Costache Chertif – Întrebare – Maghiarizarea populației școlare și universitare nemaghiare din România prin metode care exced dreptul statului maghiar de asistare a minorității sale înrudite maghiare.

Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

                           Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării

De către: Senator Costache CHERTIF

Circumscripția electorală: nr. 26, Maramureș

Data: 02/04/2025

Obiectul întrebării: Maghiarizarea populației școlare și universitare nemaghiare din România prin metode care exced dreptul statului maghiar de asistare a minorității sale înrudite maghiare.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Prin prezenta doresc să vă atrag atenția asupra unei probleme de mare importanță națională, care privește acordarea burselor identitare de către Ungaria copiilor, elevilor și studenților din România, precum și implicațiile acestui fenomen asupra identității culturale și lingvistice a comunităților de etnie română și a unor minorități nemaghiare din țara noastră.

Consider că acest fenomen de maghiarizare prin burse identitare reprezintă o amenințare gravă la adresa identității culturale și lingvistice a comunităților românești și a altor minorități nemaghiare din România. Este esențial ca Guvernul României să ia măsuri ferme și eficiente pentru a proteja drepturile acestor comunități și pentru a asigura reciprocitatea în relațiile bilaterale cu Ungaria. În caz contrar, Guvernul României se face vinovat de complicitate la maghiarizarea populației nemaghiare din România și de indiferență față de minoritatea sa înridută din Unaria.

Contextul problemei

Conform informațiilor disponibile, numărul beneficiarilor de burse identitare acordate de Ungaria depășește semnificativ numărul populației școlare și universitare de etnie maghiară din România. Acest fapt indică un fenomen preocupant de maghiarizare a copiilor de etnie română și a altor etnii nemaghiare, care sunt „cumpărați” prin intermediul acestor burse pentru a urma instruirea în limba maghiară, chiar dacă aceasta nu este limba lor maternă.

Presa din România a semnalat cazuri concrete în județe precum Maramureș (comuna Bocicoiul Mare) și Bacău, unde elevii de etnie română și ucraineană/ruteană sunt încurajați să abandoneze limba maternă în favoarea limbii maghiare. De asemenea, asociațiile neguvernamentale și instituțiile religioase din regiunea Moldovei au raportat, de-a lungul ultimelor două decenii, numeroase cazuri de „cumpărare cu burse maghiare” a elevilor români.

Aceste practici, susținute financiar de statul maghiar prin intermediul Fundației pentru Școală, reprezintă o formă de corupere identitar-lingvistică și de asimilare silențioasă, contra cost. Ele depășesc dreptul Ungariei de a-și sprijini minoritatea maghiară din România și constituie un abuz îndreptat atât împotriva majorității române, cât și împotriva altor minorități nemaghiare (rromă, ucraineană/ruteană).

Aceste finanțări/acordări de burse care vizează populația școlară de altă limbă maternă decât maghiara din România se fac sub pretextul susținerii învățământului în limba maternă maghiară a etnicilor maghiari de peste hotare. Ele exced dreptul statului maghiar de susținere a minorității sale înrudite din România.

Fondurile pentru bursele respective, intitulate „în limba maternă la obârșie” și acordate elevilor nemaghiari din România au ca sursă primară Bugetul de stat al Ungariei.

Începând cu anul 1996 aceste fonduri merg către beneficiarii finali prin intermediul Fundației pentru Școală, care are ca fondator Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, reprezentată de directorul executiv Csaba Takács, și a fost înregistrată la Tribunalul Județean Cluj cu numărul 1996/76/PJ.

Potrivit informațiilor postate pe pagina de internet a respectivei fundații[1],  bursa „în limba maternă la obârșie” „este prima şi singura formă de sprijin garantată de legea statutului maghiarilor obținută din partea statului maghiar, care ajunge la familii fără intermediari. Suma anuală a acestui sprijin financiar este de 3 miliarde de HUF pentru Transilvania. Începând cu anul școlar 2003-2004 Fundația pentru Școală este administratorul programului “Sprijin didactic-pedagogic, manuale-ustensile școlare”. Toți elevii şi studenții care studiază în limba maghiară (total sau parțial) într-o instituție de educație din România au dreptul la acest sprijin.

