Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Importul de deșeuri periculoase în România și necesitatea consolidării măsurilor de control și verificare la frontieră.

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 01.03.2023

Obiectul întrebării: Importul de deșeuri periculoase în România și necesitatea consolidării măsurilor de control și verificare la frontieră.

Stimate domnule ministru,

Vă aduc la cunoștință un eveniment recent care ridică serioase probleme de mediu, afectând sănătatea publică. Conform informațiilor publice, un tir încărcat cu 12 tone de deșeuri de tonere pentru imprimante, provenind din Italia, a fost oprit la vamă și returnat în țara de origine.

În conformitate cu informațiile furnizate de autoritățile vamale, deșeurile de tonere pentru imprimante sunt considerate deșeuri periculoase, conform legilor române și europene, și nu pot fi importate sau transferate către alte țări în lipsa unor proceduri riguroase de gestionare și tratare.

Acest incident ridică preocupări privind practicile ilegale de gestionare a deșeurilor și necesitatea consolidării măsurilor de control și verificare a importului de deșeuri în țara noastră.

Trebuie să ne reamintim faptul că fenomenul importului de deșeuri în România este o problemă gravă și îngrijorătoare din mai multe perspective. Conform statisticilor oficiale, importul de deșeuri a crescut semnificativ în ultimii ani, iar în multe cazuri aceste deșeuri sunt considerate periculoase și au un impact negativ asupra mediului și sănătății publice.

Mai mult, importul de deșeuri poate aduce prejudicii economice semnificative, deoarece acestea necesită costuri ridicate pentru a fi gestionate și tratate în mod corespunzător. Aceste costuri sunt suportate de către statul român, care are resurse limitate pentru a face față acestor provocări.

De asemenea, importul de deșeuri afectează imaginea țării noastre la nivel internațional, fapt care atrage consecințe negative asupra relațiilor economice cu alte state și asupra respectării de către România a legislației europene și internaționale privind protecția mediului și gestionarea deșeurilor.

În acest context, este esențial ca autoritățile competente să ia măsuri adecvate și eficiente pentru a preveni și combate importul ilegal de deșeuri, pentru a asigura respectarea legislației și a standardelor europene și internaționale privind gestionarea deșeurilor, pentru a informa și sensibiliza opinia publică și pentru a promova investițiile în soluții de gestionare a deșeurilor în mod sustenabil și durabil.

Luând în considerare toate aspectele expuse mai sus, vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

– Ce măsuri intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să ia pentru a consolida controlul și verificarea importului de deșeuri periculoase în România?

– Ce măsuri intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să ia pentru a preveni și combate practicile ilegale de gestionare a deșeurilor și pentru a asigura respectarea legilor naționale și europene privind deșeurile?

– Care sunt procedurile și măsurile de gestionare și tratare a deșeurilor periculoase importate în România și cum sunt acestea verificate și monitorizate de către autoritățile competente?

– Ce măsuri intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să ia pentru a crește gradul de informare și conștientizare a populației și a companiilor cu privire la riscurile și impactul deșeurilor periculoase asupra sănătății publice și a mediului?

– Cum intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să sprijine și să promoveze investițiile în soluții de gestionare a deșeurilor în mod durabil și respectuos față de mediul înconjurător, în special în contextul tranziției către o economie circulară și sustenabilă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]