Antonio Andrușceac – întrebare parlamentară către Guvernul României/Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor/M.A.E/M.A.I – Probleme importante apărute în spațiul public

Către:

     Domnul Nicolae Ciucă, Prim Ministrul României

               Domnul Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

               Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

               Domnul Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne

De la: Antonio Andrușceac

 Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 4 – Bacău

Subiectul întrebării: probleme importante apărute în spațiul public

          Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimați Domni Miniștri,

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public în ultima perioadă doresc să vă semnalez o serie de probleme de ordin politic și administrativ care generează suspiciuni cu privire la onestitatea și loialitatea reprezentanților Guvernului față de statul român.

Vă rugăm să ne comunicați dacă ați analizat aceste aspecte și la ce concluzie ați ajuns.

 1. Site-ul https://transylvania2022.eu/ro, gestionat de cetățeanul Szökőcs László Imre face propagandă acerbă pentru ideea de separare a Transilvaniei de România. Se vorbește despre alcătuirea unui așa-zis “Comitet pentru Independența Transilvaniei”  care va purta negocierile pentru secesiunea care va alea loc pe 15 august 2023.

Considerăm că promovarea unor idei care atentează la integritatea și suveranitatea României, cu grava incălcare a art. 2 și art. 3 din Constituție trebuie să fie în atenția autorităților statului.

Vă rugăm să ne comunicați dacă veți demara investigarea acestui caz și să ne comunicați concluziile și deciziile luate împotriva celui care atentează la integritatea teritorială și siguranța națională?

 • Din informațiile apărute în presă aflăm că o firmă din Ungaria a cumpărat de la niște afaceriști străini 200 de ha în vederea amenajării unui port la Sulina. Se pare că această firmă beneficicază de garanții din partea guvernului ungar.

Vă rugăm să ne comunicați punctul dumneavoastră de vedere asupra legalității acestui demers și să ne răspundeți la următoarele întrebări:

2.1. Este legal ca statul ungar să dețină port în Delta Dunării, adică pe teritoriul României?

2.2. Ce veți face pentru oprirea acestui demers cu implicații serioase pentru România din punct de vedere economic și în domeniul de securitate națională?

 • Ce evaluări de impact asupra mediului s-au făcut și dacă Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a dat avize pentru această construcție?
  • Au avut loc negocieri pentru acordarea avizelor? Dacă da, cine a participat la aceste negocieri și când au avut loc?

3. În contextul secetei apărute în România în această vară autoritățile române prin Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și prin Administrația Naţională Apele Române au cerut românilor să economisească apa, oferindu-ne chiar și un “mic ghid de economisire a apei”. În timp ce cetățenilor români li se cerea să economisească apa și îndemna agricultorii români să nu o “irosească” pentru udatul grădinilor și câmpurilor cu recolte, ANAR exporta milioane de metri cubi de apă pentru irigații în Ungaria la preț infim.

3.1. Vă rugăm să ne comunicați de ce ANAR a decis să vândă apă Ungariei și de ce nu a fost folosită de către agricultorii români?

3.2. De ce pentru agricultura românească apa este greu de procurat și scumpă, iar pentru exportul în Ungaria a fost la discreție și s-a vândut la un preț derizoriu (pentru 1,5 milioane metri cubi s-au încasat 14.070 Euro)?

 • Alt caz care pe care vi-l supunem atenției este cel al companiei Blue Air, care și-a suspendat cursele, având conturile poprite, deși era în procedură de concordat preventiv. Domnul Ministru  Barna Tanczos susține că s-au trimis solicitări companiei pentru a veni la minister și a formula solicitări de reeșalonare. La rândul ei, Compania Blue Air susține că a făcut această cerere. Vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
  • A făcut Compania Blue Air cerere de eșalonare a datoriilor?
  • De ce pentru o firmă românească nu ați găsit o soluție de ajutor, având în vedere că multe companii aeriene europene au beneficiat de susținerea guvernelor naționale în perioada pandemiei?
  • Cum interpretați suspiciunile conform cărora Blue Air nu a beneficiat de ajutor din partea statului român pentru a dispare de pe piață și a favoriza o altă companie (Wizz Air)?
 • La jumătatea lunii septembrie Sindicatul Național Sport și Tineret trăgea un semnal de alarmă în ceea ce privește plata salariilor pentru angajații din direcțiile teritoriale subordinate Ministerului Sportului. Salariații nu și-au primit drepturile bănești cuvenite pe data de 14 septembrie. Nu este prima întârziere din acest an, un episod similar întâmplându-se și pe 14 ianuarie 2022. De asemeni, sindicaliștii solicitau înființarea unei comisii care să verifice de ce nu s-au alocat bugetele la timp către unitățile subordinate, care sunt criteriile de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale, precum și modul în care s-au acordat premiile și rentele viagere.

Vă rugăm să ne comunicați care sunt motivele pentru care angajații structurilor teritoriale din Ministerul Sportului întâmpină în mod repetat probleme în primirea salariilor la timp și dacă s-a înființat comisia solicitată de sindicat?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]