Claudiu Târziu și Adrian Cătană – Lege pentru și completarea unor acte normative în materie electorală

Către,
BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului republicat, vă înaintăm propunerea legislativă ”Lege pentru și completarea unor acte normative în materie electorală”, spre dezbatere și adoptare.
În temeiul art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.
De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ.

PENTRU INIȚIATORI:

 1. SENATOR : CLAUDIU TẬRZIU
 2. SENATOR : GHEORGHE ADRIAN CĂTANĂ

EXPUNERE DE MOTIVE

   În prezent, singura funcție de demnitate publică a cărei exercitare este limitată la două mandate consecutive este cea a Președintelui României. Toate celelalte funcții publice sau de demnitate publică pot fi ocupate de cetățenii români, care îndeplinesc condițiile prevăzute de legile speciale în vigoare, pe durata a mai multe mandate, unii fiind chiar primari, consilieri locali sau județeni, dar și parlamentari, încă din perioada anilor 1990, 2000 și până în prezent. 
   Acest fapt nu este de natură să aducă o îmbunătățire a vieții politice și economico-sociale a țării, ci dimpotrivă. Perpetuarea nelimitată a alegerii unor persoane în aceleași funcții, timp de zeci de ani, funcții care implică exercitarea autorității de stat, are drept consecință apariția și proliferarea fenomenelor de corupție, uneori generalizată, a baronilor locali și a veșnicilor parlamentari cu comportament perfid, umil și slugarnic, mult prea aplecați către compromisuri, jocuri politice și de culise murdare și, de cele mai multe ori, extrem de oneroase.
    Este limpede pentru toți oamenii raționali, onești și de bună credință că rezultatul firesc al acestei stări de lucruri o reprezintă marasmul politic, economic și social în care se zbate în prezent România.
    O contribuție însemnată la pervertirea clasei politice românești și la dezastrul țării au adus-o și europarlamentarii români care, având, la fiecare mandat, posibilitatea de a se bucura de sinecura pe care le-o oferă un loc călduț la Bruxelles, au acționat doar în interesul lor personal sau partinic, de grup, transformând România, dintr-o țară cu vechi tradiții europene, într-o colonie, o provincie din Europa de Est fără personalitate și fără demnitate. 

Sub aspectul conţinutului, faţă de prevederile actuale din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, precum și din Legea nr.33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, prezentul proiect de act normativ cuprinde limitarea la cel mult două mandate consecutive a candidaturilor pentru funcțiile de primar, președinte al consiliului județean, consilier local, consilier județean, deputat, senator sau europarlamentar.
Această nouă reglementare este menită să asigure creșterea eficienței și competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică, prin promovarea permanentă în aceste structuri a unor oameni noi, competenți, cinstiți și muncitori, precum și prevenirea apariției rutinei, a delăsării, a influențelor de orice fel, a corupției ca fenomen social răspândit în societatea românească și nu, în ultimul rând, descurajarea apariției baronilor locali și a feudelor locale sau zonale.

Modificările legislative propuse vizează următoarele aspecte:

 1. Eficientizarea și creșterea competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică la nivel local, prin promovarea permanentă în aceste structuri a unor primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și consilieri județeni, a unor oameni competenți, cinstiți și muncitori, prevenirea apariției corupției la nivel local, descurajarea apariției baronilor locali și a feudelor locale sau zonale.
 2. Eficientizarea și creșterea competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică la nivel național, prin promovarea permanentă în Senat și Camera Deputaților a unor parlamentari noi, oameni foarte bine pregătiți, onești și patrioți, prevenirea apariției corupției la nivel parlamentar, descurajarea apariției grupurilor de interese și a afacerilor oneroase transpartinice.
 3. Eficientizarea și creșterea competenței exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică la nivel internațional, prin promovarea permanentă în Parlamentul European a unor oameni integri, capabili și foarte bine pregătiți, onești și patrioți, care să susțină în primul rând interesele și prestigiul României ca țară cu obligații dar și cu drepturi egale și depline în Uniunea Europeană.

Prezentul act normativ are un impact esențial și extrem de benefic asupra eficientizării și creșterii gradului de competență a exercitării unei funcții publice sau de demnitate publică atât la nivel local cât și în Parlamentul României și în Parlamentul European.
Faţă de cele prezentate mai sus, a fost elaborată propunerea legislativă ”Lege pentru completarea unor acte normative în materie electorală”, pe care îl supunem Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

PENTRU INIȚIATORI:

 1. SENATOR : CLAUDIU TẬRZIU
 2. SENATOR : GHEORGHE ADRIAN CĂTANĂ

LEGE pentru completarea unor acte normative în materie electorală


Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Art. I – Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 349 din 20 mai 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1.La articolul 1, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41), cu următorul cuprins:

„(41) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene nu pot fi aleși și nu pot exercita aceste funcții, în condițiile legii, mai mult de două mandate consecutive.”

2.La articolul 7, după alineatul 5 se introduce un nou alineat, alin. (51),
cu următorul cuprins:

,, (51) Consilierii locali și consilierii județeni nu pot fi aleși și nu pot exercita aceste funcții, în condițiile legii, mai mult de două mandate consecutive.”

Art. II – La articolul 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (61), care va avea următorul cuprins:

„ (61) Senatorii și deputații nu pot fi aleși și nu pot exercita funcțiile de senator și/sau deputat, în condițiile legii, mai mult de două mandate consecutive.”

Art. III – La articolul 19 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 31 august 2012, cu modificările ulterioare, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins:

    „(8) Persoanele care au fost alese în Parlamentul European și au exercitat funcția de europarlamentar, în condițiile legii, pe perioada a două mandate consecutive, nu mai pot candida la alegerile pentru Parlamentul European.”


  Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]