Bursa este anunțată la debutul fiecărui an școlar/universitar. Dosarele – conținând formularele de concurs, un act ce dovedește îndreptățirea la bursă, respectiv copia actelor de identitate a părintelui şi copilului – sunt preluate în 15 birouri transilvănene, iar datele sunt prelucrate de 70 de angajați. Clienții sunt informați prin intermediul unui număr verde de telefon (activ 4 ore pe zi), prin e-mail şi pagina web a fundației. Datele concurenților sunt prelucrate electronic într-un circuit informatic închis. Baza de date astfel formată servește la administrarea întregului program (anunțarea candidaților, transferul bursei, statutul candidaților, baza de credite etc.) Prelucrarea datelor este urmată de întrunirea curatorilor (de cca. 4-6 ori pe an) şi aprobarea dosarelor de către aceștia. Pentru o aprobare finală dosarele sunt trimise în Ungaria, la Biroul Guvernamental pentru Minoritățile Maghiare din afara Granițelor. Dosarele candidaților care urmează cursuri facultative în limba maghiară sunt analizate separat în funcție de fiecare școală în parte. Bursele sunt expediate prin poștă sau transferate prin bancă pe cărțile de credit ale candidaților.

În cursul a trei ani 379.080 de minori şi 16.571 de studenți au beneficiat de bursa „Sprijin didactic-pedagogic, manuale-ustensile școlare”. Printre cei ajutorați se numără şi minorii din orfelinate sau case de copii. În cazul lor fundația semnează un contract cu tutorele sau reprezentantul legal al minorului conform căruia reprezentantul trebuie să prezinte garanții pentru ca suma să fie folosită în scopurile stabilite de contract”; „În limba maternă la obârșie” este cea mai populară bursă în cadrul maghiarilor din România: 90% dintre cei îndreptățiți candidează pentru obținerea ei. Cca. 90.000 de familii beneficiază direct de acest sprijin”.

Cerințe și solicitări

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să oferiți următoarele informații și măsuri:

  1. Date statistice privind bursele acordate de Ungaria
  • Câte burse de instruire „în limba maternă la obârșie” a acordat Ungaria în anul curent în România, defalcat pe:
    • Unități administrative de nivelul II (județe și municipiul București);
    • Trepte de instruire (preșcolară, primară, gimnazială, liceală, specială/profesională, confesională, universitară, postuniversitară).

2. Date privind elevii de etnie română instruiți în limba maghiară

  • Câți elevi de etnie română sunt instruiți în anul curent în limba maghiară, defalcat pe:
    • Unități administrative de nivelul II (județe și municipiul București);
    • Trepte de instruire (preșcolară, primară, gimnazială, liceală, specială/profesională, confesională, universitară, postuniversitară).

3. Date privind elevii de alte etnii nemaghiare instruiți în limba maghiară

  • Câți elevi de alte etnii decât română și maghiară sunt instruiți în limba maghiară, defalcat pe:
    • Unități administrative de nivelul II (județe și municipiul București);
    • Etnie (ucraineană/ruteană, rromă etc.);
    • Trepte de instruire (preșcolară, primară, gimnazială, liceală, specială/profesională, confesională, universitară, postuniversitară).

4. Lista unităților de învățământ cu predare în limba maghiară

  • Lista, pe localități, a unităților de învățământ (de toate treptele) în care predarea se face în limba maghiară și sunt frecventate de copii/elevi/studenți de alte etnii decât cea maghiară, cu specificarea numărului de persoane de altă etnie instruite în limba maghiară.

5. Măsuri pentru combaterea fenomenului de maghiarizare

  • Ce măsuri are în vedere Guvernul României pentru a curma fenomenul maghiarizării prin cumpărare cu burse a copiilor/elevilor/studenților de alte etnii decât cea maghiară?
  • Cum intenționați să acordați protecție identitară efectivă copiilor/elevilor/studenților aparținând etniei române și altor minorități nemaghiare?

6. Reciprocitate în acordarea burselor identitare

  • Cum aplică România, pe bază de reciprocitate, modelul aplicat de Ungaria în România, prin acordarea de burse de instruire „în limba maternă la obârșie” pentru copiii/elevii/studenții vorbitori de limbă maternă română (români și băieși) din Ungaria?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României                            Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării […]
Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția electorală: nr. […]
Într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului European, eurodeputatul AUR Adrian Axinia a criticat Strategia Comisiei […]
Adresată: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Domnului Marcel-Ioan Boloș De către Domnul senator: Petre Cezar Circumscripția […]
Adresată: Doamnei NATALIA-ELENA INTOTERO Ministrul CULTURII De către: Domnul Senator Andrei Emil Dîrlău Circumscripția electorală: 1 […]