Adrian Cătană – Lege pentru instituirea zilei de 24 noiembrie Ziua Stephan Ludwig Roth – Ziua respectării națiunii române de către minoritățile etnice

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

          În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat,  vă înaintăm propunerea legislativă Lege pentru instituirea zilei de 24 noiembrie Ziua Stephan Ludwig Roth – Ziua respectării națiunii române de către minoritățile etnice”spre dezbatere și adoptare.

De asemenea, vă adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, avizul Consiliului Legislativ și avizul Consiliului Economic și Social.

INIȚIATOR:

Senator AUR Gheorghe-Adrian CĂTANĂ           ___________________

EXPUNERE DE MOTIVE

          Prin prezenta propunere legislativă, se evidențiază importanța zilei de 24 noiembrie, având în vedere acțiunile și idealurile marelui martir și patriot, Stephan Ludwig Roth.

          În data de 24 noiembrie 2023, au fost comemorați 227 de ani de la nașterea lui Stephan Ludwig Roth, pastor sas, istoric, revoluționar pașoptist și un apărător desăvârșit al drepturilor românilor.

          Stephan Ludwig Roth a avut un rol semnificativ în sistemul educațional, devenind director al liceului cu predare în limba germană și susținând introducerea unor materii, cum ar fi gimnastica și muzica.

          De asemenea, el a fost un gânditor umanist, istoric și profesor care a militat pentru reforme ale învățământului și pentru înființarea școlilor săsești.

          În calitate de pașoptist, Stephan Ludwig Roth a fost un participant activ la Marea Adunare Națională de la Blaj din 1848 și a jucat un rol esențial în Comitetul de Pacificație, contribuind la adoptarea unor legi care susțineau drepturile țăranilor și eliminarea iobăgiei.

          Față de obiectul propunerii legislative, o caracteristică esențială a martirului și patriotului Stephan Ludwig Roth a constat în faptul că a fost un apărător al identității românești față de politicile de asimilare care erau puse în aplicare la acel moment în Transilvania.

Astfel, în anul 1842, Stephan Ludwig Roth a promovat limba română ca fiind adevărata limbă oficială în Transilvania, în contextul în care Dieta de la Cluj dorea să ofere acest statut pentru limba maghiară.

Prin broșura „Războiul limbilor în Transilvania”, (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen) a pledat pentru respectarea și promovarea limbii române, afirmând că „nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba românăpe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei. (…).”

          De altfel, Stephan Ludwig Roth reprezintă modelul jertfei supreme pentru principiile dreptății și egalității, fiind arestat și condamnat la moarte pentru „înaltă trădare”.

          Astfel, Stephan Ludwig Roth a fost executat în 1849 pentru convingerile sale democratice și pentru lupta sa pentru drepturile poporului român și respectarea diversității etnice în Transilvania.

          Așadar, prin instituirea zilei de 24 noiembrie drept Ziua respectării națiunii române de către minoritățile etnice, dorim să onorăm memoria lui Stephan Ludwig Roth și să subliniem importanța respectului reciproc între etnii, promovând diversitatea culturală și recunoașterea contribuțiilor tuturor comunităților la istoria și evoluția societății noastre.

          Drept urmare, prin promovarea acestei inițiative legislative ar fi recunoscute meritele și sacrificiile unui lider care a militat pentru egalitate și respect între diferitele comunități etnice.

INIȚIATOR:

Senator AUR Gheorghe-Adrian CĂTANĂ            ___________________

LEGE pentru instituirea zilei de 24 noiembrie Ziua Stephan Ludwig Roth – Ziua respectării națiunii române de către minoritățile etnice

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Art. 1

Se instituie ziua de 24 noiembrie ca Ziua Stephan Ludwig Roth – Ziua  Respectării Națiunii Române de către Minoritățile Etnice.

Art. 2

(1) Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, organizează sau sprijină logistic și material manifestările culturale, artistice sau educaționale dedicate zilei naționale prevăzute la art. 1.

(2) Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, alocă fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzute la alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Dan Tanasă candidat AUR Primăria Brașov
Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Brașov, a prezentat vineri, 19 aprilie, candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Brașov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat că AUR prezintă românilor în aceste alegeri locale singura soluție pentru a scăpa de blatul PSD-PNL-USR de la nivelul […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu președintele George Simion, îi solicită lui Nicușor Dan să declare public, până duminică, suma de bani cheltuită până acum pentru panourile, mesh-uri și bannerele electorale cu care a împânzit Bucureștiul. „Cine sunt candidații propuși de partidele politice […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani: Ilegalități electorale marca PSD-PNL
În peisajul precampaniei electorale, legislația este mai degrabă un sfetnic decât un stăpân pentru partidele care controlează puterea. Indiferent de interdicțiile formale, străzile din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt tapetate cu mesaje electorale care strigă un singur cuvânt: „VOTAȚI”. PSD, neținând cont de niciun canon al […]
cort AUR ridicat Sectorul 3
Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Nu […]
Sorin Lavric AUR
Tupeul și șmecheria au devenit în mod oficial „valorile” de bază pe care actuala coaliție guvernamentală PSD-PNL le susține și le promovează. Iar pentru a le ilustra cetățenilor cât mai bine această “schemă” de reușită în viață, PSD și PNL l-au ales pe medicul Cătălin Cîrstoiu, […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani
În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor. Această problemă, des întâlnită în preajma unităților […]