Am constatat că produsele alimentare şi nealimentare au început să fie ambalate sub diverse forme, mărimi şi culori, uşurând viaţa consumatorilor. Omul, din comoditate, preferă utilizarea ambalajelor mici pentru consum imediat, ca, mai apoi, neutilizarea şi abandonarea lor să producă pagube la nivel mondial.
În ultimii ani, aceste deşeuri au devenit din ce în ce mai numeroase şi mai răspândite în toate colţurile planetei, dar şi în toate mările şi oceanele. Trebuie să fim conştienţi că aceste deşeuri, sub diverse forme şi materiale, sunt greu de descompus şi că, în urma descompunerii, au un impact negativ asupra planetei.
De menţionat este faptul că, în aceeaşi măsură, întâlnim şi problematica deşeurilor din alte industrii, precum deşeuri din construcţii, deşeuri radioactive, care au nevoie de un regim special de colectare, depozitare şi tratare. În România, datorită legislaţiei ambigue şi controalelor neefectuate, întâlnim o agravare a problematicii deşeurilor, în sensul în care, în loc să fie colectate selectiv, reciclate, depozitate şi valorificate corespunzător, acestea ajung pe marginea drumurilor, în zonele limitrofe marilor aglomerări urbane, în râuri sau pe marginea barajelor.
Astfel, România are numeroase proceduri de infringement declanşate în domeniul deşeurilor, iar Comisia Europeană ne sancţionează pentru modul în care abordăm această situaţie.
Prin urmare, am iniţiat, pentru început, o propunere legislativă care vizează majorarea amenzilor cu până la 8.000 de lei pentru persoane fizice şi 60.000 lei pentru persoane juridice şi înăsprirea pedepselor pentru cei care abandonează deşeurile. Propunerea legislativă vine în completarea şi modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, iar suplimentar am introdus, la capitolul infracţiuni, deversarea poluanţilor în ape şi poluarea cu bună ştiinţă a apelor de suprafaţă, apelor subterane, aerului, solului şi subsolului prin procese de depozitare necorespunzătoare a deşeurilor sau arderi ilegale ale acestora. În continuare sunt de acord cu faptul că importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, comercializarea, abandonarea şi/sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României, introducerea în ţară a deşeurilor în scopul eliminării şi/sau neutilizarea acestora în scopul pentru care au fost introduse şi tentativa abandonării deşeurilor trebuie drastic pedepsite cu amendă sau închisoare până la 7 ani.
Vreau pe această cale să le mulţumesc tuturor colegilor, atât din partidul AUR, cât şi celorlalţi parlamentari care s-au alăturat iniţiativei mele. Fenomenul abandonării deşeurilor trebuie stopat!
Nu există răspunsuri