“28 iunie 1940 – o zi tragică în istoria poporului şi a statului român”
La 28 iunie 1940 Imperiul Sovietic a anexat Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, urmare a Ultimatumului din 26 iunie acelaşi an, prin care pretindea, în modul cel mai fals posibil, că “În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a rupt de la Uniunea Sovietică o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a acesteia cu Republica Sovietică Ucraineană”. Ultimatumul era o urmare a Pactului sovieto-german Ribbentrop-Molotov.
Unsprezece judeţe ale noastre – Bălţi, Cahul, Cernăuţi, Cetatea Albă, Hotin, Ismail, Lăpuşna, Orhei, Soroca, Storojineţ şi Tighina, precum şi o parte a judeţului Dorohoi, cunoscută ca Ţinutul Herţa, au fost smulse din trupul ţării.
Pierderea României a însemnat circa 50.000 de kilometri pătraţi şi circa 4 milioane de cetăţeni. Asupra acestor teritorii româneşti a fost extinsă legislaţia Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, până în 1961.
Cele 11 judeţe ale noastre au pierdut doar în primul deceniu de la anexare peste 800.000 de oameni, iar teritoriul lor a fost dezmembrat şi încorporat în parte Ucrainei, Kievul fiind atunci un auxiliar fidel al Moscovei.
Anexarea sovietică a însemnat refugiu, valuri de deportări în masă în Gulag, execuţii sumare, foamete organizată, colectivizare forţată, persecuţii religioase, genocid cultural, rusificare şi ucrainizare, colonizare cu elemente ruseşti şi ucrainene.
Preţul de sânge plătit de poporul român – aproape un milion de oameni – ne obligă la o reconsiderare a istoriei naţionale şi cinstirea memoriei lor.
28 iunie ar trebui să fie zi de doliu naţional în România. Parlamentul României, ca şi parlamentele mai multor state, a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Ne-am bucura dacă, într-o bună zi, acest pact odios va fi condamnat şi de Rada de la Kiev. Până atunci însă trebuie să ne concentrăm cu toţii, în mod exemplar şi acţionând transpartinic, pentru lichidarea consecinţelor odiosului Pact sovieto-nazist pentru ţara şi poporul nostru. Şi prima obligaţie pe care o avem în acest demers este reîntregirea în cetăţenia română, cât mai curând posibil, a tuturor românilor din Ţinutul Herţa şi din cele 11 judeţe anexate.
Nu există răspunsuri