Boris Volosatîi și Stoica Titi – întrebare parlamentară către Guvernul României/ Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Construirea și lansarea în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României

                  Domnului Sebastian-Ioan BURDUJA, ministru Cercetării, Inovării și Digitalizării

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

                 Deputat Ciprian-Titi STOICA, ales în circumscripția nr. 37 Timiș

Data: 26/09/2022

Obiectul întrebării: Construirea și lansarea în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

În Uniunea Europeană țările care dețin sateliți artificiali în spațiu sunt, în ordine descrescătoare: Franța (86), Germania (74), Italia (35), Spania (33), Luxemburg (12), Olanda (11), Suedia (11), Danemarca (9), Lituania (8), Polonia (4), Grecia (3), Cehia (3), Bulgaria (3), Portugalia (2), Estonia (2), Slovenia (2), Slovacia (1), Ungaria (1) și Letonia (1).

În afara Uniunii Europene, în zona extinsă de securitate a României, mai dețin sateliți artificiali: Federația Rusă (1523), Marea Britanie (405), Israelul (22), Turcia (15), Arabia Saudită (15), Norvegia (10), Bielorusia (2), Azerbaidjanul (2) și Ucraina (2).

Agenția Spațială Română (ROSA), înființată în 1991, se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

România, țară cu tradiție aerospațială, a reușit să lanseze pe orbită un singur satelit artificial – Goliat, lansat în spațiu, în scop educațional și experimental, la 13 februarie 2012, în primul zbor al rachetei europene Vega. La 2 ianuarie 2015 microsatelitul Goliat a reintrat în atmosferă unde s-a dezintegrat și a ars complet. Potrivit presei, costurile de construcție ale primului microsatelit artificial românesc, suportate de la bugetul de stat, s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, echivalentul la zi a 330 de mii de euro, în timp ce satelitul artificial lansat cu aceeași rachetă de către Polonia (PW-Sat) a costat 50 de mii de euro, cel lansat de către Franța (Robusta) a costat 90 de mii de euro, iar cel lansat de Ungaria (MaSat-1) a costat 100 de mii de euro.

Potrivit declarațiilor făcute presei de către președintele ROSA, dr. Marius-Ioan Piso, investițiile în domeniul construcției și lansării pe orbită a sateliților artificiali normali reprezintă un business dintre cele mai profitabile, însemnând pe plan internațional 230-240 de miliarde de dolari pe lună, orice investiție returnându-se de 10-20 de ori în 5-7 ani de la lansare.

În această situație, constatăm că România nu dispune de niciun satelit artificial adevărat, pentru scopuri civile și militare/de securitate.

La 13 ianuarie 2022 a fost lansat în spațiu un nou satelit artificial ucrainean – Sich-2-30 – având greutatea de 210 kilograme și capacitatea să monitorizeze, de la o altitudine de 525 de kilometri, bazinele acvatice, solul, resursele silvice, construcțiile urbanistice, să fixeze consecințele calamităților naturale și deplasările de tehnică militară, de trupe și nave maritime ale oricărui stat agresor. Costurile totale de fabricație ale satelitului ucrainean Sich-2-30 s-au ridicat la 250 de milioane de dolari SUA. Până în 2025, cu toate dificultățile create de război, Ucraina planifică să lanseze în spațiu alți 7 sateliți artificiali, în condițiile în care țara vecină are un Produs Intern Brut de circa două ori mai mic decât Produsul Intern Brut al României.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Un punct de vedere oficial privind necesitatea și oportunitatea fabricării și lansării în spațiu a unui satelit românesc neexperimental pentru scopuri civile, comerciale, guvernamentale și militare/de securitate.

2. Dacă Guvernul României va prevedea în Legea Bugetului de stat pe anul 2023 alocarea de fonduri necesare fabricării și lansării în spațiu a unui satelit românesc neexperimental.

3. Care sunt în prezent costurile anuale estimative totale ale serviciilor prin satelit la care apelează companiile și alte entități private sau de stat din România (domenii: radiodifuzine, televiziune, telefonie, meteorologie, agricultură și cadastru, geologie, silvicultură, ecologie, navigație, apărare, securitate etc.) și căror state/organisme le aparțin sau sub autoritatea căror state/organisme sunt puși sateliții la care apelează aceste companii și entități din țara noastră.

4. Care ar putea fi impactul economic și financiar sau de alt ordin al deținerii de către România a unui satelit artificial propriu și în câți ani s-ar putea recupera fondurile investite în fabricarea și lansarea acestuia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]