Deputatul Dumitru Viorel Focşa i-a reamintit ministrului Drulă despre sloganul “Fără penali în funcţii publice!” în contextul susţinerii în funcţii publice a unor oameni de o înaltă probitate morală şi profesională, dar şi despre o organizare a Ministerului Transporturilor care ar trebui făcută, în primul rând, fără clientelă de partid în funcţii publice, dacă ar fi să se respecte celebrele ”principii” useriste, valabile doar pe hârtie şi în perioada alegerilor, dar nu şi în viaţa politică a ministerelor coordonate de USR.
”Sunt convins că nu l-aţi uitat, mai ales că, în jurul acestuia, USR PLUS şi-a construit o bună parte a platformei de membri, simpatizanţi şi, mai ales, de votanţi”, a menţionat domnul deputat Viorel Focşa.
Iar concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Direcţiei de Transport Naval, din data de 27 mai, ar trebui să fie cel mai bun exerciţiu de transparenţă al unei instituţii! Deşi astfel de concursuri se organizează, în mod curent, în toate ministerele, nu numai în cel condus de Cătălin Drulă, în acest caz două lucruri sunt spectaculoase: condiţiile de concurs şi numele deja cunoscut al câştigătorului.
De fapt, condiţiile de concurs sunt făcute, de prea multe ori, după profilul politic al viitorului câştigător, iar deputatul Dumitru Viorel Focşa susţine că aceste condiţii par a fi făcute cu dedicaţie, întrucât este inadmisibil ca, pentru o astfel de poziţie, organizatorului concursului, adică ministerul, să solicite doar “studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă”, precum şi “diplomă a studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă”.
Deputatul AUR atrage atenţia asupra faptului că nu există nicio legătură între transportul naval şi administraţia publică sau management, chiar dacă principiile generale ale acestuia din urmă sunt valabile pentru orice funcţie de conducere. Mai mult, s-a cerut o experienţa de minimum 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice. Ministrul Cătălin Drulă ar fi trebuit să solicite, în primul rând, explicit, şi nu la capitolul ”şi altele”, studii universitare în navigaţie şi transport naval, pe care să le coroboreze cu studiile de master în management, dar şi cu minimumul de 7 ani vechime în muncă în domeniul naval, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat. Acest cineva pare să aibă nume şi prenume: Cojocaru Doina, fost candidat al USR PLUS la funcţia de primar al oraşului Ovidiu, preşedinte al ORGANIZAȚIEI USR PLUS Ovidiu.
Întrucât niciodată nu iese fum fără foc, cotidianul constănţean “Replica de Constanţa” a titrat zilele trecute că “DRULĂ numeşte un consilier juridic din Portul Constanţa pe postul de DIRECTOR general al Ministerului Transporturilor”, cu referire directă la doamna Doina Cojocaru (http https://www.replicaonline.ro/exclusiv-drula-numeste-un-consilier-juridic-din-portul-constanta-pe-postul-de-director-general-al-ministerului-transporturilor-474594/).Domnul deputat Viorel Focşa consideră că aceste informaţii ar trebui să fie deja în atenţia Departamentului Naţional Anticorupţie şi că astfel de concursuri din instituţiile publice ar trebui să se organizeze într-un mod cât mai clar, transparent şi prin oferirea şanselor egale de câştig tuturor aplicanţilor, nu doar celor recomandaţi de partid!
Nu există răspunsuri