Antonio Andrușceac – Lege pentru completarea art. 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„Lege pentru completarea art. 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023 ” spre dezbatere și adoptare.

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative și informații privind implicațiile bugetare generate de aceasta – fișă financiară.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita avizul Consiliului Legislativ și  avizul Consiliului Economic și Social.

INIȚIATOR:

DEPUTAT: Antonio ANDRUȘCEAC   ___________________

EXPUNERE DE MOTIVE

Prezenta inițiativă legislativă își propune să sprijine și să faciliteze cooperarea culturală și academică între România și alte state membre ale Uniunii Europene. Extinderea beneficiilor pentru studenții români care studiază în străinătate, în instituții recunoscute, vine în susținerea promovării schimburilor culturale și academice reciproce, contribuind la consolidarea legăturilor europene.

În contextul actual, studenții români beneficiază de tarife reduse în muzeele și instituțiile culturale din diverse state ale Uniunii Europene. Această inițiativă legislativă urmărește să extindă aceste facilități și pentru studenții români aflați în țară și cei care studiază în afara granițelor, asigurând astfel o abordare echitabilă și reciprocă în ceea ce privește accesul la evenimente culturale și sportive.

Studenții români care aleg să-și continue studiile în străinătate aduc un aport semnificativ la diversitatea academică și culturală a țării. Prin extinderea facilităților pentru acești studenți, se încurajează mobilitatea și schimbul de experiențe, consolidând astfel valoarea educației internaționale și contribuind la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.

De asemenea, această inițiativă legislativă reprezintă un pas către armonizarea legislației românești cu standardele europene în domeniul accesului la cultură și al facilităților pentru studenți. Prin alinierea la practicile existente în alte state membre, România demonstrează angajamentul său față de valorile și principiile comune ale Uniunii Europene.

Accesul facilitat la evenimente culturale și sportive pentru studenți, atât în țară, cât și în străinătate, contribuie la dezvoltarea culturală și educațională a tinerilor. Această inițiativă susține participarea activă a studenților la viața culturală și sportivă, promovând în același timp diversitatea și incluziunea în aceste domenii.

În concluzie,prin această inițiativă legislativă se urmărește crearea unui cadru legal care să stimuleze colaborarea culturală și academică între România și celelalte state membre ale Uniunii Europene. Extinderea beneficiilor pentru studenții români în domeniul accesului la cultură și divertisment reprezintă un demers coerent și strategic în direcția consolidării legăturilor interculturale și a sprijinirii mobilității academice.

Întrucât aplicarea măsurilor preconizate prin propunerea legislativă are implicații asupra bugetului de stat, prin adresa de înaintare s-a solicitat Guvernului, în temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată, să comunice punctul de vedere asupra acesteia precum și informații privind implicațiile bugetare generate de aceasta – fișă financiară.

În considerarea celor arătate, supunem Parlamentului României, spre dezbatere și adoptare, prezenta propunere legislativă pentru completarea art. 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023.

INIȚIATOR:

DEPUTAT: Antonio ANDRUȘCEAC   ________________

LEGE pentru completarea art. 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic – La articolul 128 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 614 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, după alineatul 6 se introduce un nou alineat, alin. 61, cu următorul cuprins:

”De tarifele prevăzute la alin. (6) beneficiază și studenţii cetăţeni români înmatriculaţi la instituţii de învăţământ în străinătate la forma de învăţământ cu frecvenţă, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani, cu prezentarea unui carnet/card studenţesc valabil pentru acel an universitar.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Dan Tanasă candidat AUR Primăria Brașov
Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Brașov, a prezentat vineri, 19 aprilie, candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Brașov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat că AUR prezintă românilor în aceste alegeri locale singura soluție pentru a scăpa de blatul PSD-PNL-USR de la nivelul […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu președintele George Simion, îi solicită lui Nicușor Dan să declare public, până duminică, suma de bani cheltuită până acum pentru panourile, mesh-uri și bannerele electorale cu care a împânzit Bucureștiul. „Cine sunt candidații propuși de partidele politice […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani: Ilegalități electorale marca PSD-PNL
În peisajul precampaniei electorale, legislația este mai degrabă un sfetnic decât un stăpân pentru partidele care controlează puterea. Indiferent de interdicțiile formale, străzile din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt tapetate cu mesaje electorale care strigă un singur cuvânt: „VOTAȚI”. PSD, neținând cont de niciun canon al […]
cort AUR ridicat Sectorul 3
Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Nu […]
Sorin Lavric AUR
Tupeul și șmecheria au devenit în mod oficial „valorile” de bază pe care actuala coaliție guvernamentală PSD-PNL le susține și le promovează. Iar pentru a le ilustra cetățenilor cât mai bine această “schemă” de reușită în viață, PSD și PNL l-au ales pe medicul Cătălin Cîrstoiu, […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani
În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor. Această problemă, des întâlnită în preajma unităților […]