Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Românii din jurul granițelor și cooperarea culturală transfrontalieră a României în cadrul celor 12 euroregiuni la care participă țara noastră.

Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Românii din jurul granițelor și cooperarea culturală transfrontalieră a României în cadrul celor 12 euroregiuni la care participă țara noastră.

Stimată doamnă ministru,

România participă la următoarele 12 euroregiuni:

  1. Bihor-Hajdú-Bihar, 2. Carpatică, 3. Danubius, 4. Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, 5. Dunăre-Dobrogea, 6. Dunărea de Jos, 7. Dunărea de Mijloc, 8. Dunărea de Sud, 9. Dunărea 21, 10. Giurgiu-Ruse, 11. Prutul de Sus, 12. Siret-Prut-Nistru.

În toate aceste euroregiuni, dincolo de fronterele actuale ale României, locuiește un număr important de români de pretutindeni, din comunitățile noastre istorice. Aceștia sunt majoritari (în Republica Moldova) sau minoritari (în Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria) ori aparțin filonului lingvistic și cultural românesc (rudari, băieși, valahii din Valahia Moravă, gorali etc.).

Colaborarea în cadrul euroregiunilor constă în crearea unor legături directe între regiuni şi comunităţi aflate de o parte şi de alta a frontierelor de stat, în virtutea competenţelor autorităţilor locale, aşa cum sunt ele definite în legislaţia naţională. O dimensiune importantă a colaborării transfrontaliere în cadrul euroregiunilor o reprezintă schimburile culturale.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă românii de pretutindeni și comunitățile lor din alte țări împreună cu care România participă la cele 12 euroregiuni au beneficiat de proiecte culturale transfrontaliere, la nivelul acestor euroregiuni.
  2. În cazul unui răspuns afirmativ la punctul de mai sus, vă rugăm să indicați, defalcat pe fiecare euroregiune, care au fost proiectele culturale derulate în beneficiul românilor de pretutindeni și a comunităților lor.
  3. Dacă există, printre cele 12 la care participă România, euroregiuni în care există minorități românești care nu sunt recunoscute oficial și ca atare de către statele de reședință.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

”Ultima dovadă a disprețului instituției față de popor? Un interviu halucinant al lui Mircea Toma, membru […]
În timp ce Guvernul Ciolacu anunță prelungirea plafonării prețurilor la energie, realitatea din spatele acestor […]
Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă reprezintă o nouă lovitură dată democrației românești și o încălcare gravă […]
Într-o demonstrație de incompetență administrativă, guvernul Ciolacu a emis o ordonanță de urgență pe 6 […]
George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), și-a depus astăzi, la Biroul Electoral Central, […]