Andrei Hangan – declarație politică – Sistemul garanție-returnare pentru ambalaje: o prioritate amânată pentru România!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 23.06.2021.

Stimați colegi,

Subiectul declaraţiei mele politice de astăzi se concentrează asupra procesului continuu de amânare, de mai bine de  jumătate de an, a adoptarii Proiectului de Hotărâre pentru sistemul garanţie-returnare de către ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

          Acesta este un proiect extrem de important pentru România, luând în considerare episoadele de poluare de o frecvenţă extrem de ridicată pe teritoriul ţării noastre, prezente în comunităţi, oraşe sau zone cu potenţial turistic ridicat.

          Amânarea generează efecte cu impact extrem de negativ, iar în continuare PET-urile ne vor sugruma râurile şi oraşele. Din păcate, în acest sens, România va rămâne în acelaşi stadiu la colectare separată şi reciclare, şi anume la coada Europei.

          Un alt aspect pe care amânarea acestui Proiect de Hotărâre îl determină este faptul că procesul de returnare a ambalajelor de băuturi în magazine va fi imposibil în viitorul apropiat.

          Vă întrebaţi probabil care este importanţa acestui sistem de garanţie-returnare, pe care ministerul continuă să îl amâne de mai bine de şase luni.

          Prin intermediul acestui sistem, fiecare cetăţean este stimulat să returneze ambalaje ale produselor lichide pe care le achiziţionează din magazine, pentru a fi reciclate. Astfel, pentru fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu returnat se vor restitui 50 de bani, care i-au fost reţinuţi la cumpărarea produsului.

          Trebuie să ţinem cont de faptul că în celelalte ţări membre creşte gradul de reciclare, iar la noi, în România, scade. În 2019, ţara noastră a reciclat doar 11,5% din gunoiul municipal, mai puţin decât în 2017, când procentul a fost cel mai ridicat, de 14%.

          Situaţia va căpăta o gravitate şi mai mare prin simplul fapt că, începând cu 1 ianuarie 2021, România trebuie să plătească către bugetul UE o taxă de 0.8 euro pe kilogramul de plastic nereciclat. Dacă reciclarea va fi în continuare scăzută, taxa pe tonele de plastic nereciclat va fi plătită din buzunarul cetăţenilor!

          Acest scenariu nefavorabil pentru ţară şi cetăţeni poate fi evitat prin aplicarea acestui sistem de garanţie-returnare care i-ar putea responsabiliza pe marii poluatori să predea spre reciclare tone de plastic, care vor fi introduse ulterior pe piaţă.        

          Stimate domnule ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, îmi doresc, ca prin intermediul acestei declaraţii politice să trag un puternic semnal de alarmă către dumneavoastră care să vă responsabilizeze și să dispuneți măsurile de deblocare a Proiectului, pentru binele României.

          Vreau să cred că vă veţi implica și veți fi un ministru responsabil, al tuturor românilor!

          Vă mulţumesc pentru înţelegere şi sunt convins de faptul că veți întreprinde măsuri concrete în acest sens, învingând lipsa de interes de până acum!

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]