Către: Domnul Adrian-Ionuț CHESNOIU, Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Azomureș Târgu Mureș, primul colos industrial din România afectat de scumpirile la energie
Stimate Domnule Ministru,
Primul mare producător afectat de scumpirile la energie, Azomureș, a anunțat că va opri temporar producția de îngrășăminte din cauza prețului ridicat la gaze și energie electrică. Cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură și industrie, anunță că se pregătește să oprească temporar activitățile de producție, din cauza prețului foarte mare al gazului natural și energiei electrice. Directorul general, Harri Kiiski a declarat „nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitate acestuia în piață. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, încă nu are efecte imediate asupra angajaților. Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022.”
”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale evaluează consecințele directe asupra producției din anul 2022 ale unei eventuale întreruperi a producției de îngrășăminte de către principalul producător de fertilizanți pentru agricultură din România”, se arată într-un comunicat remis luni, 6 decembrie. ”Evaluăm impactul economic și social generat de sistarea temporară a producției de fertilizanți. Suntem preocupați de menținerea producției agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la prețuri care să nu afecteze populația. Abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%. Azomureș este producătorul de îngrășăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești”, se mai precizează în comunicat.
Cunosc faptul că la nivel global, actuala criză de pe piața energiei afectează industria îngrășămintelor din Europa și din întreaga lume, prin urmare, Uniunea Europeană a recunoscut faptul că se confruntă deja cu o criză în agricultură și industrie. Comisia Europeană a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare având în vedere perturbarea securității alimentare la nivel continental din cauza diminuării producției din industria fertilizanților. Ce măsuri a luat în această privință România având în vedere faptul că Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești? „Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situația la normal, în ciuda faptului că suntem și victimele unui context internațional nefavorabil. Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, a transmis compania Azomureș.
Având în vedere aceste considerente, vă adresez întrebarea următoare: care sunt măsurile concrete pe care le veți lua pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole și produse agroalimentare procesate având în vedere securitatea alimentară a României? Cum veți ajuta, în calitate de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, Azomureș – acest agent economic important al României?
Nu există răspunsuri