În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm ”Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată cu modificările și completările ulterioare”, spre dezbatere și adoptare.
În temeiul art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.
De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ.
PENTRU INIȚIATORI:
1. DEPUTAT GEORGE NICOLAE SIMION
2. DEPUTAT GEORGEL BADIU
EXPUNERE DE MOTIVE
În cazul ultimelor tururi de scrutin desfășurate în țara noastră, s-a evidențiat tendința unora dintre competitorii electorali de a-și crea anumite avantaje în detrimentul celorlalți, prin înțelegeri ce au vizat obținerea unor locuri suplimentare în birourile electorale din anumite județe.
Astfel, au fost aduse în atenția opiniei publice de către mass media, numeroase cazuri de cedare a acestor locurilor de către unele formațiuni politice sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale către alți competitori electorali.
Pentru a elimina starea de neîncredere privind încheierea unor înțelegeri în legătură cu participarea la procesul electoral și compromiterea corectitudinii votului, concomitent cu afectarea încrederii cetățenilor în sistemul nostru electoral, se impune instituirea unui filtru suplimentar, care va putea standardiza apartenența reprezentanților competitorilor electorali la formațiunile care i-au desemnat.
Prin propunerea legislativă se condiționează desemnarea ca reprezentanți ai formațiunilor politice participante la alegeri în birourile electorale constituite în vederea alegerilor pentru Președintele României, de dovedirea apartenenței de minim 3 luni ca membru al formațiunii politice sau al organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, condiție ce va risipi îndoielile care planează în mediul public cu privire la seriozitatea și obiectivitatea participării la vot.
PENTRU INIȚIATORI:
1. DEPUTAT GEORGE NICOLAE SIMION
2. DEPUTAT GEORGEL BADIU
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Camera Deputaților Senat
LEGE pentru modificarea Legii nr. 370/2004 republicată, pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
ARTICOL UNIC: Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
- La articolul 18, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
” În termen de cel mult 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, fiecare formațiune politică care a propus candidat comunică biroului electoral județean sau biroului electoral al sectorului municipiului București numele și prenumele reprezentantului său precum și dovada apartenenței acestuia ca membru cu minim 3 luni vechime în respectiva formațiune politică. Comunicările transmise după acest termen nu se mai iau în considerare. În termen de 24 de ore de la expirarea termenului în care se fac comunicările, biroul electoral județean sau biroul electoral al sectorului municipiului București se completează cu reprezentanții propuși de partidele politice parlamentare care au propus candidați, în limita numărului de reprezentanți prevăzut la alin. (1). În termen de 24 de ore de la completarea birourilor electorale județene sau birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București cu reprezentanții propuși de partidele politice parlamentare care au propus candidați, acestea se completează de către președintele biroului electoral județean sau al biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz, cu reprezentanții celorlalte formațiuni politice care au propus candidați, în limita numărului de reprezentanți prevăzut la alin. (1), prin tragere la sorți, dacă este cazul, în prezența membrilor biroului și a candidaților sau a persoanelor delegate de către conducerile formațiunilor politice care au propus candidații.”
- La articolul 22, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
” În cel mult două zile de la expirarea termenului prevăzut la art. 21 alin. (2), formațiunile politice care au propus candidați sunt obligate să comunice biroului electoral județean, respectiv biroului electoral al sectorului, în cazul municipiului București, lista reprezentanților lor în birourile electorale ale secțiilor de votare, sub forma unui tabel care cuprinde următoarele: numărul secției de votare, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința și modalitatea de contact, respectiv numărul de telefon, de fax sau adresa de e-mail precum și dovada apartenenței acestora ca membru cu minim 3 luni vechime în respectiva formațiune politică. O formațiune politică poate avea într-un birou electoral al unei secții de votare cel mult 2 reprezentanți.”
- La articolul 23, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
” În cel mult 5 zile de la data desemnării președintelui biroului electoral al unei secții de votare din străinătate și a locțiitorului acestuia, formațiunile politice care au propus candidaturi ce au rămas definitive transmit biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, prin mijloace electronice, listele reprezentanților lor în secția de votare din străinătate respectivă, cuprinzând numele, prenumele, telefoanele, e-mailurile și codurile numerice personale ale titularului și supleanților, însoțite de declarațiile lor de acceptare precum și de dovada apartenenței acestora ca membru cu minim 3 luni vechime în respectiva formațiune politică. O formațiune politică poate avea un titular și 2 supleanți, cu rol de locțiitori, pentru fiecare secție de votare. Pentru a îndeplini atribuțiile ce revin operatorilor de calculator, reprezentanții formațiunilor politice trebuie să urmeze o sesiune de instruire în acest sens. Supleanții pot înlocui temporar titularii numai când aceștia nu pot participa la activitatea birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.”
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
Nu există răspunsuri