Florin Pușcașu – interpelare către Guvernul României – Solicităm demiterea Ministrului de Finanțe pentru măsura criminală de a impozita concediile medicale.

Adresată: Domnului Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul Guvernului României
De către: dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin, Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Obiectul interpelării: Solicităm demiterea Ministrului de Finanțe pentru măsura criminală de a impozita concediile medicale.


Domnule Prim-Ministru,


Pacienții aflați în concediu medical contribuie cu 10% (impozit pe venit) la Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate din indemnizația primită pe perioada concediului. Acest lucru se întâmplă în timp ce pensiile speciale nu au fost eliminate și finanțarea partidelor de la bugetul de stat vă face chiar și pe dumneavoastră să păreți doct, domnule prim-ministru, prin fluxurile financiare pe care le-ați pus în mișcare către o anumită parte a presei.


Măsura a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2024, având ca rezultat diminuarea indemnizațiilor primite de salariați. Până la finele anului 2023, contribuțiile pentru asigurările sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10% erau reținute doar din cuantumul indemnizației, fără a include contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10%. Măsura este prevăzută în OUG 115/2023 adoptată de Guvern pe 14 decembrie 2023 și publicată cu câteva zile de Crăciun în Monitorul Oficial.


„La articolul 155 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:« i) indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în OUG.


Astfel, începând cu 2024, taxa de 10% pentru sănătate se aplică nu doar angajaților, ci și altor categorii de persoane, inclusiv PFA-uri și profesii liberale, care se asigură voluntar pentru concedii medicale. Consecința directă a acestei măsuri este majorarea cotei totale de impozitare a concediilor medicale la 45%, comparativ cu 35%, cât era până la sfârșitul anului 2023.

Această cotă include contribuția pentru pensii de 25%, impozitul pe venit de 10%, și contribuția pentru sănătate, care nu era percepută anterior.


Conform prevederilor Ordonanței de Urgență Guvernamentală nr. 115/2023, plătitorii de venit, precum Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate, au acum responsabilitatea de a efectua calculul și reținerea la sursă a contribuției de asigurări sociale de sănătate asociată indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate. Pentru a ilustra impactul practic, luăm în considerare un exemplu concret. În anul 2023, la un salariu brut de 5.000 de lei, un angajat aflat în concediu medical beneficia de o indemnizație echivalentă cu 75% din salariul său, adică 177 de lei pe zi de concediu medical. Începând cu anul 2024, același angajat va primi doar 160 de lei pe zi de concediu medical.


Solicităm abrogarea acestei măsuri criminale și eliminarea finanțării partidelor politice parlamentare de la bugetul de stat și eliminarea pensiilor speciale.


Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare: La ce dată va fi demis ministrul Finanțelor pentru măsura criminală de a impozita concediile medicale?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Numărul pe localități al […]
Către: Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila              Ministrul Sănătății Adresată de către: Sorin Lavric Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 23.04.2024 Obiectul interpelării: Migrația personalului medical Domnule Ministru, România a pierdut cel puțin 45.000 de medici […]
Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța Grupul Parlamentar:  AUR Şedinţa Senatului din data de: 23.04.2024 Titlul declaraţiei politice:  O problemă socială: locuințe pentru tineri ! Doamnelor și  domnilor senatori!      Pornesc de la ideea că o țară părăsită de tinerii […]
Vreau să aduc în discuție portul din Constanța pentru care guvernul caută în regim de urgență un miliard de Euro pentru construcția de terminale specializate, bani care se doresc aduși din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost și scopul vizitei premierului Ciolacu în Qatar zilele trecute, […]
Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor. Care sunt […]
Comasare alegerilor reprezintă, cu siguranță, încă o bătaie de joc la adresa cetățenilor acestei țări! Concretizarea acestei coaliții împotriva naturii – PSD-PNL nu reflectă, nici pe departe, vreo preocupare pentru viitorul european al acestei țări ci, mai degrabă, veșnica preocupare a unor adevărate găști mafiote de […]