Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță – Lege pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulatăLege pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive, spre dezbatere și adoptare.

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita avizul Consiliului Legislativ și  avizul Consiliului Economic și Social.

INIȚIATORI:

DEPUTAT  Albişteanu Mihail                     ____________________

DEPUTAT Ivănuță Cristian-Daniel            ____________________

Expunere de motive

Prezenta propunere legislativă vizează interdicția comercializării, deținerii și folosirii materiilor explozive, de orice fel, către și de către persoanele fizice care nu dețin autorizație de pirotehnist sau artificier. Folosirea articolelor pirotehnice de către persoane care nu sunt autorizate poate genera accidente, multe dintre acestea având consecințe ireversibile. Persoanele majore folosesc aceste materiale în condiții periculoase sau le permit minorilor să le folosească. Important de menționat este că minorii înșiși le pot procura de la diverși comercianți, ceea ce este absolut inadmisibil. În realitate, articolele pirotehnice sunt comercializate în locuri accesibile minorilor.

 Reacțiile și efectele provocate de către aceste articole au un potențial vătămător extrem de ridicat, atât în ceea ce privește persoana care le folosește, cât și persoanele care se află în apropiere.

          Și în acest an numărul cazurilor grave, fiind consecința directă a folosirii fără respectarea unor minime măsuri de siguranță, cu rea-credință, în scop de amuzament, a crescut considerabil. Fie că vorbim despre culpă, sau, mai grav, despre forma de vinovăție a intenției, folosirea articolelor pirotehnice de către persoane neautorizate reprezintă un real pericol pentru populație.

          O altă problemă majoră este cea privind vătămarea animalelor. Un număr mare de animale au fost mutilate sau chiar ucise prin folosirea acestor materiale.

          Dorim să tragem un semnal de alarmă, să stabilim interdicții clare și să întreprindem măsuri eficiente și vehemente în ceea ce privește folosirea, deținerea și comercializarea de către și către persoane neautorizate a materiilor explozive de orice fel.

Precizăm că prin adresa de înaintare s-a solicitat Guvernului, în temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată, să comunice punctul de vedere asupra acestei propuneri legislative.

De aceea, față de cele prezentate, supunem Parlamentului României, spre dezbatere și adoptare, prezenta propunere legislativă pentru modificarea pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive.

INIȚIATORI:

DEPUTAT  Albişteanu Mihail                     ___________________

DEPUTAT Ivănuță Cristian-Daniel            ___________________

LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic – Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată în Monitorul Oficial al României, Parte I, nr.177 din 12 martie 2014, se modifică și se completează, după cum urmează:

1. La articolul 7, alineatul (3) va avea următorul cuprins:

          ”Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele care au vârsta peste 15 ani şi care urmează cursuri de formare în învăţământul de specialitate pot avea la dispoziţie articole pirotehnice numai pe timpul instruirii.”

2. La articolul 32, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

          ”(1¹) Este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice către persoane fizice sau juridice neautorizate.”

3. La articolul 37 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:

          ”b) comercializarea articolelor pirotehnice către persoane neautorizate;”

4. La articolul 37 alineatul (1), litera c) se abrogă.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea

prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Dan Tanasă candidat AUR Primăria Brașov
Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Brașov, a prezentat vineri, 19 aprilie, candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Brașov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat că AUR prezintă românilor în aceste alegeri locale singura soluție pentru a scăpa de blatul PSD-PNL-USR de la nivelul […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu președintele George Simion, îi solicită lui Nicușor Dan să declare public, până duminică, suma de bani cheltuită până acum pentru panourile, mesh-uri și bannerele electorale cu care a împânzit Bucureștiul. „Cine sunt candidații propuși de partidele politice […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani: Ilegalități electorale marca PSD-PNL
În peisajul precampaniei electorale, legislația este mai degrabă un sfetnic decât un stăpân pentru partidele care controlează puterea. Indiferent de interdicțiile formale, străzile din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt tapetate cu mesaje electorale care strigă un singur cuvânt: „VOTAȚI”. PSD, neținând cont de niciun canon al […]
cort AUR ridicat Sectorul 3
Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Nu […]
Sorin Lavric AUR
Tupeul și șmecheria au devenit în mod oficial „valorile” de bază pe care actuala coaliție guvernamentală PSD-PNL le susține și le promovează. Iar pentru a le ilustra cetățenilor cât mai bine această “schemă” de reușită în viață, PSD și PNL l-au ales pe medicul Cătălin Cîrstoiu, […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani
În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor. Această problemă, des întâlnită în preajma unităților […]