurilor s-a demonstrat contrariul iar dezvoltarea localităților s-a făcut din inerție, prin munca cetățenilor, prin investițiile diverselor societăți comerciale, fără o intervenție majoră a administrației locale.

Trebuie să dăm o șansă tuturor localităților să se dezvolte, să dăm României această șansă. Cum putem face asta? Simplu. Prin alegerea primarilor și a președinților consiliilor județene, în două tururi.

Doamnelor și domnilor, din 2012, această șansă a dispărut iar în decursul acestor ultimi 10 ani mai multe forțe politice au mimat că își doresc această revenire la alegerile locale în două tururi, însă eu tind să cred că acestea închid prin diverse sertare propriile inițiative legislative depuse în acest sens.

Există proiecte de lege în acest sens din 2018, din partea PNL, USR, AUR, însă vedem că nu se dorește într-adevăr această schimbare, proiectele fiind blocate prin comisii, în lungul drum ce trebuie să-l străbată o inițiativă legislativă până să ajungă la vot.

La ultima inițiativă depusă în acest sens din partea AUR, respinsă la Senat, obiecția Guvernului constă în faptul că al doilea tur generează costuri suplimentare însă Parlamentul este îndreptățit să ia o asemenea decizie.

Noi, Camera Deputaților, fiind cameră decizională, trebuie să tratăm cu maximă seriozitate aceste schimbări și să dăm, precum spuneam mai devreme, o șansă României, militând ca toate localitățile să ajungă, cel puțin în anul 2024, la un nivel minimal și uniform din punct de vedere al dezvoltării.

Adoptarea acestei legi va avea ca efect dispariția fenomenului cumpărării de voturi, politicul va deveni printre altele un instrument de promovare atât al oamenilor cât și al ideilor care vin în ajutorul alegătorilor iar rețelele de abonați la bani publici ar dispărea.

Ar fi multe de spus, motivarea acestor inițiative există, trebuie doar luate în seamă.

Și încă un lucru aș adăuga la toate acestea: traseismul politic trebuie să dispară. Consider că un primar ales din partea unui partid trebuie ori să își dea demisia din partid și să reprezinte toți cetățenii, la fel cum ar trebui să facă și președintele României, ori să își ducă mandatul până la capăt sub steagul cu care a câștigat alegerile. Pentru că nu sunt jucători onești la o echipă, transferul acestora dintr-o echipa în alta trebuie oprit. Nu ei trebuie să își aleagă echipa, ci cetățenii aleg echipa care joacă pentru ei.

Închei cu un îndemn: dacă vrem să faceți ceva pentru țara asta, haideți să facem. Lăsați interesele de partid deoparte și fiți români!

Vă mulțumesc.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]