Andrei Hangan – declarație politică – Sistemul garanție-returnare pentru ambalaje: o prioritate amânată pentru România!

Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 23.06.2021.

Stimați colegi,

Subiectul declaraţiei mele politice de astăzi se concentrează asupra procesului continuu de amânare, de mai bine de  jumătate de an, a adoptarii Proiectului de Hotărâre pentru sistemul garanţie-returnare de către ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

          Acesta este un proiect extrem de important pentru România, luând în considerare episoadele de poluare de o frecvenţă extrem de ridicată pe teritoriul ţării noastre, prezente în comunităţi, oraşe sau zone cu potenţial turistic ridicat.

          Amânarea generează efecte cu impact extrem de negativ, iar în continuare PET-urile ne vor sugruma râurile şi oraşele. Din păcate, în acest sens, România va rămâne în acelaşi stadiu la colectare separată şi reciclare, şi anume la coada Europei.

          Un alt aspect pe care amânarea acestui Proiect de Hotărâre îl determină este faptul că procesul de returnare a ambalajelor de băuturi în magazine va fi imposibil în viitorul apropiat.

          Vă întrebaţi probabil care este importanţa acestui sistem de garanţie-returnare, pe care ministerul continuă să îl amâne de mai bine de şase luni.

          Prin intermediul acestui sistem, fiecare cetăţean este stimulat să returneze ambalaje ale produselor lichide pe care le achiziţionează din magazine, pentru a fi reciclate. Astfel, pentru fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu returnat se vor restitui 50 de bani, care i-au fost reţinuţi la cumpărarea produsului.

          Trebuie să ţinem cont de faptul că în celelalte ţări membre creşte gradul de reciclare, iar la noi, în România, scade. În 2019, ţara noastră a reciclat doar 11,5% din gunoiul municipal, mai puţin decât în 2017, când procentul a fost cel mai ridicat, de 14%.

          Situaţia va căpăta o gravitate şi mai mare prin simplul fapt că, începând cu 1 ianuarie 2021, România trebuie să plătească către bugetul UE o taxă de 0.8 euro pe kilogramul de plastic nereciclat. Dacă reciclarea va fi în continuare scăzută, taxa pe tonele de plastic nereciclat va fi plătită din buzunarul cetăţenilor!

          Acest scenariu nefavorabil pentru ţară şi cetăţeni poate fi evitat prin aplicarea acestui sistem de garanţie-returnare care i-ar putea responsabiliza pe marii poluatori să predea spre reciclare tone de plastic, care vor fi introduse ulterior pe piaţă.        

          Stimate domnule ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, îmi doresc, ca prin intermediul acestei declaraţii politice să trag un puternic semnal de alarmă către dumneavoastră care să vă responsabilizeze și să dispuneți măsurile de deblocare a Proiectului, pentru binele României.

          Vreau să cred că vă veţi implica și veți fi un ministru responsabil, al tuturor românilor!

          Vă mulţumesc pentru înţelegere şi sunt convins de faptul că veți întreprinde măsuri concrete în acest sens, învingând lipsa de interes de până acum!

Senator Andrei Hangan

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Mircea Geoană a revenit printre pământeni după experiența de „mare șef” la NATO. După o asemenea „curățare” de imagine, Geoană probabil credea că vom uita trecutul lui din politica românească. Chiar atât de naivi să îi creadă pe români? Ei bine, da! Lucrul acesta a fost […]
”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]