Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Senator Andrei HANGAN
Şedința Senatului din data de: 14.04.2021
Obiectul întrebării: Situaţia prezenţei microplasticului în principalele surse de apă din România
Stimate domnule Ministru,
Conform unui studiu recent publicat presei din România, românii ingerează câte 5 grame de microplastic, asta în urma unei analize în care au fost racoltate probe din 21 de surse de apă, iar concluzia a fost de-a dreptul îngrijorătoare, şi anume că toate probele conţineanu microplastic.
Mai exact, au fost colectate probe din 21 de ape ale României, cele principale, care străbat ţara noastră şi, din păcate, toate au indicat prezenţa microplasticului. Surprinzător şi îngrijorător în acelaşi timp,îl reprezintă faptul că probele au fost luate din ape în care nu existau deşeuri, iar una din probe a fost racoltată dintr-o apă subterană, ceea ce demonstrează că românii beau această apă sau gătesc cu ea zilnic, justificând astfel cele cinci grame de microplastic ingerate.
Rezultatele raportului au avut la bază probe colectate din următoarele cursuri de apă: Argeş Vidraru, Argeş Olteniţa, Dâmboviţa Joiţa, Dâmboviţa Bucureşti, Dunăre Galaţi, Dunăre Orşova, Dunăre Turnu-Măgurele, Ialomiţa, Izvor Văcăreşti, Lac Văcăreşti, Lac Snagov, Mureş Haţeg, Olt Islaz, Siret Galaţi, Bistriţa Aval, Lacul Bâtca Doamnei, Olt Călimăneşti, Lac Razim, Someşul Mare, Someşul Mic şi Prut.
Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:
– Luând în considerare situaţia alarmantă privind studiul de mai sus prin racoltarea probelor din ape subterane şi în care nu se află deşeuri, care este rezoluţia din punct de vedere al prezenţei microplasticului în apele române şi ce măsuri se iau la nivel naţional, cât mai repede cu putinţă, pentru a remedia această problemă, iar microplasticul să fie cât mai puţin prezent în principalele surse de apă din România?
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Comments are closed