Gianina Șerban – declarație politică – Alegerea primarilor în două tururi de scrutin – un principiu democratic care asigură o competiţie corectă.

România a avut în istoria sa, atât în perioada comunistă cât și postdecembristă administrații locale longevive, unele cât o viață. Când vorbesc despre ce s-a întâmplat în multele mandate, unii primari nu mai vorbesc calendaristic referindu-se la ani, ci la întâmplări din al doilea, al cincilea mandat.

Nu aș vrea să spun că nu au fost sau că nu sunt primari care nu au lucrat într-adevăr pentru comunitățile lor și nu au făcut lucruri bune, însă în majoritatea cazurilor s-a demonstrat contrariul iar dezvoltarea localităților s-a făcut din inerție, prin munca cetățenilor, prin investițiile diverselor societăți comerciale, fără o intervenție majoră a administrației locale.

Trebuie să dăm o șansă tuturor localităților să se dezvolte, să dăm României această șansă. Cum putem face asta? Simplu. Prin alegerea primarilor și a președinților consiliilor județene, în două tururi.

Doamnelor și domnilor, din 2012, această șansă a dispărut iar în decursul acestor ultimi 10 ani mai multe forțe politice au mimat că își doresc această revenire la alegerile locale în două tururi, însă eu tind să cred că acestea închid prin diverse sertare propriile inițiative legislative depuse în acest sens.

Există proiecte de lege în acest sens din 2018, din partea PNL, USR, AUR, însă vedem că nu se dorește într-adevăr această schimbare, proiectele fiind blocate prin comisii, în lungul drum ce trebuie să-l străbată o inițiativă legislativă până să ajungă la vot.

La ultima inițiativă depusă în acest sens din partea AUR, respinsă la Senat, obiecția Guvernului constă în faptul că al doilea tur generează costuri suplimentare însă Parlamentul este îndreptățit să ia o asemenea decizie.

Noi, Camera Deputaților, fiind cameră decizională, trebuie să tratăm cu maximă seriozitate aceste schimbări și să dăm, precum spuneam mai devreme, o șansă României, militând ca toate localitățile să ajungă, cel puțin în anul 2024, la un nivel minimal și uniform din punct de vedere al dezvoltării.

Adoptarea acestei legi va avea ca efect dispariția fenomenului cumpărării de voturi, politicul va deveni printre altele un instrument de promovare atât al oamenilor cât și al ideilor care vin în ajutorul alegătorilor iar rețelele de abonați la bani publici ar dispărea.

Ar fi multe de spus, motivarea acestor inițiative există, trebuie doar luate în seamă.

Și încă un lucru aș adăuga la toate acestea: traseismul politic trebuie să dispară. Consider că un primar ales din partea unui partid trebuie ori să își dea demisia din partid și să reprezinte toți cetățenii, la fel cum ar trebui să facă și președintele României, ori să își ducă mandatul până la capăt sub steagul cu care a câștigat alegerile. Pentru că nu sunt jucători onești la o echipă, transferul acestora dintr-o echipa în alta trebuie oprit. Nu ei trebuie să își aleagă echipa, ci cetățenii aleg echipa care joacă pentru ei.

Închei cu un îndemn: dacă vrem să faceți ceva pentru țara asta, haideți să facem. Lăsați interesele de partid deoparte și fiți români!

Vă mulțumesc.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]