Către: Domnul Florin – Ionuț Barbu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
De la: Domnul Darius POP, deputat în circumscripția electorală nr.26 Maramureș
Obiectul întrebării: Situație îngrijorătoare pentru producătorii de carne de vită
Stimate domnule ministru,
Producătorii de carne de vită din România pierd aproximativ 1.000 de lei pe cap de animal, pe an, în contextul creșterii costurilor și scăderii consumului – prețul kilogramului în viu este acum similar cu cel de acum trei ani, în timp ce cheltuielile sunt cu 30% mai mari! În tot acest timp, românii se hrănesc majoritar cu carne de vită de import pentru că necesarul de consum este asigurat în proporție de numai 30% din producția locală, crescătorii de animale din România nemaiavând o piață de desfacere la prețuri care să le acopere costurile.
Motivul e unul ușor de identificat – inflația, care a redus disponibilitatea de bani din gospodării, ceea ce înseamnă că producătorii locali trebuie să țină prețurle sub costuri pentru a-și găsi clienți.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi precizați care sunt măsurile pe care le aveți în vedere pentru a remedia această situație care, practic, ne falimentează fermierii și când le veți implementa, precum și dacă considerați că cererile fermierilor de a primi o subvenție de 70 de euro pe cap de animal vi se par exagerate.
Nu există răspunsuri