Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – Solicitare din partea României să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance

Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul Guvernului României

De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș

Subiectul întrebării: Solicitare din partea României să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance

Stimate Domnule Prim-ministru,

           Ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, a avut o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, a doua în decurs de două luni. De acolo,  domnul ministru al energiei a declarat pe rețelele de socializare:

„Cu ocazia ceremoniei de deschidere a celei de-a XIII-a sesiuni a Adunării Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), am solicitat ca țara noastră să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance (GOWA), inițiată la COP27 fiindcă vrem să profităm din plin de toate oportunitățile”.

Alianța, inițiată de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Danemarca și Consiliul Global pentru Energie Eoliană, va reuni guverne, sectorul privat, organizații internaționale și alte părți interesate pentru a accelera implementarea energiei eoliene offshore, de aceea misiunea IRENA este foarte importantă. Energia eoliană offshore poate fi implementată la scara largă, în intervale de timp scurte și la costuri competitive – și este o cale rapidă și viabilă pentru a reduce decalajul tot mai mare dintre obiectivele de energie regenerabilă și ratele actuale de implementare.

România este stat membru IRENA (conform Legii nr.11 din 19 ianuarie 2016 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2015 pentru aprobarea plăţii cotizaţiei anuale ce decurge din calitatea României de membru al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă IRENA, precum şi pentru completarea anexei nr.1 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte).

Anterior, ministrul a anunțat că a participat la deschiderea celui de-al șaptelea forum Global al Energiei, organizat de Atlantic Council, în Abu Dhabi, unde s-a discutat despre rolul important al energiei în actualul context geopolitic si economic.

Mă întreb, retoric, domule Prim-ministru, îi veți mai semna multe deplasări externe domnului Virgil Popescu din banii contribuabililor români?

Oricum, până acum a adus doar promisiuni de investiții cu lungi termene de îndeplinire, în timp ce românii sunt disperați din cauza facturilor la energie!

Ministrul Energiei afirmă în postarea de pe rețelele de socializare: „Am avut o convorbire cu E.S. Suhail AlMazrouei – ministrul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite și am discutat despre cooperare în domeniul energiei, prin implicarea companiilor din Emiratele Arabe Unite în proiecte de investiții în producția de energie regenerabilă, nucleară, dar și despre diversificarea și intensificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale”.

A avut loc un dialog cu reprezentanții companiei Masdar, care se ocupă cu producția de energie regenerabilă. „Sunt interesați să investească în țara noastră în colaborare cu Hidroelectrica și i-am încurajat să intensifice dialogul pentru a demara proiectele cât mai curând. Am discutat și cu reprezentanții companiei Taqa pentru a-i încuraja să facă investiții în România. Este vorba de o colaborare cu cei de la Transelectrica pentru realizarea unui cablu de transport al energiei electrice în curent continuu HVDC, pentru modernizarea infrastructurii energetice. Prin cooperare vom reuși să ne atingem obiectivele de creștere a producției de energie curată”. 

Să nu uităm că Acordul cvadripartit dintre România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, semnat la Cotroceni luna trecută, în prezența Președinției Comisiei Europene pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile prin Marea Neagră. Acest acord nu avea nici o legătură cu statele din Orientul Mijlociu, ce s-a întâmplat între timp, nu mai dispunem de  specialiști în domeniul energiei electrice?

Stimate domnule Prim-ministru, vă întreb, cum este posibil să continuăm această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei în ceea ce privește soarta sistemului energetic național?

De ce pleacă domnul Ministru al Energiei în delegații externe în continuu și ne anunță despre viitoare investiții, când ar avea treabă de făcut în Guvernul României și nu ar mai delega secretarilor de stat atribuțiunile sale?

Cât ne costă pe noi, românii, să plătim din Bugetul de stat cotizații la aceste zeci de organizaţii internaţionale interguvernamentale la care România este parte?

Domnule Prim-ministru, vă rugăm să ne puneți la dispoziție lista completă a organizaţiilor internaţionale interguvernamentale la care România este parte, cotizațiile anuale care se plătesc pentru calitatea de membru, precum și un raport de activitate al personalului de reprezentare din cadrul acestora!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]