Drogurile în România: darul otrăvit al guvernanților pentru generațiile prezente și viitoare

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 12 octombrie, dezbaterea cu tema “Drogurile în România: darul otrăvit al guvernanților pentru generațiile prezente și viitoare”. Evenimentul a reunit participanți de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională Antidrog, Centrul International Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), Federația Antidrog, membri ai societății civile, juriști și psihologi.

Dezbaterea a adus în prim plan o serie de probleme legate de consumul de droguri și traficul de substanțe narcotice în România.

George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, a subliniat importanța adresării acestei probleme și necesitatea unor măsuri concrete pentru combaterea traficului de droguri și prevenirea consumului în rândul tinerilor.

„Programele de prevenție în rândul tinerilor se rezumă de multe ori, din ce vedem noi poate realitatea este alta, la niște pliante, la niște spoturi TV, la niște lucruri care nu ating tinerii nici măcar într-un procent de 1%. Consumul de droguri este, de fapt, o boală datorată lipsei de strategie a țării. Nu avem nicio strategie a sportului, nu avem nicio strategie în a ocupa timpul tinerilor cu alte lucruri. Dacă tu nu îi duci să facă sport, dacă tu nu le oferi niște alternative sănătoase de a-și petrece timpul, sigur că vor cădea pradă unor astfel de tentații. Din păcate, cei care dețin frâiele puterii îmi pare că tocmai aceștia patronează acest gen de practici și cred eu, nu am văzut până acum în spațiul public, dar cred că se ajunge undeva sus de tot cu patronajul acestor rețele de consum de droguri”, a spus președintele AUR.

Participanții la eveniment, împreună cu președintele AUR au adus în discuție problemele legate de traficul de droguri în Portul Constanța cauzată în principal de lipsa de echipamente și scanere pentru detectarea acestora. S-a subliniat că autoritățile trebuie să abordeze problema consumului de droguri ca fiind una de sănătate publică și să investească în programe de prevenție și reabilitare.

Comisarul-șef Georgian Drăgan, Director de cabinet al Inspectorului General al IGPR, a informat în cadrul dezbaterii cu privire la operațiunile antidrog desfășurate de poliție și procurori în România, precum și despre capturile recente de droguri și precursori. Tot acesta a subliniat că autoritățile române se străduiesc să combată traficul de droguri, dar recunoaște că este nevoie de o regândire a eforturilor.

„Avem constatări în Portul Constanța. Cu siguranță în perioada următoare vom face publice și alte date relevante în ceea ce privește combaterea traficului de droguri. (…) Avem un scaner care funcționează 24 de ore din 24. La nivel european, dar și în afara Uniunii Europene, rata de verificare a containerelor care intră intr-un port este undeva de 5%. În România, din câte știu, este undeva spre 10%”, a spus Comisar-șef Georgian Drăgan, Director de cabinet al Inspectorului General al IGPR.

În replică, președintele AUR a afirmat că „dacă media europeană e undeva la 5%, la noi 10%, autoritățile statului își fac treaba, lucrurile sunt foarte bune în România și înțeleg că nu aveți nevoie nici de scanere, aveți toate dotările, la nivel de proiecte legislative o să înăspriți pedepsele, probabil, tot pentru consumatori și nu o să știm cine aduce drogurile în România și cine câștigă zeci de miliarde de euro de pe urma consumului de droguri. (…) Sunt străzi în București unde te duce taximetristul, știu toți polițiștii că de acolo se cumpără droguri și există protecția poliției. Asta e în fișa de post sau cum? Sigur că o să faceți niște capturi record, o să vi le trimită aceste rețele de traficanți ca să aveți ce arăta pe post, să vă lăudați cu capturi record. Piața din România este inundată cu droguri. Dacă nu vedeți lucrul acesta și dacă soluția este undeva la nivelul următorilor ani, zeci de ani, timp în care ne mor copiii, se întâmplă accidente rutiere, în continuare o să patroneze poliția aceste rețele de trafic de drog”.

În același timp, Gigel Lazăr, președintele Centrului International Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), a menționat lipsa unei strategii eficiente de prevenire și tratament în privința consumului de droguri în România și necesitatea unor programe mai cuprinzătoare și coordonate.

„Centrele de prevenire, evaluare și consiliere din teritoriu funcționează cu 2 – 3 angajați la nivel de județ, fără personalitate juridică, fără nimic. Și atunci te întrebi ce ar putea face 2 – 3 oameni la nivelul unui județ din care unul este pe prevenire și unul este pe asistență? Cu certitudine absolut nimic. (…) De ce nu putem avea o agenție care să încorporeze toate serviciile și mă refer aici și la prevenire și la evaluare și la consiliere și la tratament și la reinserție, pentru că discutăm de sistem integrat. Dacă vom repartiza toate aceste lucruri o parte la interne, o parte la sănătate, o parte la tineret și fără să fie o coordonare unitară cu certitudine nu vom avea decât o altă strategie fără un efect determinat. De fiecare dată s-a spus că nu sunt fonduri. Agenția Națională Antidrog, de exemplu, nu are decât resurse pentru salarii și 100 de mii de euro la nivel național pentru programe și proiecte. Atunci, cu ce poate să facă într-adevăr prevenire la nivel profesionist? Cu certitudine nu sunt resurse”, a afirmat Gigel Lazăr.

Dezbaterea a scos în evidență necesitatea unei abordări mai cuprinzătoare și eficiente a problemei consumului de droguri în România, cu accent pe prevenție, educație și coordonare între instituțiile de stat și societatea civilă. S-a subliniat că trebuie făcute eforturi mai mari pentru a proteja tinerii de tentațiile consumului de droguri și a combate traficul ilicit de substanțe periculoase.

Alianța pentru Unirea Românilor se angajează să continue eforturile de a aduce în prim-plan problema consumului de droguri și traficului de substanțe narcotice în România și să promoveze soluții eficiente pentru prevenirea acestor fenomene nocive.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]