Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță – Lege pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulatăLege pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive, spre dezbatere și adoptare.

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului, să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita avizul Consiliului Legislativ și  avizul Consiliului Economic și Social.

INIȚIATORI:

DEPUTAT  Albişteanu Mihail                     ____________________

DEPUTAT Ivănuță Cristian-Daniel            ____________________

Expunere de motive

Prezenta propunere legislativă vizează interdicția comercializării, deținerii și folosirii materiilor explozive, de orice fel, către și de către persoanele fizice care nu dețin autorizație de pirotehnist sau artificier. Folosirea articolelor pirotehnice de către persoane care nu sunt autorizate poate genera accidente, multe dintre acestea având consecințe ireversibile. Persoanele majore folosesc aceste materiale în condiții periculoase sau le permit minorilor să le folosească. Important de menționat este că minorii înșiși le pot procura de la diverși comercianți, ceea ce este absolut inadmisibil. În realitate, articolele pirotehnice sunt comercializate în locuri accesibile minorilor.

 Reacțiile și efectele provocate de către aceste articole au un potențial vătămător extrem de ridicat, atât în ceea ce privește persoana care le folosește, cât și persoanele care se află în apropiere.

          Și în acest an numărul cazurilor grave, fiind consecința directă a folosirii fără respectarea unor minime măsuri de siguranță, cu rea-credință, în scop de amuzament, a crescut considerabil. Fie că vorbim despre culpă, sau, mai grav, despre forma de vinovăție a intenției, folosirea articolelor pirotehnice de către persoane neautorizate reprezintă un real pericol pentru populație.

          O altă problemă majoră este cea privind vătămarea animalelor. Un număr mare de animale au fost mutilate sau chiar ucise prin folosirea acestor materiale.

          Dorim să tragem un semnal de alarmă, să stabilim interdicții clare și să întreprindem măsuri eficiente și vehemente în ceea ce privește folosirea, deținerea și comercializarea de către și către persoane neautorizate a materiilor explozive de orice fel.

Precizăm că prin adresa de înaintare s-a solicitat Guvernului, în temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată, să comunice punctul de vedere asupra acestei propuneri legislative.

De aceea, față de cele prezentate, supunem Parlamentului României, spre dezbatere și adoptare, prezenta propunere legislativă pentru modificarea pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive.

INIȚIATORI:

DEPUTAT  Albişteanu Mihail                     ___________________

DEPUTAT Ivănuță Cristian-Daniel            ___________________

LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic – Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată în Monitorul Oficial al României, Parte I, nr.177 din 12 martie 2014, se modifică și se completează, după cum urmează:

1. La articolul 7, alineatul (3) va avea următorul cuprins:

          ”Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele care au vârsta peste 15 ani şi care urmează cursuri de formare în învăţământul de specialitate pot avea la dispoziţie articole pirotehnice numai pe timpul instruirii.”

2. La articolul 32, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

          ”(1¹) Este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice către persoane fizice sau juridice neautorizate.”

3. La articolul 37 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:

          ”b) comercializarea articolelor pirotehnice către persoane neautorizate;”

4. La articolul 37 alineatul (1), litera c) se abrogă.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea

prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina. „Președintele Iohannis trebuie să […]
„A fost nevoie să moară oameni pentru a conștientiza și Ciolacu și Ciucă și Iohannis faptul că avem o reală problemă cu urșii în România. Abia acum și-au dat seama cât de scăpată de sub control este populația de urși, după ce o tânără și-a pierdut […]
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu, cadru didactic universitar, oferă stagii de practică și vizite la Parlamentul European elevilor care au obținut media 10 la Bacalaureat. Absolvenții de liceu care își doresc să acceseze aceste stagii/vizite la Parlamentul European pot trimite e-mail la următoarea adresă: [email protected] „Partidul AUR […]
„Problema urșilor care au devenit tot mai numeroși și, inevitabil, a contactului lor cu oamenii a evoluat în timp. Situația la care s-a ajuns astăzi e una critică, în care urșii atacă oameni. Alianța pentru Unirea Românilor acuză partidele Sistemului, care s-au perindat la guvernare în […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor. „Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz […]
„De mai bine de o lună, România este una dintre cele mai scumpe piețe spot de energie din Europa. Țara noastră înregistrează prețuri la energia electrică peste media țărilor europene, cu toate că producem mai multă energie decât multe alte state din Uniunea Europeană. România este […]