Adresată: Ministerului Afacerilor Interne, Ministrului Afacerilor Interne Marian-Cătălin PREDOIU, Ministerului Educației, Ministrului Educației Ligia DECA
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 28/11/2023
Obiectul interpelării: Implementarea de măsuri privind infracțiunile săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar
Stimate Domnule Ministru, Stimată Doamnă Ministru,
Documentul intitulat STRATEGIA NAȚIONALĂ DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ 2023 – 2027, alături de informațiile publice distribuite de către mass media pe parcursul anului curent, aduc la cunoștință cetățenilor români, părinți, cadre didactice, însă nu numai, fapte și procentaje îngrijorătoare în privința infracțiunilor și actelor de violență săvârșite în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de către minori.
Așadar, reamintim, din cadrul multitudinii de relatări distribuite de către mass media pe parcursul anului curent, următoarele fragmente:
- „Un adolescent de 15 ani a ajuns la spital, astăzi, după o bătaie la școală. Acesta a fost lovit de un alt copil dintr-o altă clasă, chiar în pauza mare. Adolescentul a fost transportat cu un echipaj SMURD la spital, pentru investigații suplimentare, întrucât acuza dureri în zona stomacului și a coastelor. Incidentul s-a produs (…) în pauza mare, la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.”
- “La data de 4 octombrie, în jurul orei 08:10, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Scorniceşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la data de 3 octombrie, o minoră ar fi fost agresată fizic de către o altă minoră, în timp ce se aflau la o unitate de învăţământ din oraşul Scorniceşti. (…)”
- „Vineri, 20 octombrie 2023, la ora 16,20, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Galați au fost sesizați telefonic, de către directorul unei instituții de învățământ din municipiu, despre faptul că, în cursul zilei de astăzi, în jurul orei 14,00, în curtea unității de învățământ, un elev ar fi fost agresat fizic de către un coleg de școală. Potrivit polițiștilor, din cercetări a reieșit că un minor de 13 ani, elev în clasa a V-a, l-ar fi lovit cu pumnul în zona capului pe un altul, de 14 ani, elev în clasa a VI-a. (…)”
- „Scene violente s-au petrecut într-o sală de clasă, la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș, județul Satu Mare. Doi elevi de clasa a VIII-a s-au luat la bătaie, chiar sub privirile profesoarei, la ora de franceză.”
- „Un adolescent de doar 13 ani din Iași a fost lovit cu pumnii și picioarele de propriul coleg de clasă. Întâmplarea a avut loc marți, 13 iunie 2023, în una dintre pauze, la Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iași. (…)”
STRATEGIA NAȚIONALĂ DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ 2023 – 2027 ne aduce la cunoștință următoarele date esențiale: „Siguranța în mediul școlar reprezintă un obiectiv strategic asumat la nivel național, subsumat proiectului ”România educată”. În contextul pandemiei de COVID-19, care a determinat suspendarea desfășurării cursurilor în clase și derularea lor în mediul online, numărul faptelor penale sesizate în anul școlar 2020/2021 a înregistrat o scădere cu 78,5% față de aceeași perioadă a anului școlar anterior. În condițiile reluării cursurilor în unitățile școlare în septembrie 2021, în format fizic, numărul faptelor penale sesizate în perioada septembrie – decembrie a anului școlar 2021/2022 a înregistrat o creștere de peste 3,5 ori față de aceeași perioadă a anului școlar anterior, iar în perioada similară a anului școlar 2022/2023 a înregistrat o creștere de 83,6% față de anul școlar anterior. Ponderea cea mai mare este reprezentată de infracțiunile săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar (89,9%), cele mai multe dintre ele fiind săvârșite în mediul urban (77%). Predominante sunt infracțiunile de lovire sau alte violențe (61,1%) și cele de furt (9,4%). Asigurarea cu pază a unităților de învățământ continuă să reprezinte o problemă, în condițiile în care aproximativ o treime dintre acestea nu sunt asigurate cu pază umană sau cu sisteme de supraveghere video.”
Având în vedere faptul că „siguranța în mediul școlar reprezintă un obiectiv strategic asumat la nivel național, subsumat proiectului ”România educată” ”, ținând seama de necesitatea asigurării protecției minorilor și de a le oferi informațiile necesare cu privire la efectele negative ale violenței pe termen lung, însă nu numai, dar luând în considerare și temerea părinților, a cadrelor didactice, dar și a societății în ansamblu ei, privind implicarea minorilor în săvârșirea de infracțiuni în incinta unităților de învățământ, vă rugăm să ne comunicați răspunsul la următoarele întrebări:
- În ce măsură considerați că introducerea obligatorie a uniformelor școlare poate contribui la reducerea ratei de bullying și hărțuire constatată în incita unităților de învățământ preuniversitar?
- Care sunt măsurile specifice pe care Ministerul Educației, cât și prin structurile și instituțiile sale subordonate, le ia pentru a asigura siguranța elevilor, ținând seama de creșterea semnificativă a faptelor penale?
- Care sunt strategiile implementate/dezbătute de către M.A.I. și de către Ministerul Educației pentru a reduce rata de infracționalitate preuniversitară, în special în mediul urban?
- Există vreo cercetare care să afle cauzele ce stau la baza infracțiunilor săvârșite în cadrul unităților de învățământ preuniversitar?
Nu există răspunsuri