Claudiu Târziu și Adrian Cătană – Lege pentru și completarea unor acte normative în materie electorală

Către,
BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului republicat, vă înaintăm propunerea legislativă ”Lege pentru și completarea unor acte normative în materie electorală”, spre dezbatere și adoptare.
În temeiul art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.
De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ.

PENTRU INIȚIATORI:

 1. SENATOR : CLAUDIU TẬRZIU
 2. SENATOR : GHEORGHE ADRIAN CĂTANĂ

EXPUNERE DE MOTIVE

   În prezent, singura funcție de demnitate publică a cărei exercitare este limitată la două mandate consecutive este cea a Președintelui României. Toate celelalte funcții publice sau de demnitate publică pot fi ocupate de cetățenii români, care îndeplinesc condițiile prevăzute de legile speciale în vigoare, pe durata a mai multe mandate, unii fiind chiar primari, consilieri locali sau județeni, dar și parlamentari, încă din perioada anilor 1990, 2000 și până în prezent. 
   Acest fapt nu este de natură să aducă o îmbunătățire a vieții politice și economico-sociale a țării, ci dimpotrivă. Perpetuarea nelimitată a alegerii unor persoane în aceleași funcții, timp de zeci de ani, funcții care implică exercitarea autorității de stat, are drept consecință apariția și proliferarea fenomenelor de corupție, uneori generalizată, a baronilor locali și a veșnicilor parlamentari cu comportament perfid, umil și slugarnic, mult prea aplecați către compromisuri, jocuri politice și de culise murdare și, de cele mai multe ori, extrem de oneroase.
    Este limpede pentru toți oamenii raționali, onești și de bună credință că rezultatul firesc al acestei stări de lucruri o reprezintă marasmul politic, economic și social în care se zbate în prezent România.
    O contribuție însemnată la pervertirea clasei politice românești și la dezastrul țării au adus-o și europarlamentarii români care, având, la fiecare mandat, posibilitatea de a se bucura de sinecura pe care le-o oferă un loc călduț la Bruxelles, au acționat doar în interesul lor personal sau partinic, de grup, transformând România, dintr-o țară cu vechi tradiții europene, într-o colonie, o provincie din Europa de Est fără personalitate și fără demnitate. 

Sub aspectul conţinutului, faţă de prevederile actuale din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, precum și din Legea nr.33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, prezentul proiect de act normativ cuprinde limitarea la cel mult două mandate consecutive a candidaturilor pentru funcțiile de primar, președinte al consiliului județean, consilier local, consilier județean, deputat, senator sau europarlamentar.
Această nouă reglementare este menită să asigure creșterea eficienței și competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică, prin promovarea permanentă în aceste structuri a unor oameni noi, competenți, cinstiți și muncitori, precum și prevenirea apariției rutinei, a delăsării, a influențelor de orice fel, a corupției ca fenomen social răspândit în societatea românească și nu, în ultimul rând, descurajarea apariției baronilor locali și a feudelor locale sau zonale.

Modificările legislative propuse vizează următoarele aspecte:

 1. Eficientizarea și creșterea competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică la nivel local, prin promovarea permanentă în aceste structuri a unor primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și consilieri județeni, a unor oameni competenți, cinstiți și muncitori, prevenirea apariției corupției la nivel local, descurajarea apariției baronilor locali și a feudelor locale sau zonale.
 2. Eficientizarea și creșterea competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică la nivel național, prin promovarea permanentă în Senat și Camera Deputaților a unor parlamentari noi, oameni foarte bine pregătiți, onești și patrioți, prevenirea apariției corupției la nivel parlamentar, descurajarea apariției grupurilor de interese și a afacerilor oneroase transpartinice.
 3. Eficientizarea și creșterea competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică la nivel internațional, prin promovarea permanentă în Parlamentul European a unor oameni integri, capabili și foarte bine pregătiți, onești și patrioți, care să susțină în primul rând interesele și prestigiul României ca țară cu obligații dar și cu drepturi egale și depline în Uniunea Europeană.

Prezentul act normativ are un impact esențial și extrem de benefic asupra eficientizării și creșterii gradului de competență a exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică atât la nivel local cât și în Parlamentul României și în Parlamentul European.
Faţă de cele prezentate mai sus, a fost elaborată propunerea legislativă ”Lege pentru completarea unor acte normative în materie electorală”, pe care îl supunem Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

PENTRU INIȚIATORI:

 1. SENATOR : CLAUDIU TẬRZIU
 2. SENATOR : GHEORGHE ADRIAN CĂTANĂ

LEGE pentru completarea unor acte normative în materie electorală


Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Art. I – Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 349 din 20 mai 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1.La articolul 1, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41), cu următorul cuprins:

„(41) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene nu pot fi aleși și nu pot exercita aceste funcții, în condițiile legii, mai mult de două mandate consecutive.”

2.La articolul 7, după alineatul 5 se introduce un nou alineat, alin. (51),
cu următorul cuprins:

,, (51) Consilierii locali și consilierii județeni nu pot fi aleși și nu pot exercita aceste funcții, în condițiile legii, mai mult de două mandate consecutive.”

Art. II – La articolul 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (61), care va avea următorul cuprins:

„ (61) Senatorii și deputații nu pot fi aleși și nu pot exercita funcțiile de senator și/sau deputat, în condițiile legii, mai mult de două mandate consecutive.”

Art. III – La articolul 19 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 31 august 2012, cu modificările ulterioare, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins:

    „(8) Persoanele care au fost alese în Parlamentul European și au exercitat funcția de europarlamentar, în condițiile legii, pe perioada a două mandate consecutive, nu mai pot candida la alegerile pentru Parlamentul European.”


  Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]