Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Senator Andrei HANGAN
Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila
Grupul parlamentar: AUR
Şedința Senatului din data de: 01.03.2023
Obiectul întrebării: Defrișările ilegale din România: o problemă gravă pentru mediul și comunitățile locale
Stimate domnule ministru,
Așa cum am atras atenția prin demersuri parlamentare multiple, pădurile României se confruntă cu o rată ridicată de defrișare. Conform informațiilor disponibile public, România se numără printre țările cu cea mai mare rată de defrișare din Europa, iar tăierile ilegale sunt un fenomen tot mai întâlnit în pădurile noastre.
Conform datelor publice, corupția din sistemul forestier și lipsa de transparență permit ca defrișările ilegale să fie de multe ori ignorate sau chiar încurajate. Fenomenul este unul tot mai întâlnit, iar responsabilii sunt lăsați aproape întotdeauna nepedepsiți.
Cazuri grave au fost relatate recent în spațiul public, în care au fost tăiate ilegal peste 500 de hectare de pădure. În total, 23.000 de arbori au fost tăiați și transportați ilegal cu 1.800 de camioane. Într-una din situații, defrișările au lăsat în urmă un dezastru ecologic în munții Făgăraș.
Această problemă are consecințe grave asupra biodiversității, calității aerului și apei și a vieții oamenilor. De asemenea, defrișările ilegale afectează în mod direct comunitățile locale, care sunt private de sursele lor de trai și de dreptul de a trăi într-un mediu sănătos.
Aşadar, vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:
– Care este poziția oficială a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la retrocedarea a peste 16.000 de hectare de păduri din județul Galați? Ce măsuri au fost luate de către Minister pentru a asigura o gestionare sustenabilă și responsabilă a acestora?
– Care sunt măsurile pe care intenționați să le luați pentru a preveni defrișările ilegale din pădurile din România?
– Ce planuri aveți pentru a sprijini refacerea pădurilor afectate de defrișări ilegale și pentru a garanta o gestiune durabilă a pădurilor rămase?
– Cum intenționați să asigurați o aplicare mai eficientă a legii și să impuneți sancțiuni mai dure împotriva celor care taie ilegal arbori în pădurile din România?
– Care sunt soluțiile pe care le aveți în vedere pentru a crește transparența și a preveni corupția în sistemul forestier din România, astfel încât defrișările ilegale să fie prevenite sau combătute?
– Ce măsuri intenționați să luați pentru a implica mai activ societatea civilă și comunitățile locale în protejarea pădurilor din România și pentru a le oferi sprijin în lupta împotriva defrișărilor ilegale și a corupției din sistemul forestier?
Nu există răspunsuri