Focșa Dumitru-Viorel – declarație de presă – Opriţi diversiunea “makedon-armânjilor”!

Cu surprindere şi revoltă semnalez opiniei publice un fenomen foarte ciudat, care se manifestă atât în municipiul Constanţa, cât şi în alte localităţi în care trăiesc aromânii.

Este vorba despre organizarea unei serbări cu numele de “DZUA NAȚIONALă A ARMÂNJILOR“, pe data de 23 mai, zi fără nicio conotaţie istorică pentru aromâni, în totală contradicţie cu adevărata zi relevantă, 10 mai 1905, atunci când s-a publicat IRADEAUA IMPERIALĂ prin care se recunoşteau drepturile românilor din Imperiul Otoman (macedo-români şi megleno-români).A fost, în epocă, o mare victorie a diplomaţiei româneşti, încununată cu publicarea acestui Decret/Iradea chiar de Ziua Naţională a Regatului României, 10 mai 1905, victorie la care a contribuit şi lobby-ul intens, timp de câteva decenii, al Societăţii de Cultură Macedo-Română.

În ultimii ani, împreună cu membrii conducerii AUR, am susţinut – ca niciun alt partid din România – interesele macedo-românilor şi megleno-românilor, participând la diverse manifestări organizate de SCMR, promovând Legea 156/2021, pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice – 10 mai.

Delegaţiile parlamentare ale AUR i-au vizitat pe aromânii din Albania, în repetate rânduri, unde patriotul Pano Bakalli se luptă zi şi noapte pentru redeşteptarea aromânilor! Noi, parlamentarii AUR, am onorat de fiecare dată ziua de 10 mai, fiind alături de fraţii nostri aromâni din Balcani şi din ţară.

Ori, în acest context, ce rost mai are diversiunea unui grupuscul de aşa-zişi “makedon-armânji” care militează pentru statutul de….minoritate în România? Pentru încă un loc în Parlament din partea reprezentantului unei noi minorităţi? Pentru fonduri de la buget? Pentru a nu se mai justifica intervenţia României în Balcani în sprijinul macedo-românilor şi megleno-românilor?

Profitând de faptul că în conducerea SCMR au fost mereu prezenţi intelectuali de mare calibru, dar care au evitat să se coboare în dispute mărunte, acest grupuscul separatist adună, an de an, mulţimi de spectatori, prin organizarea de manifestări ce generează un entuziasm firesc în contextul unui act cultural artistic. Numai că, aceste manifestări au darul de a deturna bunele intenţii ale participanţilor către falsa problemă a “makedon-armânjilor”, care nu au drepturi ca minoritate în România.

Din păcate, în această capcană au fost atrase şi instituţii ale statutului sau ale administraţiei locale, care şi-au dat concursul în promovarea aromânilor ca aparţinând unei minorităţi naţionale şi nu ca o comunitate românească.

De aceea, am considerat necesar să trag un semnal de alarmă, în sensul conştientizării faptului că aromânii se bucură de tot sprijinul nostru, în România şi în Balcani, ca parte integrantă a neamului românesc şi că nu vom trece cu vederea încercările cu iz separatist, precum adunările din ziua de 23 mai.

Vom fi mereu împreună, în fiecare an, la manifestările de “10 mai”, asa cum prevede şi Legea 156/2021.Sunt convins că marea masa a fraţilor noştri aromâni /macedo-români, megleno-români înţeleg să nu dea curs acestor diversiuni ale “makedon-armânjilor” şi promit că noi, patrioţii de la AUR, vom lupta, mai ales prin mijloace parlamentare, pentru drepturile românităţii balcanice, conform cunoscutului dicton “ARMÂNLU NU CHEARI!“.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 28/09/2022 Obiectul […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 28.09.2022 Obiectul întrebării: Episod de poluare într-o arie protejată din Tuzla Stimate domnule Ministru, Conform unei anchete jurnalistice cu […]
Adresată de către senator: Claudiu-Richard Târziu Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2022 Domnului Lucian-Nicolae Bode, ministrul Afacerilor Interne Obiectul întrebării: Achiziția celor 600 de BMW de către M.A.I. Domnule ministru, Recent, în spațiul public, a […]
Adresată:  Domnului Ionel Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 28/09/2022 […]
Adresată: Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr.7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 28.09.2022 Obiectul interpelării – Situația reintroducerii trenului de noapte, direct, Botoșani-București și retur.           Stimate domnule ministru,           Transportul […]
Adresată: Ministrului Afacerilor Interne – dlui. Lucian-Nicolae Bode,       Ministrului Sănătății – dlui. Alexandru Rafila, Ministrului Educației – dlui. Sorin Mihai Cîmpeanu De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 28.09.2022 Obiectul interpelării: Elevi ajunși […]