Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Obiectul întrebării: Demersurile și acțiunile privind aderarea României la spațiul Schengen.
Stimată doamnă ministru,
Securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene este asiguraă cu succes de către România de mai bine de un deceniu și jumătate.
Totodată, aderarea României la spațiul Schengen reprezintă nu doar un drept, ci și o obligație asumată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană (a se vedea art. 4 al Protocolului privind condițiile și angajamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană, anexat la Tratatul de aderare a României și Bulgariei).
Cu toate că întrunește de mult timp toate condițiile tehnice de aderare, în anul 2022 România a ratat aderarea la spațiul Schengen. Statele care s-au opus aderării României la spațiul Schengen au fost Austria și Olanda, acestea prevalându-se de dreptul lor de veto, în condițiile mecanismului de vot unanim.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Ce demersuri și acțiuni a întreprins Ministerul Afacerilor Externe pentru a determina Austria și Olanda să renunțe la veto-ul lor.
Cum a cooperat Ministerul Afacerilor Externe cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției în vederea asigurării unanimității votului statelor membre cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului JAI la care va fi examinată chestiunea aderării României la spațiul Schengen?
Nu există răspunsuri