Mitrea Dumitrina – declarație politică – “România, o ţară fără conducători care să o cinstească!”

“România, o ţară fără conducători care să o cinstească!”.

Cimitirul militar român de la Soultzmatt din Alsacia, Franţa, adăposteşte osemintele a 687 de prizonieri români din cei 2.400, decedaţi în perioada 1917-1919 în regiunile Alsacia şi Lorena, în lagărele aparţinând Imperiului German.

Militarii români au murit în condiţii atroce, din cauza înfometării, frigului şi a bolilor, privaţi de orice legătură cu familiile lor, muncind într-o carieră de marmură şi suportând maltratarea din partea paznicilor lagărului.

Cronicile menţionează, ca urmare a mărturiilor, că “prizonierii români erau atât de înfometaţi, încât erau reduşi la starea de schelete şi mureau ca şoarecii”.

În noaptea de 27 ianuarie 1917, o întreagă garnizoană a fost scoasă în frig, la -20 de grade, şi tot efectivul militar – 120 la număr au decedat îngheţaţi.

La 24 septembrie 1919, oraşul Soutzmatt a donat statului român pământul pe care s-a aflat lagărul, platoul de la Val du Pâtre – Valea Pastorului, unde a fost amenajat cimitirul şi au fost reîngropate osemintele ostaşilor noştri.

Cimitirul a fost inaugurat în 1924, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, care au avut grijă de întreţinerea lui până în 1955.

În fiecare an, în prima sâmbătă după Ziua Eroilor, români din toate zonele Europei se adună, în straie tradiţionale strămoşeşti, pentru a comemora amintirea militarilor români martiri, decedaţi.

Anul acesta, prin eforturi personale, deşi reprezentam Parlamentul României, fiind demnitar, împreună cu colegul meu, deputatul Antonio Andruşceac, am decis să acceptăm invitaţia românilor de la Soultzmatt şi să aducem un omagiu acestor martiri, uitaţi de vremuri şi de autorităţile române.

La ceremonia de depunere de coroane a mai fost prezent un consul rătăcit al Ambasadei României la Strasbourg.

În rest, tăcere din partea statului român.

Iar tăcerea se justifică atât timp cât acest cimitir nu este întreţinut de autorităţile române, ci de cele ale statului francez.

După participarea la slujba comemorativă susţinută de un sobor de preoţi, în limba română şi franceză, la finalul ceremoniei s-au auzit strigându-se numele localităţilor de unde au venit românii, de la sute de kilometri, să aducă amintire celor care şi-au dat viaţa pentru noi, urmaşii lor.

Am fost decepţionată, pentru că acolo trebuiau să fie cel puţin câte doi demnitari din fiecare grup parlamentar, şi nu pot decât să acuz de nepăsare şi indolenţă premierul României, care, înainte de toate, este militar, şi îi acuz în egală măsură şi pe cei care ne ţin în beznă de 32 de ani, ne ascund istoria, lăsându-i pe copiii noştri să creadă că suntem un popor fără trecut, pentru a nu putea fi capabili să privească demni spre viitor.

România a plătit şi plăteşte urmaşilor altor naţii, de zeci de ani, care au suferit şi au murit pe teritoriul României în perioada războiului, dar pentru morţii noştri, martiri în toate colţurile lumii, cine plăteşte? Sau cine îşi mai aminteşte de ei?

Prin această declaraţie politică, mulţumesc sutelor de români veniţi la Soultzmatt, pentru iubirea lor de ţară şi de neam, şi le mulţumesc pentru invitaţia de a cunoaşte adevărurile istorice şi a le onora.

Şi închei, amintind cuvintele scrise pe placa comemorativă a monumentului de la Soultzmatt, şi care i-au aparţinut Reginei Maria, cea care a iubit România mai presus de sine:

“Soldaţi români! Departe de patria voastră pentru care v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ care nu vă mai este străin!”.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]
Adresată: Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicoleta-Mioara Cîrciumaru De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Sancțiunile privind nerespectarea obligațiilor de declarare în cadrul sistemului RO e-Transport Stimată Doamnă Preşedinte, […]