Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Marcel Ciolacu
De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe, Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Obiectul interpelării: Solicităm demiterea ministrului Agriculturii și a celorlalți oficiali responsabili pentru faptul că nu s-a făcut cântărirea produselor din Ucraina care intră în țară prin Vama Siret!
Domnule Prim-Ministru,
Din 2022, în Vama Siret, cântărirea mărfurilor care intră în țară fie ca erau ucrainene, fie că erau de altă natură nu s-a mai făcut. Astfel, cantitatea reală de cereale intrată în România prin această vamă este total necunoscută a declarant purtătorul de cuvânt la Companiei Naționale de Drumuri.
Reamintim că una din primele revendicări ale fermierilor a fost concurența neloială a cerealelor ucrainene care nu sunt cântărite la intrarea în țară și nu respectă rigorile UE privind pesticidele și invadează piața românească, deși sunt produse extracomunitare.
Spre deosebire de alți ani, când traderii începeau să avanseze oferte pentru recolta din noul an către fermieri încă din decembrie, în 2024, s-a întârziat mult. De fapt, sunt prea puțini fermierii care au fost contactați. Prețul oferit, însă, este departe de așteptările agricultorilor, care spun că este imposibil să mai continue în aceste condiții.
Fermierii sunt debusolați de-a dreptul, pentru că nu s-au mai întâlnit cu o astfel de situație, iar problemele lor pornesc, în primul rând, de la explozia costurilor de producție pe fondul războiului din Ucraina, precum și mărfurile intrate din Ucraina. „Astăzi a venit un comerciant la mine în fermă să fac contract la grâu, mi-a dat 70 de bani/kg de grâu. Este strigător la cer, cred că este ultimul an din viața noastră de fermieri, vom pune lacătul și ne vom orienta către altceva, dacă vom mai avea posibilitatea să ne îndreptăm către altceva. În rest, nimeni nu va face nimic pentru noi, vom fi condamnați la pieire, ne vor lua tot. La 0,7 lei/kg de grâu, indiferent cât ți-ai da interesul, cât ai face, cât ai investi în el, n-ai cum să mai poți să fii salvat”, spune fermierul Ștefan Muscă.
Autoritățile române au declarat de multe ori că aceste cereale doar tranzitează România și, nicidecum, nu rămân în țară, însă, realitatea din piață dovedește contrariul. De la 1 mai 2023 (când s-a interzis importul de marfă ucraineană) și până în prezent, “au tranzitat” România volume de 15,8 milioane de tone de cereale, iar în total, din 15 martie 2022 și până la acest moment, este vorba de 34,8 milioane de tone de marfă ucraineană. O realitate negată de autorități, însă, ca să nu mai vorbim de modul în care se aplică măsurile cu privire la supravegherea tranzitului de mărfuri intrate din Ucraina.
Față de această situație vă solicit răspunsul la următoarea interpelare : Care este data la care va fi demis Ministrul Agriculturii și vor fi trași la răspundere toți vinovații?
Nu există răspunsuri