Andrei Busuioc – Interpelare – Urgentarea proiectului de consolidare a versantului unde este amplasată Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, din comuna Puiești, Vaslui

Adresată: Primului – Ministru al României, Ion-Marcel Ciolacu

De către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/03/2024

Obiectul interpelării: Urgentarea proiectului de consolidare a versantului unde este amplasată Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, din comuna Puiești, Vaslui

Stimate domnule Prim-ministru,        

            Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, sat Cetățuia, comuna Puiești, județul Vaslui, necesită o urgentă consolidare a versantului în proximitatea căruia aceasta este amplasată, riscul de alunecare a terenului punând în pericol această construcție de o importanță deosebită, însă și viețile celor care vin la Biserica „Sf. Nicolae” pentru rugăciune.

Biserica de lemn reprezintă cea mai veche biserică din Eparhia Hușilor, fiind construită la sfârșitul secolului al XV-lea. Aceasta reprezintă o comoară aflată în patrimoniul național, o biserică binecuvântată și un monument istoric, iar riscul de prăbușire a unei astfel de clădiri trebuie înlăturat în regim de urgență, orice amânare ori minut irosit privind consolidarea versantului implicând riscul pierderii definitive a acestui patrimoniu național, a acestui lăcaş sfânt unde, timp de câteva sute de ani, miile de rugăciuni și credința au creat puntea între localnici și Dumnezeu.

Proiectul „Consolidare versant unde este amplasată Biserica de lemn Sf. Nicolae sat Cetățuia, comuna Puiești, Județul Vaslui” a fost solicitat spre includere în Lista Sinteză a subprogramului ”Lucrări în primă urgență” din cadrul PNCIPS derulat prin ”CNI” – S.A. și propus spre finanțare. În cadrul website-ului CNI poate fi regăsit după numărul de înregistrare 12895/13.07.2023 CONSOLIDARE VERSANT BISERICA DE LEMN SF. NICOLAE, CETATUIA, PUIESTI, VS, documentul aflându-se în continuare, conform acestui website, „în curs de analiză”.

Am adresat Companiei Naționale de Investiții întrebarea nr. 2797/b din  7.11.2023, având ca obiect Proiectele de investiţii realizate de către Compania Naţională de Investiţii, criteriile de selecţie, termenul maxim de comunicare a răspunsului către solicitanţii de fonduri, document prin intermediul căruia am subliniat și faptul că „(…) în cadrul comunei Puiești a fost depus un număr de 8 proiecte, 7 dintre acestea regăsindu-se în cadrul listei sinteză, iar unul dintre acestea, având numărul de înregistrare 12895/13.07.2023 CONSOLIDARE VERSANT BISERICA DE LEMN SF. NICOLAE, CETATUIA, PUIESTI, aflându-se, conform site-ului web al CNI, „în curs de analiză”, deși numărul său de înregistrare corespunde lunii iulie.”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ne-a oferit răspunsul nr. SG 6094 din 7.12.2023, document din cadrul căruia vom aminti următoarele informații ce ne-au fost transmise:

„(…) Referitor la proiectul ”Consolidare versant Biserica de Lemn Sf. Nicolae, Cetățuia, comuna Puiești, jud. Vaslui” vă facem cunoscut că acesta urmează a fi inclus pe următoarea listă sinteză care va fi aprobată prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. (…)”

„(…) Introducerea pe lista sinteză a unui obiectiv de investiții înseamnă că acest obiectiv a fost luat în evidență și că se pot parcurge etapele ulterioare pentru promovarea la finanțare, dacă există alocații bugetare necesare și dacă dosarul de investiție este complet. (…)”

„(…) Totodată, precizăm că finanțarea obiectivelor de investiții care se regăsesc, în prezent, pe listele sinteză ale Subprogramelor PNCIPS, este condiționată de alocarea de fonduri de la bugetul de stat. (…)”

Stimate domnule Prim-ministru, imposibilitatea finanțării acestui obiectiv de investiții de o importanță istorică deosebită și cu o semnificație profundă pentru localnicii ar fi mai mult decât regretabilă, noi, românii, având o obligație morală în a proteja și a ocroti patrimoniul țării noastre, în a proteja și a ocroti astfel de clădiri cu valoare istorică și vechime impresionante. Potențiala pierdere a unei biserici construită încă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare și care a impresionat și pe cei de peste granițe, ca urmare a posibilei lipse de fonduri alocate de la bugetul de stat, ar fi tragică.

