Adresată: Ministerului Sănătății, Ministrului Sănătății Prof. univ. dr. Alexandru Rafila
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 18/06/2024
Obiectul întrebării: Importanța donării de celule stem și facilitățile acordate donatorilor
Stimate Domnule Ministru,
„În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale sistemului imunitar, care netratate devin mortale. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă.”
Deși posibilitatea donării de celule stem este cunoscută printre cetățenii țării noastre, nu toți românii cunosc importanța acestui act de generozitate și impactul pozitiv pe care decizia lor de a deveni donatori îl va avea în viața celor care depind de această șansă. Totodată, nu toți românii cunosc criteriile ce necesită a fi îndeplinite pentru a deveni donatori și nici beneficiile majore aduse calității vieții pacientului. Decizia unei persoanei de a deveni donator de celule stem poate contribui la schimbarea vieții beneficiarului, reprezentând șansa la salvare a celui care se confruntă cu o boală gravă, precum leucemia, alte tipuri de cancer al sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Deși „donatorii sunt căutaţi mai întâi printre fraţii şi/ sau surorile pacientului/ei”, „în general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între aceştia. În celelalte cazuri, pacienţii au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice.” Așadar, șansa unei vieți mai bune a pacientului care suferă de o boală gravă depinde în 75% dintre cazuri de acțiunile și hotărârile cetățenilor neînrudiți, dar compatibili cu acesta.
Alegând să devină donatori de celule stem, cetățenii vor câștiga și se vor bucura de cel mai de preț și unic dar, cel al salvării unui om, respectiv cel al oferirii unei șanse la o viață mai bună. Totodată, „există posibilitatea ca o persoană să fie găsită compatibilă cu mai mulţi pacienţi şi, în cazuri rare, s-ar putea ca această persoană să doneze de mai multe ori pentru pacienţi diferiţi”, ceea ce implică salvarea mai multor vieți.
Considerăm necesar ca Ministerul Sănătății să lupte pentru nevoile pacienților care necesită un transplant de celule stem, motivând și mobilizând, totodată, și posibilii cetățeni donatori. În lipsa unor beneficii și facilități adecvate acordate cetățenilor pentru a-i motiva să devină donatori de celule stem, numărul acestora tinde să rămână insuficient, numeroși pacienți încă fiind în așteptarea unui donator compatibil. A deveni donator de celule stem înseamnă compasiune, generozitate și iubire față de semeni. Deși decizia de a deveni donator înseamnă o șansă oferită unui om pentru ca acesta să petreacă mai mult timp alături de cei dragi, posibilii donatorii necesită să aloce timp substanțial procedurilor specifice donării, necesită să se supună riscurilor specifice intervenției și perioadei de refacere, necunoscând care sunt beneficiile acestui proces, privind atât din punct de vedere al beneficiilor personale, cât și din punct de vedere al beneficiilor aduse pacientului cu care donatorul va fi găsit compatibil.
Ținând seama de cele menționate precedent, vă rugăm să ne comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:
- Care sunt beneficiile pentru sănătatea proprie de care se vor bucura donatorii, ca urmare a donării de celule stem?
- Care sunt beneficiile pentru sănătatea pacienților, ca urmare a tratamentului cu celule stem?
- Care sunt facilitățile acordate donatorilor ca urmare a donării voluntare de celule stem?
- Considerați că aceste facilități acordate donatorilor sunt suficient de motivante, privind din punct de vedere al necesității de a mobiliza mai mulți cetățeni să devină donatori?
- În ce măsură este posibilă implementarea unei ample campanii de informare a cetățenilor cu privire la importanța și beneficiile donării de celule stem?
Nu există răspunsuri