Boris Volosatîi și Stoica Titi – întrebare parlamentară către Guvernul României/ Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Construirea și lansarea în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României

                  Domnului Sebastian-Ioan BURDUJA, ministru Cercetării, Inovării și Digitalizării

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

                 Deputat Ciprian-Titi STOICA, ales în circumscripția nr. 37 Timiș

Data: 26/09/2022

Obiectul întrebării: Construirea și lansarea în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

În Uniunea Europeană țările care dețin sateliți artificiali în spațiu sunt, în ordine descrescătoare: Franța (86), Germania (74), Italia (35), Spania (33), Luxemburg (12), Olanda (11), Suedia (11), Danemarca (9), Lituania (8), Polonia (4), Grecia (3), Cehia (3), Bulgaria (3), Portugalia (2), Estonia (2), Slovenia (2), Slovacia (1), Ungaria (1) și Letonia (1).

În afara Uniunii Europene, în zona extinsă de securitate a României, mai dețin sateliți artificiali: Federația Rusă (1523), Marea Britanie (405), Israelul (22), Turcia (15), Arabia Saudită (15), Norvegia (10), Bielorusia (2), Azerbaidjanul (2) și Ucraina (2).

Agenția Spațială Română (ROSA), înființată în 1991, se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

România, țară cu tradiție aerospațială, a reușit să lanseze pe orbită un singur satelit artificial – Goliat, lansat în spațiu, în scop educațional și experimental, la 13 februarie 2012, în primul zbor al rachetei europene Vega. La 2 ianuarie 2015 microsatelitul Goliat a reintrat în atmosferă unde s-a dezintegrat și a ars complet. Potrivit presei, costurile de construcție ale primului microsatelit artificial românesc, suportate de la bugetul de stat, s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, echivalentul la zi a 330 de mii de euro, în timp ce satelitul artificial lansat cu aceeași rachetă de către Polonia (PW-Sat) a costat 50 de mii de euro, cel lansat de către Franța (Robusta) a costat 90 de mii de euro, iar cel lansat de Ungaria (MaSat-1) a costat 100 de mii de euro.

Potrivit declarațiilor făcute presei de către președintele ROSA, dr. Marius-Ioan Piso, investițiile în domeniul construcției și lansării pe orbită a sateliților artificiali normali reprezintă un business dintre cele mai profitabile, însemnând pe plan internațional 230-240 de miliarde de dolari pe lună, orice investiție returnându-se de 10-20 de ori în 5-7 ani de la lansare.

În această situație, constatăm că România nu dispune de niciun satelit artificial adevărat, pentru scopuri civile și militare/de securitate.

La 13 ianuarie 2022 a fost lansat în spațiu un nou satelit artificial ucrainean – Sich-2-30 – având greutatea de 210 kilograme și capacitatea să monitorizeze, de la o altitudine de 525 de kilometri, bazinele acvatice, solul, resursele silvice, construcțiile urbanistice, să fixeze consecințele calamităților naturale și deplasările de tehnică militară, de trupe și nave maritime ale oricărui stat agresor. Costurile totale de fabricație ale satelitului ucrainean Sich-2-30 s-au ridicat la 250 de milioane de dolari SUA. Până în 2025, cu toate dificultățile create de război, Ucraina planifică să lanseze în spațiu alți 7 sateliți artificiali, în condițiile în care țara vecină are un Produs Intern Brut de circa două ori mai mic decât Produsul Intern Brut al României.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Un punct de vedere oficial privind necesitatea și oportunitatea fabricării și lansării în spațiu a unui satelit românesc neexperimental pentru scopuri civile, comerciale, guvernamentale și militare/de securitate.

2. Dacă Guvernul României va prevedea în Legea Bugetului de stat pe anul 2023 alocarea de fonduri necesare fabricării și lansării în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

3. Care sunt în prezent costurile anuale estimative totale ale serviciilor prin satelit la care apelează companiile și alte entități private sau de stat din România (domenii: radiodifuzine, televiziune, telefonie, meteorologie, agricultură și cadastru, geologie, silvicultură, ecologie, navigație, apărare, securitate etc.) și căror state/organisme le aparțin sau sub autoritatea căror state/organisme sunt puși sateliții la care apelează aceste companii și entități din țara noastră.

4. Care ar putea fi impactul economic și financiar sau de alt ordin al deținerii de către România a unui satelit artificial propriu și în câți ani s-ar putea recupera fondurile investite în fabricarea și lansarea acestuia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
După ce timp de 34 de ani a creat o legislație întreagă care favorizează Uniunea Democrată Maghiară din România, o organizație xenofobă, anti-românească, care acționează în România în coordonarea serviciilor secrete ungurești și rusești pentru a altera ordinea constitutională din România, PSD îi propune infamului Kelemen […]
Acum doi ani, la 24 februarie 2022, Rusia putinistă a declanșat un război de agresiune împotriva Ucrainei, după ce în 2014 ocupase ilegal peninsula Crimeea. Războiul numit de Moscova „Operațiune Militară Specială” a făcut sute de mii de victime omenești de ambele părți în ultimii doi […]
La 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie mondială, iar din acel moment întreaga lume a intrat într-o cursă acerbă pentru a face față noului coronavirus despre care nu se știa prea multe, nici cum a apărut, nici de unde, a fost […]
În continuarea demersurilor făcute în Statele Unite ale Americii, vicepreședintele AUR, doctorul Sorin Muncaciu, a participat ieri în Senatul SUA la o masă rotundă organizată de senatorul Ron Johnson. Politicianul american Ron Johnson a organizat ieri, în Senatul SUA, o masă rotundă la care au participat […]
,,Comasări și modificări electorale în avantajul unui singur partid (PNL) țin de țări bananiere, nu democratice așa cum îmi place mie să cred că este in Romania. În iunie 2024 vom avea alegeri europarlamentare și Comisia europeană nu permite comasarea alegerilor europarlamentare cu nici un tip […]