Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației
De la: Domnul Darius POP, deputat în circumscripția electorală nr.26 Maramureș
Obiectul întrebării: Solicitarea către inspectorii școlari de a nu se plăti indemnizația de hrană pentru angajații cu salarii cumulate mai mari de 8.000 de lei
Stimată doamnă ministru,
Unele sindicate din Educație au semnalat că directorul economic din Ministerul Educației, domnul Mihai Păunică, ar fi solicitat inspectorilor școlari să nu plătească indemnizația de hrană pentru angajații care depășesc 8000 lei în baza mai multor contracte de muncă – ” Vineri, la videoconferința Ministerului Educație cu inspectorii școlari generali, domnul Mihai Păunică, directorul general de la direcția buget finanțe, a solicitat inspectorilor generali să nu plătească indemnizația de hrană și angajaților care depășesc 8000 lei net în baza mai multor contracte de muncă (norma de bază și plata cu ora)”[ SIP Hunedoara].
Având în vedere această situație pe care o consider deosebit de gravă, doamnă ministru, vă rog să îmi răspundeți următoarelor întrebări:
1.De ce se transmit decizii telefonice/videoconferințe, precum solicitarea dlui. Mihai Păunică, ci nu în scris? Din afirmațiile sindicaliștilor se poate constata că s-a ajuns la o adevărată practică prin care, sub forma recomandărilor telefonice/videoconferințe se recomandă aplicarea legislației, evitându-se asumarea acestui lucru în scris.
2.De ce nu ați efectuat, din timp, demersurile necesare către Ministerul de Finanțe privind aplicarea prevederilor Legii 296/2023 și modul de calcul al indemnizației de hrană?
3.Câte școli și inspectorate din România consideră că, dacă veniturile totale nete încasate de un salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană?
4.De ce nu ați transmis, încă, în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță, astfel încât suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, ci nu din venituri cumulate?
5.Ce măsuri ați luat pentru ca situații precum cea în care directorul economic Mihai Păunică, ar fi solicitat inspectorilor școlari să nu plătească indemnizația de hrană pentru angajații cu salarii cumulate mai mari de 8.000 de lei să nu se mai repete?
Nu există răspunsuri