Antonio Andrușceac – întrebare parlamentară către Guvernul României/Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor/M.A.E/M.A.I – Probleme importante apărute în spațiul public

Către:

     Domnul Nicolae Ciucă, Prim Ministrul României

               Domnul Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

               Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

               Domnul Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne

De la: Antonio Andrușceac

 Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 4 – Bacău

Subiectul întrebării: probleme importante apărute în spațiul public

          Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimați Domni Miniștri,

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public în ultima perioadă doresc să vă semnalez o serie de probleme de ordin politic și administrativ care generează suspiciuni cu privire la onestitatea și loialitatea reprezentanților Guvernului față de statul român.

Vă rugăm să ne comunicați dacă ați analizat aceste aspecte și la ce concluzie ați ajuns.

 1. Site-ul https://transylvania2022.eu/ro, gestionat de cetățeanul Szökőcs László Imre face propagandă acerbă pentru ideea de separare a Transilvaniei de România. Se vorbește despre alcătuirea unui așa-zis “Comitet pentru Independența Transilvaniei”  care va purta negocierile pentru secesiunea care va alea loc pe 15 august 2023.

Considerăm că promovarea unor idei care atentează la integritatea și suveranitatea României, cu grava incălcare a art. 2 și art. 3 din Constituție trebuie să fie în atenția autorităților statului.

Vă rugăm să ne comunicați dacă veți demara investigarea acestui caz și să ne comunicați concluziile și deciziile luate împotriva celui care atentează la integritatea teritorială și siguranța națională?

 • Din informațiile apărute în presă aflăm că o firmă din Ungaria a cumpărat de la niște afaceriști străini 200 de ha în vederea amenajării unui port la Sulina. Se pare că această firmă beneficicază de garanții din partea guvernului ungar.

Vă rugăm să ne comunicați punctul dumneavoastră de vedere asupra legalității acestui demers și să ne răspundeți la următoarele întrebări:

2.1. Este legal ca statul ungar să dețină port în Delta Dunării, adică pe teritoriul României?

2.2. Ce veți face pentru oprirea acestui demers cu implicații serioase pentru România din punct de vedere economic și în domeniul de securitate națională?

 • Ce evaluări de impact asupra mediului s-au făcut și dacă Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a dat avize pentru această construcție?
  • Au avut loc negocieri pentru acordarea avizelor? Dacă da, cine a participat la aceste negocieri și când au avut loc?

3. În contextul secetei apărute în România în această vară autoritățile române prin Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și prin Administrația Naţională Apele Române au cerut românilor să economisească apa, oferindu-ne chiar și un “mic ghid de economisire a apei”. În timp ce cetățenilor români li se cerea să economisească apa și îndemna agricultorii români să nu o “irosească” pentru udatul grădinilor și câmpurilor cu recolte, ANAR exporta milioane de metri cubi de apă pentru irigații în Ungaria la preț infim.

3.1. Vă rugăm să ne comunicați de ce ANAR a decis să vândă apă Ungariei și de ce nu a fost folosită de către agricultorii români?

3.2. De ce pentru agricultura românească apa este greu de procurat și scumpă, iar pentru exportul în Ungaria a fost la discreție și s-a vândut la un preț derizoriu (pentru 1,5 milioane metri cubi s-au încasat 14.070 Euro)?

 • Alt caz care pe care vi-l supunem atenției este cel al companiei Blue Air, care și-a suspendat cursele, având conturile poprite, deși era în procedură de concordat preventiv. Domnul Ministru  Barna Tanczos susține că s-au trimis solicitări companiei pentru a veni la minister și a formula solicitări de reeșalonare. La rândul ei, Compania Blue Air susține că a făcut această cerere. Vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
  • A făcut Compania Blue Air cerere de eșalonare a datoriilor?
  • De ce pentru o firmă românească nu ați găsit o soluție de ajutor, având în vedere că multe companii aeriene europene au beneficiat de susținerea guvernelor naționale în perioada pandemiei?
  • Cum interpretați suspiciunile conform cărora Blue Air nu a beneficiat de ajutor din partea statului român pentru a dispare de pe piață și a favoriza o altă companie (Wizz Air)?
 • La jumătatea lunii septembrie Sindicatul Național Sport și Tineret trăgea un semnal de alarmă în ceea ce privește plata salariilor pentru angajații din direcțiile teritoriale subordinate Ministerului Sportului. Salariații nu și-au primit drepturile bănești cuvenite pe data de 14 septembrie. Nu este prima întârziere din acest an, un episod similar întâmplându-se și pe 14 ianuarie 2022. De asemeni, sindicaliștii solicitau înființarea unei comisii care să verifice de ce nu s-au alocat bugetele la timp către unitățile subordinate, care sunt criteriile de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale, precum și modul în care s-au acordat premiile și rentele viagere.

Vă rugăm să ne comunicați care sunt motivele pentru care angajații structurilor teritoriale din Ministerul Sportului întâmpină în mod repetat probleme în primirea salariilor la timp și dacă s-a înființat comisia solicitată de sindicat?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]