Mitrea Dumitrina – declarație politică – “România, o ţară fără conducători care să o cinstească!”

“România, o ţară fără conducători care să o cinstească!”.

Cimitirul militar român de la Soultzmatt din Alsacia, Franţa, adăposteşte osemintele a 687 de prizonieri români din cei 2.400, decedaţi în perioada 1917-1919 în regiunile Alsacia şi Lorena, în lagărele aparţinând Imperiului German.

Militarii români au murit în condiţii atroce, din cauza înfometării, frigului şi a bolilor, privaţi de orice legătură cu familiile lor, muncind într-o carieră de marmură şi suportând maltratarea din partea paznicilor lagărului.

Cronicile menţionează, ca urmare a mărturiilor, că “prizonierii români erau atât de înfometaţi, încât erau reduşi la starea de schelete şi mureau ca şoarecii”.

În noaptea de 27 ianuarie 1917, o întreagă garnizoană a fost scoasă în frig, la -20 de grade, şi tot efectivul militar – 120 la număr au decedat îngheţaţi.

La 24 septembrie 1919, oraşul Soutzmatt a donat statului român pământul pe care s-a aflat lagărul, platoul de la Val du Pâtre – Valea Pastorului, unde a fost amenajat cimitirul şi au fost reîngropate osemintele ostaşilor noştri.

Cimitirul a fost inaugurat în 1924, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, care au avut grijă de întreţinerea lui până în 1955.

În fiecare an, în prima sâmbătă după Ziua Eroilor, români din toate zonele Europei se adună, în straie tradiţionale strămoşeşti, pentru a comemora amintirea militarilor români martiri, decedaţi.

Anul acesta, prin eforturi personale, deşi reprezentam Parlamentul României, fiind demnitar, împreună cu colegul meu, deputatul Antonio Andruşceac, am decis să acceptăm invitaţia românilor de la Soultzmatt şi să aducem un omagiu acestor martiri, uitaţi de vremuri şi de autorităţile române.

La ceremonia de depunere de coroane a mai fost prezent un consul rătăcit al Ambasadei României la Strasbourg.

În rest, tăcere din partea statului român.

Iar tăcerea se justifică atât timp cât acest cimitir nu este întreţinut de autorităţile române, ci de cele ale statului francez.

După participarea la slujba comemorativă susţinută de un sobor de preoţi, în limba română şi franceză, la finalul ceremoniei s-au auzit strigându-se numele localităţilor de unde au venit românii, de la sute de kilometri, să aducă amintire celor care şi-au dat viaţa pentru noi, urmaşii lor.

Am fost decepţionată, pentru că acolo trebuiau să fie cel puţin câte doi demnitari din fiecare grup parlamentar, şi nu pot decât să acuz de nepăsare şi indolenţă premierul României, care, înainte de toate, este militar, şi îi acuz în egală măsură şi pe cei care ne ţin în beznă de 32 de ani, ne ascund istoria, lăsându-i pe copiii noştri să creadă că suntem un popor fără trecut, pentru a nu putea fi capabili să privească demni spre viitor.

România a plătit şi plăteşte urmaşilor altor naţii, de zeci de ani, care au suferit şi au murit pe teritoriul României în perioada războiului, dar pentru morţii noştri, martiri în toate colţurile lumii, cine plăteşte? Sau cine îşi mai aminteşte de ei?

Prin această declaraţie politică, mulţumesc sutelor de români veniţi la Soultzmatt, pentru iubirea lor de ţară şi de neam, şi le mulţumesc pentru invitaţia de a cunoaşte adevărurile istorice şi a le onora.

Şi închei, amintind cuvintele scrise pe placa comemorativă a monumentului de la Soultzmatt, şi care i-au aparţinut Reginei Maria, cea care a iubit România mai presus de sine:

“Soldaţi români! Departe de patria voastră pentru care v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ care nu vă mai este străin!”.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Gianina Șerban, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale până la 1 noiembrie. Aceasta a subliniat că Marcel Ciolacu a anunțat că până pe 31 august va elimina […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a atras atenția miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că toate atacurile care se intensifică în ultima vreme împotriva Alianței pentru Unirea Românilor au legătură directă cu creșterea în simpatia publică a acestei formațiuni. ”Toate […]
Președintele AUR George Simion a criticat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, decizia guvernului Ciolacu de a limita plățile în numerar, anunțând că formațiunea sa se va opune acestui lucru cu toate mijloacele de care dispune în Parlament. ”Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în […]
Jocurile de noroc trebuie scoase cu totul din Romania, pentru ca distrug destine, distrug vieți!Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) l-a acuzat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu de ipocrizie și minciună după ce deputații PSD din conducerea Camerei Deputaților nu au fost de acord cu introducerea pe ordinea […]
Deputatul AUR, Adrian Axinia, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernanții își bat joc de aproximativ 10% dintre angajații din România care lucrează în domeniile construcții, agricultură și industria alimentară. „Este halucinant faptul că, la o săptămână după promovarea aşa-zisului pachet fiscal – […]
Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]