Adresată: Domnului Ministru al Muncii și Solidarității Sociale,
Marius-Constantin BUDĂI
De către: Doamna Mitrea DUMITRINA,
Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț
Obiectul întrebării: Clarificări asupra jalonului 215 din PNRR ce vizează pensiile speciale
Stimate Domnule Ministru,
Conform uneia diintre declarațiile Dumneavoastră de la începutul acestui an, menționați că legea pensiilor speciale este jalon pentru cererea de plată 3 din PNRR, cererea de plată 2 neavând nicio legătură, astfel că nu există riscul pierderii banilor europeni. De asemenea, la acel moment ați comentat raportul Băncii Mondiale, arătând că se afirmă clar că toate măsurile vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensia de serviciu, urmărindu-se alinierea prestaţiilor la principiul contributiv.
În acest sens este deja bine-cunoscut faptul că a fost inițiat de către ministerul pe care îl conduceți un proiect de lege pentru care, în cadrul Guvernului, a fost aprobat un memorandum în care toate ministerele de linie, care au în coordonare legea pensiilor speciale, de la Ministerul Apărării şi până la Justiţie, Interne şi Transporturi, să discute, sub coordonarea premierului, acest raport şi, apoi, să continue discuţiile şi cu Comisia Europeană.
Iar Experţii Băncii Mondiale au propus într-un raport patru scenarii cu privire la pensiile civile de serviciu, acestea fiind: eliminarea imediată a tuturor acestor beneficii, îngheţarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru pensionarii nou intraţi în sistem şi reformarea tuturor acestor pensii.
Analizând între timp proiectul de lege la care am facut referire și care se află pe masa Parlamentului, s-a conturat foarte limpede convingerea ca jalonul 215 nu va putea fi niciodată atins cu acest proiect de lege și asta deoarece nu se trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, practic nu se desfiinţează pensiile speciale. În plus, conceperea acestui proiect de lege, așa cum a fost făcută, trimite, în mod evident, spre posibilitatea ca prevederile de acum să poată duce la o decizie de neconstituționalitate, ceea ce ar conduce nu la o lege de eliminare a pensiilor speciale, ci spre o lege de salvare a acestora, de păstrare și de reșapare a lor.
Ținând cont de aspectele mai sus menționate cât, mai ales, de faptul că la nivel guvernamental se continuă procesul de adoptare a acestui proiect de lege, vă solicit să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1.În situația dată, dublată de termenul limită care se apropie pentru respectarea acestui jalon, îşi asumă Guvernul că renunţă la sumele din PNRR şi are o altă negociere cu Comisia Europeană?
2. A fost luată în calcul opțiunea ca Ministerul Muncii să lucreze la un alt proiect pe baze corecte și optime în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale?
3. Ați făcut un calcul legat de ce sumă, efectiv, ar pierde România, dacă acest jalon privind pensile speciale nu este îndeplinit?
Nu există răspunsuri