Raisa Enachi – declarație politică – “Investiţiile în agricultura românească, aproape de colaps! Actualele ghiduri de finanţare promovează grile de punctaj care fac imposibilă accesarea fondurilor pentru cea mai mare parte a agricultorilor”

Doamna Raisa Enachi:

“Investiţiile în agricultura românească, aproape de colaps! Actualele ghiduri de finanţare promovează grile de punctaj care fac imposibilă accesarea fondurilor pentru cea mai mare parte a agricultorilor”

Actualele ghiduri publicate de către AFIR, aflate, momentan, în consultare publică, vin cu nenumărate condiţionalităţi la grilele de punctaj care descalifică micii producători, agricultorii cu mai puţin de trei ani de activitate, spre exemplu, precum şi pe cei care nu vând în cooperative.
Riscăm să ajungem în situaţia în care, dacă eşti agricultor român, dar nu îţi vinzi produsele prin cooperative, nu prea mai ai şanse să accesezi fonduri europene! Indicatorii de performanţă pentru diverse obiective asumate în faţa Uniunii Europene nu pot fi aruncaţi, în totalitate, în spatele antreprenorilor!
Promovarea asocierii şi activităţii de cooperare trebuie să se dezvolte natural, prin exemple de bune practici, şi nu prin condiţionarea formării asociaţiilor de producători, doar pentru a primi punctaj maxim şi a fi eligibili pentru accesarea fondurilor, ca, ulterior, respectivele grupuri de producători să nu fie nici măcar funcţionale.
Riscurile cauzate de condiţiile climaterice, agravate de lipsa sistemelor de irigaţii, rămân probleme fără soluţii, în România, iar Guvernul şi Ministerul agriculturii, în loc să adopte măsuri protecţioniste, generează noi condiţionalităţi de mediu, pentru care nu-şi asumă nicio responsabilitate!
Consider că este important să ne asigurăm ca viitoarele eco-scheme să fie definite şi promovate astfel încât să aducă beneficii reale atât producătorilor, cât şi consumatorilor, nu doar surse de maculatură cu indicatori de raportat Uniunii Europene! Nu descurajarea agricultorilor şi micilor producători, domnule ministru Oros, ar trebui să fie prioritatea mandatului dumneavoastră, ci, din contră, sprijinirea lor! Dar afirmaţia pe care aţi făcut-o, domnule ministru, şi anume că “practicile prietenoase cu mediul nu sunt o obligaţie la nivel de fermă, ci doar la nivel de stat membru”, este, cel puţin, contrazisă de actualele ghiduri de finanţare care, tocmai, depunctează şi descalifică micii producători din competiţia accesării finanţărilor de la AFIR.
Pe de altă parte, cifrele planificate pentru investiţii în agricultură se promovează cu ani înaintea alocărilor reale, iar ghidurile de finanţare se află în consultare publică doar 15 zile. Condiţiile care fac imposibilă accesarea fondurilor pentru micii producători trebuie nu doar publicate, ci şi discutate, în mod transparent, cu asociaţiile de filiere de produs, cu micii fermierii, inclusiv cu cei care deţin ferme şi întreprinderi de familie.
Cât de adevărată devine, acum, afirmaţia că se oferă bani pentru dezvoltarea agriculturii dacă, spre exemplu, punctajul maxim se oferă doar întreprinderilor care au directorul sau chiar asociatul unic al companiei cu studii superioare agricole?
Pentru că ar trebui să ştiţi, domnule ministru, că încurajarea educării şi creşterea calificării agricultorilor nu are nimic de a face cu descalificarea de la finanţări a celor care poate nu au o facultate în domeniu, dar au o experienţă de zeci de ani în cultivarea fructelor şi legumelor!
Industria agroalimentară şi procesarea produsului românesc are nevoie de competenţe antreprenoriale, de experienţă în business şi injecţii de capital, unul facil de accesat, nu condiţionat de punctaje imposibil de atins pentru cei mai mulţi dintre micii producători. Or, atunci, ar trebui să vă decideţi – sau încurajăm agricultorii să acceseze fonduri pentru a dezvolta afacerile şi economia ţării, ori îi forţăm pe aceştia să cheltuiască bani pe studii şi consultanţă, pentru ca, în final, să obţină dosarele cu şină cu punctajul descalificator din competiţia accesării banilor publici, care sunt, până la urmă, banii care le aparţin!
Solicit actualului Guvern să înceteze să fluture sumele pentru investiţii şi să nu-i mai condiţioneze aberant pe cei care produc alimente, atunci când doresc accesarea banilor publici!
Asumaţi-vă eşecul măsurii 3 Granturi pentru investiţii, banilor nealocaţi antreprenorilor, măcar cu scuzele de rigoare pentru cei peste 27 de mii de aplicaţii!
Asumaţi-vă eşecul neincluderii investiţiilor pentru irigaţii în vestitul PNRR şi încetaţi să pasaţi responsabilităţile de mediu pe seama agricultorilor!
Agricultorii noştri au obosit să repete, mereu, de 30 de ani, aceleaşi probleme, iar singurele soluţii oferite de guvernanţi să se concretizeze în invitaţii la colocvii, unde se punctează doar la capitolul imagine politică!
Această bătaie de joc la adresa agricultorilor români trebuie să înceteze!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“Să facem puțină lumină între prostiile debitate de unii la televizor: 1. CCR a validat primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale DUPĂ ce a primit informarea necesară de la CSAT pe baza documentelor ”desecretizate” ieri. Deci nu se poate pronunța iarăși pe speță, la cererea […]
“În Germania asocierea între Stânga, Dreapta și Ecologiști a fost numită Coaliția Semafor, după culorile însemnelor electorale, roșu, galben și verde. Fiindcă sistemul care ne-a adus criza de azi e tot mai fărămițat în țările europene, dar nici nu lasă puterea din mână, la un moment […]
Elena Lasconi și USR au demonstrat din nou că vor să conducă România nu prin dialog, ci prin cenzură și intimidare. Într-un gest scandalos, candidata USR la alegerile prezidențiale a interzis accesul postului România TV la o conferință de presă, arătând clar că respectul față de […]
Poporul român a votat de Ziua Națională, într-un număr mare, pentru forțele suveraniste. Prin votul lor, românii au decis să scoată PSD și PNL de la o guvernare majoritară. Românii și-au făcut vocea auzită, pentru prima oară de mult timp încoace. Ne aflăm într-un moment pe […]
Președintele AUR, George Simion, a purtat pe 3 decembrie discuții cu reprezentanți ai domeniilor cheie din statul român, cu privire la prioritățile din viitoarea legislatură parlamentară. De asemenea, au fost făcuți primii pași pentru crearea Mișcării pentru Reconstrucția României. „Facem un pas către partenerii noștri sociali […]
Claudiu Târziu, europarlamentar și președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că în ultimele zece zile am putut vedea pe viu o campanie sălbatică de dezinformare îndreptată împotriva mișcării suveraniste din România. Claudiu Târziu a explicat: “Știri complet false despre o așa-zisă […]