Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Turismul – un domeniu strategic al economiei naționale sau Ratarea programului HoReCa 2
Stimate Domnule Prim Ministru,
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) cere demisia de onoare a ministrului Daniel Cadariu, precizând că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, întrucât a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism. Pe data de 30 august ac., dl. ministru Cadariu a prezentat public un raport de activitate a realizărilor celor 9 luni de mandat declarând că „începe munca pentru programul HoReCa 2, pe cadrul temporar Ucraina, mai ales că turismul reprezintă un domeniu strategic al economiei naționale. Deși cifrele au crescut cu 37% față de anul 2021, prin măsuri concrete și eficiente putem să atingem ținta de 10% din PIB pentru industria de turism”.
„Deși a făcut multe promisiuni, încă de la preluarea mandatului, nimic din cele discutate nu s-a pus în practică”, conform comunicatului ANAT. Potrivit reprezentanților asociației, ministrul a constituit grupuri de lucru cu reprezentanți din toate domeniile din subordine, a mers în turnee prin țară, dar a delegat activitățile către secretari de stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele necesare să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, conflictul militar sau criza energetică”. Schema de ajutor de stat HoReCa2 (care dispune de buget mai mic, respectiv un ajutor de circa 1.000 euro/per IMM), avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de COVID în 2021, raportat la 2019, reprezenta o schemă de ajutor pentru IMM-uri care avea termen la 30 iunie 2022, dată la care Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 a expirat, făcând imposibilă finanțarea schemei din fondurile europene dedicate acestui program”, declară ANAT. Încă din decembrie 2021, ANAT a transmis o scrisoare către Ministerul Finanțelor Publice, prin care explica, pe baza datelor INS de la momentul respectiv, necesitatea continuării sprijinului pentru redresarea activității IMM-urilor din zona de turism și HORECA (care înregistraseră în anul 2021 o scădere a cifrei de afaceri cu circa 57% față de anul 2019). Pentru comparație, scăderea cifrei de afaceri cumulate a agențiilor de turism în 2020 față de 2019 a fost de 69%, de la 2,335 miliarde de lei în 2019 la 727,5 milioane de lei în 2020.
Deși Guvernul condus de Dumneavoastră a adoptat OUG nr.10 din 16.02.2022 prin care putea fi adoptată schema HoReCa 2, schema în sine nu a fost scrisă niciodată, până la expirarea cadrului UE pentru COVID! De asemenea, va trebui modificată și OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate (actul normativ care guvernează activitatea agențiilor de turism) întrucât Directiva Europeană 2015/2302 a cărei transpunere în legislația românească este OG 2/2018 nu oferă soluții viabile în situații de criza majoră și impune sarcini inechitabile în seama agențiilor de turism, care sunt nevoite să preia întreaga responsabilitate pentru tot lanțul de distribuție a serviciilor de turism. În afară de agențiile de turism organizatoare, niciun furnizor de servicii turistice nu are obligația să dețină asigurare de insolvență. „A fost lansat, spre dezbatere, Fondul de garantare a zborurilor, pentru a putea asigura recuperarea sumelor achitate pentru bilete, în cazul insolvenței/falimentului companiei aeriene întrucât evenimentele recente au dovedit că asigurările de insolvență utilizate în momentul de față nu oferă soluții viabile în momente de criză, neputând garanta despăgubirea integrală a turiștilor, așa cum prevede legea”, mai arată ANAT.
În acest context, Ministerul Turismului trebuia să comunice de la început că nu există finanțare sau că nu se dorește realizarea acestei scheme de ajutor, nu să aștepte să expire cadrul legal! În consecință, vă întreb, domnule Prim-Ministru, cum veți interveni, cu măsuri urgente de sprijin, mai ales acum, când multe agenții de turism au pierderi considerabile ca urmare a blocării activității Blue Air. Solicit Guvernului României să declare industria de turism o ramură economică strategică a acestei țări, nu doar pe hârtie!
Nu există răspunsuri