România și românii din spațiul pruto-nistrean sunt una dintre țintele predilecte ale propagandei ruse, care și-a intensificat amenințările hibride la frontiera de răsărit a Uniunii Europene și a NATO în condițiile schimbării dramatice a mediului de securitate regională. Astfel, România și Republica Moldova, cu care avem relații speciale și privilegiate și pentru care ne-am asumat un angajament istoric, sunt expuse puternic amenințărilor clasice și hibride, atât convenționale, cât și neconvenționale venite dinspre Rusia, care recurge la diverse metode pe plan informațional-mediatic, economic, bisericesc și electronic. În condițiile războiului din Ucraina, resimțim tot mai acut acest război aici, în interiorul României, dar mai ales în județele noastre istorice de peste Prut.
Am salutat decizia Chișinăului din 26 februarie de a bloca, în sfârșit, site-urile filialei de limbă română a postului rus de stat Sputnik și a agenției Gagauznews. Amintesc că parlamentarii AUR au cerut blocarea acestor site-uri încă din iunie anul trecut. Din păcate, Chișinăul s-a limitat la blocarea celor două resurse electronice și nu a blocat emisia Radio Sputnik, care continuă să emită în Republica Moldova pe mai multe unde terestre alocate postului Hit Fm, care penetrează și spațiul României, într-o adâncime de peste 100 de kilometru de-a lungul Prutului. De asemenea, Sputnik Moldova-România continuă să publice nestingherit materialele sale toxice pe rețelele de socializare și pe canalul său de YouTube.
În condițiile în care România a aderat, în noiembrie 2008, la Centrul European de Excelență pentru Contracararea Amenințărilor Hibride, considerăm că țara noastră trebuie să adopte de urgență toate măsurile care se impun pentru contracararea amenințărilor hibride venite dinspre Federația Rusă. În acest context este de neînțeles de ce Bucureștiul nu blochează pe teritoriul național accesul la resursele electronice ale regimului marionetă instalat de Moscova la Tiraspol. Cu atât mai mult nu înțelegem de ce aceste resurse nu sunt blocate de Chișinăul oficial.
De asemenea, considerăm necesar ca autoritățile de la București să reia toate demersurile pentru ca TVR Moldova, care a câștigat un proces împotriva Republicii Moldova la CEDO, să-și poată recăpăta frecvențele de emisie deținute anterior. Românii din Republica Moldova au nevoie de informare corectă și obiectivă în limba maternă pentru a nu mai fi lăsați pradă propagandei și manipulărilor mediatice străine.
Nu există răspunsuri