România, țara agriculturii, dar care nu își atinge încă potențialul
Ziua națională a produselor agroalimentare românești a fost marcată ieri de grupul parlamentar AUR din Camera Deputaților printr- o dezbatere intitulată „România, țara agriculturii”, eveniment menit să aducă în prim-plan problematicile și oportunitățile din domeniul agricol al țării.
”Scopul principal al acestei dezbateri a fost identificarea de soluții, împreună cu specialiștii din domeniul agricol, pentru a susține și dezvolta producția și valorificarea produselor agroalimentare românești, având în vedere potențialul imens pe care îl reprezintă acest sector pentru economia națională.
Încă din luna Mai, când am prezentat Programul de guvernare în 15 puncte, am spus că AUR va aloca o parte semnificativă din program dezvoltării agriculturii în România, pentru că noi înțelegem în mod real importanța acestui domeniu pentru bunăstarea țării.
Este o realitate că România poate hrăni întreaga Europă, dar noi, din păcate, nu reușim să ne asigurăm nici măcar necesarul intern de hrană și nici nu ne bucurăm de ceea ce avem în țară.
Din păcate, aceasta zi a fost umbrită de discursul președintelui Klaus Werner Iohannis și de acțiunile Guvernului Ciolacu, care au ales să transforme fermierii și producătorii români în sacul lor de box, să pună în genunchi agricultura românească în fața vecinilor din Ucraina. Suntem perfect de acord că Ucraina trebuie sprijinită umanitar în fața agresiunii turbate de Rusiei și a lui Vladimir Putin, dar în același timp nu putem să distrugem sectorul agricol din România.
În ultimele luni, guvernanții au decis să dubleze cota de cereale care tranzitează România, de la 2 milioane de tone la 4 milioane de tone. Acest lucru a fost reafirmat de Klaus Iohannis în declarațiile pe care le-a făcut alături de Zelenski, spunând că „susţinem economia ucraineană şi nevoile urgente ale statelor vulnerabile”.
Păi și economia României cine o susține? Mai avem vreun Guvern sau conducători cărora să le pese și de producătorii și fermierii români? În vreme ce susținem economia ucraineană, așa cum spune Klaus Iohannis, în România guvernul lui introduce măsuri de austeritate, iar aproape 300.000 de fermieri sunt în pragul falimentului.
Nu este în niciun fel un atac la adresa Ucrainei, așa cum deontologii care mă urmăresc vor titra în mod isteric. Din contră, este o critică la adresa preșurilor aflate în fruntea statului român, care nu sunt capaibili să apere interesele agriculturii românești.
În plus, în vreme ce țările din jurul României, cum ar fi Polonia, Ungaria și Slovacia, au luat măsuri de protecție a producătorilor lor și a pieței interne, interzicând sau limitând importurile de produse agroalimentare din Ucraina, noi nu doar că nu le interzicem, dar inventăm un mecanism prin care să le autorizăm. Este o mare tâmpenie, care va duce la prăbușirea sectorului agricol.
Am subliniat și de această dată importanța protejării producătorilor români și a sectorului agricol local. Dezbaterea „România, țara agriculturii” a fost o ocazie de a pune în discuție aceste aspecte și de a identifica soluții pentru a susține și dezvolta agricultura românească, în beneficiul tuturor cetățenilor.
Așa cum am spus și în cadrul dezbaterii, această guvernare, ca toate celelalte, a avut un început și o să aibă, mai devreme sau mai târziu, un sfârșit. Și vrem să avem parteneri în profesioniștii din acest domeniu pentru politicile agricole.
AUR este de partea fermierilor români, a producătorilor noștri autohtoni!”
Nu există răspunsuri