Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-Ministru
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Arborarea drapelului României pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe
Stimate domnule Prim-Ministru,
Întrucât am sărbătorit recent Ziua Națională, în data de 1 Decembrie, omagiind clipa de aur a istoriei românești prin amplasarea tricolorului pe fațada clădirilor particulare și prin manifestații dedicate Marii Uniri, considerăm că este cu atât mai potrivit să aducem prinosul nostru patriei prin arborarea drapelului României în spații simbolice, încărcate cu semnificație istorică.
Un astfel de spațiu îl reprezintă și turla Primăriei din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, unde cu mari sacrificii oștenii Armatei Române au reușit într-un moment de referință a istoriei noastre să amplaseze simbolul național, tricolorul românesc, acum mai bine de 70 de ani.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertății. Tricolorul a fost reînălțat în acest loc pe data de 8 septembrie 1991 în cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența Ministrului Apărării Naționale, generalul Nicolae Spiroiu, în care a fost dezvelită și o placă de marmură comemorativă.
Drapelul a fluturat neîntrerupt din anul 1991 și fost înlăturat de către primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în anul 2016 sub pretextul unor lucrări de realibitare a clădirii.
Dumneavoastră în calitate de general al Armatei Române, fost Ministru al Apărării, iar acum în calitate de Prim-Ministru, înțelegeți mai bine ca oricine importanța unui astfel de simbol și a respectului datorat înaintașilor care s-au jertfit pentru patrie pe câmpurile de luptă.
Vă solicit pe această cale, în mod respectuos, să îmi comunicați dacă veți întreprinde acțiunile necesare pentru reamplasarea drapelului tricolor pe turla Primăriei din municipiul Sfântu Gheorghe, înfăptuind prin aceasta un act de reparație față de soldații armatei române și față de eroii care au luptat pentru eliberarea Transilvaniei.
Nu există răspunsuri