                Însă, regretabilă și tragică ar fi și inacțiunea noastră ori lipsa noastră de implicare în a salva acest lăcaș și icoanele spectaculoase pe care acesta le adăpostește, lipsa noastră de implicare în a împiedica alunecarea de teren și prăbușirea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae”, prăbușire ce va lua cu ea toată munca depusă la sfârșitul secolului al XV-lea, toate icoanele impresionante, însă, prăbușire ce va lua cu ea și posibilitatea transformării acestei biserici într-un obiectiv turistic ce îi va fascina și cuceri pe cei de peste hotare.

          Avem obligația morală de a proteja acest lăcaş sfânt aflat în patrimoniul național, această mărturie asupra istoriei noastre. Nu putem privi cu nepăsare ori cu indiferență asupra dispariției sale, salvarea sa de la prăbușire necesitând alocarea de fonduri în regim de urgență. În acest sens și ținând seama de cele enunțate precedent, vă solicităm respectuos să ne comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:

  1. Deține Guvernul României posibilitatea de a aloca fonduri în regim de urgență de la bugetul de stat pentru a contribui la salvarea acestui lăcaș sfânt aflat în patrimoniul național, construit de mai bine de cinci secole?
  • În situația în care Guvernul României nu poate aloca fonduri în regim de urgență de la bugetul de stat pentru a contribui la salvarea acestei clădiri de patrimoniu național și ținând seama de faptul că „finanțarea obiectivelor de investiții care se regăsesc, în prezent, pe listele sinteză ale Subprogramelor PNCIPS, este condiționată de alocarea de fonduri de la bugetul de stat”, poate oferi Guvernul României garanții privind valoarea suficientă a acestor fonduri alocate, astfel încât realizarea proiectului „Consolidare versant unde este amplasata Biserica de lemn Sf. Nicolae sat Cetățuia, comuna Puiești, Județul Vaslui” să nu sufere întârzieri din cauza lipsei de fonduri?
  • Întrucât în cazul Bisericii de lemn Sf. Nicolae orice amânare ori minut irosit privind consolidarea versantului implică riscul pierderii definitive a acestui patrimoniu național, în ce măsură poate fi urgentată procedura de desfășurare și finanțare a acestui proiect derulat prin CNI?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

De către: Senator Andrei HANGAN    Circumscripția electorală: nr. 9  – Brăila Grupul parlamentar: AUR Ședința Senatului din data de: 23.04.2024 Sănătatea Poporului: Adevărul înfruntând opoziția PSD și PNL Stimați colegi,           Astăzi, în fața acestui for legislativ, doresc aduc în atenția dumneavoastră o realitate dureroasă și […]
Adresată de către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Titlul declarației politice: Fenomenul digitalizării forțate contravine necesităților contemporane de a gestiona afecțiunile neurodegenerative Stimați colegi și cetățeni,             Cu toții suntem martorii unui fenomen global de […]
Adresată:  Domnului Árpád András ANTAL, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Necesitatea reabilității grupului […]
Adresată:  Doamnei Alina-Ștefania GORGHIU, ministru al Justiției De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Posilibitatea reabilitării de drept a mitropolitului Visarion […]
Adresată:  Domnului Marcel-Ioan BOLOȘ, ministru al Finanțelor De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Procedura de regres împotriva judecătorilor și procurorilor […]
Adresată:  Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Numărul pe localități al […]