Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Demersurile, intervențiile și acțiunile statului român pentru recunoașterea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității aromâne înrudite din Republica Elenă.

Adresată:  Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 17/01/2023

Obiectul întrebării: Demersurile, intervențiile și acțiunile statului român pentru recunoașterea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității aromâne înrudite din Republica Elenă.

Stimate domnule ministru,

Aromânii autohtoni din Grecia, Albania, Bulgaria și Macedonia de Nord fac parte din românitatea balcanică și, în accepție europeană, reprezintă minorități înrudite cu țara noastră. Ei sunt recunoscuți oficial în Republica Macedonia de Nord, cu apelativul de Vlahi (exonim), precum și în Republica Albania, cu numele propriu de Aromâni.

Statul român le-a acordat confraților aromâni, în ultimele două secole, un important sprijin cultural, inclusiv pe plan educațional și spiritual-ecleziastic. Prima școală românească din Balcani, sprijinită financiar de către Țara Românească, a fost înființată, în anul 1838, la Serres, în actualul cuprins al Republicii Elene.

Ulterior, Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, devenită Regatul României, au sprijinit financiar înființarea și funcționarea de școli și biserici românești pentru românii/aromânii din Peninsula Balcanică, în peste 100 de localități aflate astăzi în cuprinsul Greciei, Albaniei, Bulgariei și Macedoniei de Nord.

România și Ministerul său al Afacerilor Externe au înregistrat un succes diplomatic de răsunet prin obținerea recunoașterii oficiale, la 10 mai 1905, a minorității române (aromâni și meglenoromâni) din cuprinsul fostului Imperiu Otoman.

Asistența culturală acordată aromânilor (și meglenoromânilor) din Balcani, inițiată în 1838, a continuat până în 1948. După hiatusul comunist (1948-1989), această asistență a fost reluată, fără a atinge vreodată nivelul și amploarea de dinante de 1948.

Situația aromânilor din Balcani a făcut obiectul preocupărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care, în iunie 1997, a adoptat ”Recomandarea nr. 1333 (1997) privind limba și cultura aromână”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce demersuri, intervenții și acțiuni, în ce cadru, la ce nivel și când anume, au întreprins Ministerul Afacerilor Externe al României și alte instituții sau autorități române cu atribuții în domeniu în vederea recunoașterii, garantării și respectării drepturilor culturale ale persoanelor aparținând minorității aromâne din Republica Elenă și care a fost eficiența practică a acestor demersuri, intervenții și acțiuni în perioada 1990-2022.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]
”Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam. Dar, ce am […]