Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României – Programul de cooperare în domeniile educației, științei și culturii între Guvernele României și Mongoliei și dezvoltarea cooperării româno-mongole în alte domenii.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

                   Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Programul de cooperare în domeniile educației, științei și culturii între Guvernele României și Mongoliei și dezvoltarea cooperării româno-mongole în alte domenii.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,  

La 11 octombrie 2016, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României, a avut loc ceremonia de semnare a „Programului de cooperare în domeniile educației, științei și culturii între Guvernul României și Guvernul Mongoliei”. Documentul a fost semnat, pentru partea română, de secretarul de stat pentru afaceri globale din cadrul MAE, iar, pentru partea mongolă, de ambasadorul Mongoliei în România, cu reședința la Sofia.

Parafat pentru o perioadă de cinci ani, programul de cooperare prevedea, între altele, oferirea anuală, în regim de reciprocitate, a unor burse de studii, schimbul de delegații în domeniul educației și cercetării, sprijinirea cooperării directe în domeniile științei și tehnologiei, schimburile de bune practici și de specialiști în domeniul academic, cultural și de cercetare.

În marja evenimentului, secretarul de stat român și ambasadorul mongol au avut o rundă de consultări asupra stadiului și perspectivelor cooperării româno-mongole. Partea română a evidențiat interesul special pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, atât în plan comercial, cât și al promovării de proiecte comune de colaborare și schimburi de experiență în domenii precum energia, agricultura, turismul, sectorul minier, cercetarea și dezvoltarea (R&D) sau segmentul bancar.

Cu aceeași ocazie a fost punctată importanța aparte a atragerii și implicării studenților mongoli care au absolvit studiile universitare în România în susținerea relațiilor dintre cele două țări.

Având în vedere cele arătate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

O informație privind rezultatele concrete ale realizării Programului de cooperare în domeniile educației, științei și culturii între Guvernul României și Guvernul Mongoliei.

Cum s-au dezvoltat după 2016 relațiile economice româno-mongole în planule comercial, al promovării de proiecte comune de colaborare și schimburi de experiență în domenii precum energia, agricultura, turismul, sectorul minier, cercetarea și dezvoltarea (R&D) sau segmentul bancar.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]