Adresată: Domnului Virgil Daniel POPESCU, Ministru al Energiei
De către: Doamna Raisa ENACHI, Deputat circumscripția electorală 39 Vaslui
Obiectul interpelării: Complexul energetic Oltenia
Stimate domnule ministru,
În anul 2020, un număr de aproximativ 13.000 de persoane erau angajate ale Complexului Energetic Oltenia. Mineritul este una dintre cele mai vechi meserii, care are riscuri crescute raportându-se la celelalte locuri de muncă. Aceste riscuri sunt accentuate și din cauza conducerii care nu oferă un spațiu optim de lucru, neglijând nevoile muncitorilor.
În urma tragicului accident din data de 17 ianuarie, în urma căruia trei persoane au decedat și alte 10 au fost rănite, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cere demiterea conducerii CE Oltenia. Președintele Comitetului Director al complexului afirmă că nu poate fi învinuit pentru acest accident, întrucât minerii sunt cei care nu au respectat limita de persoane ce pot intra în autovehicul. Complexul Energetic Oltenia, cu toate că este în pragul falimentului, a primit prime de 1,5 milioane de lei, bani care nu au ajuns la cei care într-adevăr muncesc, ci au fost împărțiți între 13 persoane aflate la conducere, înregistrate drept prime de performanță.
Neregulile privind condițiile de muncă au fost semnalate și de către mineri, drept urmare, în data de 23 ianuarie, au oprit activitatea în carierele de la Jilț Nord și Jilț Sud. Dorința acestora este îmbunătățirea mediului de lucru, mai mulți dintre aceștia afirmând că dacă acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat, vor avea loc și mai multe accidente și decese. George Octavian Romanescu, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, a afirmat faptul că acest complex a primit amenzi foarte mari în urma mai multor verificări, semnalându-se nereguli și în privința transportului persoanelor către locul de muncă. Cu toate acestea, îmbunătățiri nu au avut loc, drept urmare, ultimul accident, din data de 17 ianuarie, a avut loc din cauza
faptului că autovehiculul care transporta minerii, a derapat și a căzut peste transportor.
La câteva zile după accident, accentul este pus pe crearea condițiilor optime de lucru în cariera Jilț, însă domnule ministru, cum rămâne cu celelalte din cadrul CE Oltenia?
Este nevoie de mai multe accidente pentru a fi semnalate condițiile improprii de lucru și în celelalte spații de muncă?
Nu există răspunsuri