Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Demersurile, intervențiile și acțiunile statului român pentru recunoașterea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității aromâne înrudite din Republica Elenă.

Adresată:  Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 17/01/2023

Obiectul întrebării: Demersurile, intervențiile și acțiunile statului român pentru recunoașterea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității aromâne înrudite din Republica Elenă.

Stimate domnule ministru,

Aromânii autohtoni din Grecia, Albania, Bulgaria și Macedonia de Nord fac parte din românitatea balcanică și, în accepție europeană, reprezintă minorități înrudite cu țara noastră. Ei sunt recunoscuți oficial în Republica Macedonia de Nord, cu apelativul de Vlahi (exonim), precum și în Republica Albania, cu numele propriu de Aromâni.

Statul român le-a acordat confraților aromâni, în ultimele două secole, un important sprijin cultural, inclusiv pe plan educațional și spiritual-ecleziastic. Prima școală românească din Balcani, sprijinită financiar de către Țara Românească, a fost înființată, în anul 1838, la Serres, în actualul cuprins al Republicii Elene.

Ulterior, Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, devenită Regatul României, au sprijinit financiar înființarea și funcționarea de școli și biserici românești pentru românii/aromânii din Peninsula Balcanică, în peste 100 de localități aflate astăzi în cuprinsul Greciei, Albaniei, Bulgariei și Macedoniei de Nord.

România și Ministerul său al Afacerilor Externe au înregistrat un succes diplomatic de răsunet prin obținerea recunoașterii oficiale, la 10 mai 1905, a minorității române (aromâni și meglenoromâni) din cuprinsul fostului Imperiu Otoman.

Asistența culturală acordată aromânilor (și meglenoromânilor) din Balcani, inițiată în 1838, a continuat până în 1948. După hiatusul comunist (1948-1989), această asistență a fost reluată, fără a atinge vreodată nivelul și amploarea de dinante de 1948.

Situația aromânilor din Balcani a făcut obiectul preocupărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care, în iunie 1997, a adoptat ”Recomandarea nr. 1333 (1997) privind limba și cultura aromână”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce demersuri, intervenții și acțiuni, în ce cadru, la ce nivel și când anume, au întreprins Ministerul Afacerilor Externe al României și alte instituții sau autorități române cu atribuții în domeniu în vederea recunoașterii, garantării și respectării drepturilor culturale ale persoanelor aparținând minorității aromâne din Republica Elenă și care a fost eficiența practică a acestor demersuri, intervenții și acțiuni în perioada 1990-2022.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]