Adresată: Prim-ministrului României, Ion-Marcel Ciolacu
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 20/02/2024
Obiectul întrebării: Taxarea autoconsumului de energie electrică al prosumatorilor reprezintă o măsură facultativă în directivele UE, însă categorică pentru Guvernul României
Stimate domnule Prim-ministru,
Deși directivele europene evidențiază faptul că taxarea autoconsumului de energie electrică, respectiv „taxa pe soare”, este opțională pentru fiecare stat membru, nefiind, astfel, o măsură obligatorie impusă la nivelul UE, și chiar dacă „Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, introducerea controversatei „taxe pe soare” se dovedește a fi, din nou, un subiect larg de discuție și o posibilitate, fapt ce a generat un al doilea val de nemulțumire în rândul prosumatorilor.
Prin intermediul Articolului 21, al. 3, din cadrul Ordonanţei de urgenţă nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, se oferă posibilitatea autorităţilor administraţiei publice centrale şi ANRE de a aplica taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor.
Textul Ordonanţei ce face referire la această posibilitate și permisiune acordată din partea Guvernului pentru taxarea autoconsumului de energie electrică, respectiv „autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe”, în contextul în care directivele europene nu impun în mod expres o obligație statelor membre de a aplica aceste taxe, ci doar o opțiune în acest sens, a generat o avalanșă de întrebări și de insatisfacție în rândul prosumatorilor.
Anul 2024 este un an al majorării de taxe. Trebuie să ținem seama de faptul că actualii prosumatori au ales utilizarea de panouri fotovoltaice întocmai pentru a realiza economii, pentru a avea facturi la electricitate cu o valoare mai redusă și pentru a se adapta la contextul economic curent, nu pentru a achita taxe adiționale ca urmare a utilizării lor, un element ce ar genera dificultăți financiare amplificate.
Mai mult decât atât, utilizarea panourilor fotovoltaice a permis prosumatorilor să participe și să contribuie la protejarea mediului înconjurător cu un preț scăzut, iar potențiala taxare a acestora ca urmare a contribuției lor la salvarea plantei poate implica o reevaluare a deciziei privind utilizarea energiei regenerabile. De asemenea, permisiunea acordată din partea Guvernului pentru taxarea autoconsumului de energie electrică și libertatea acordată autorităţilor administraţiei publice centrale şi ANRE de a aplica taxe poate impune o revizuire a posibilei decizii de utilizare a panourilor fotovoltaice și din partea potențialilor prosumatori, care nu vor primi și nu vor vedea cu entuziasm noile taxe impuse. Aceste reevaluări și reviziuri din partea prosumatorilor și potențialilor prosumatori pot genera efecte negative semnificative în ceea ce privește producția națională de energie electrică din surse regenerabile.
Nemulțumirea prosumatorilor vine și ca urmare a faptului că această posibilă taxare a autoconsumului de energie electrică implică taxarea prosumatorului pentru ceea ce cetățeanul produce și consumă în mod individual, respectiv „în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor”. Considerăm injustă decizia de taxare a producției de energie în scopul consumului propriu, în aceeași manieră în care am considera injustă decizia de taxare a producției de hrană în scopul de consum personal.
Ținând seama de faptul că taxarea autoconsumului de energie electrică reprezintă o măsură facultativă pentru fiecare stat membru UE, nefiind impusă de directivele europene, și de faptul că „Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, luând în considerare provocările financiare curente ale românilor și îngreunarea semnificativă a vieții lor prin introducerea de noi taxe, însă având în vedere și solicitarea Asociației Prosumatorilor prin care a fost comunicat Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o OUG prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor, vă solicităm respectuos să ne comunicați dacă veți revizui introducerea măsurii de taxare a autoconsumului de energie electrică al prosumatorilor, respectiv dacă va fi aceasta eliminată ori dacă autoritățile administrației publice centrale și ANRE vor avea permisiunea, în continuare, de a aplica taxe și tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile?
Nu există răspunsuri