Adresată: Domnului Dincer GEAFER, subsecretar de stat, conducător al Departamentului pentru Relații Interetnice, entitate în coordonarea Secretariatului General al Guvernului
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Obiectul întrebării: Avizul nr. 147/26.01.2004 eliberat de Departamentul pentru Relații Interetnice și documentația aferentă demersurilor Uniunii Secuilor din România de obținere a statutului de membru al Consiliului Minorităților Naționale.
Stimate domnule subsecretar de stat,
La 26 ianuarie 2004 Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice a eliberat, la cerere, avizul nr. 147/26.01.2004 în legătură cu Actul constitutiv și Statutul Uniunii Liberale a Maghiarilor din România (ULMR), înregistrată la 10 februarie 2004 de către Judecătoria Târgu Mureș.
În context facem cunoscut că la scurt timp ULMR a devenit Uniunea Secuilor din România (USR) ca urmare a pronunțării încheierii nr. 2162/20.04.2004 de către Judecătoria Târgu Mureș, încheiere care a vizat modificările și completările la Actul constitutiv și Statutul de organizare și funcționare a ULMR.
Uniunea Secuilor din România, având sediul în strada Memorandumului nr. 9 din municipiul Târgu Mureș, figurează în Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, toate mențiunile privind această persoană juridică fiind efectuate de către instanța de judecată, care ulterior a făcut replicarea către Ministerul Justiției, conform art. 39 din Regulamentul privind organizarea Registrului asociațiilor și fundațiilor, Registrului federațiilor și Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 954/200, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit actelor constituitive și a celor de organizare și funcționare, așa cum au fost acestea modificate și completate, printre scopurile Uniunii Secuilor din România figurează: promovarea valorilor individuale și celor cu caracter etnic a cetățenilor români aparținând minorității naționale secuiești; apărarea drepturilor și libertăților individuale, a dreptului la identitate culturală și lingvistică a cetățenilor aparținând minorității naționale secuiești.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
1.O copie a avizului nr. 147/26.01.2004 eliberat de Departamentul pentru Relații Interetnice.
2.Dacă Uniunea Secuilor din România (USR) a întreprins sau nu inițiative/demersuri pentru obținrea, conform legislației în vigoare, a statului de membru al Consiliului Minorităților Naționale (CMN), organul consultativ al Guvernului României, în coordonarea Departamentului pentru Relații interetnice, organ consultativ care are ca scop asigurarea relațiilor cu organizațiile legal constituite ale cetățenilor aparținând minorităților naționale. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să specificați datele și anii la care s-au făcut aceste demersuri și care a fost, în fiecare caz aparte, rezultatul examinării lor.
3.O copie a documentației aferente chestiunii, inclusiv a corespondenței purtate între DRI și USR în legătură cu acest subiect.
4.Lista organizațiilor membre ale Consiliului Minorităților Naționale (CMN), cu indicarea datelor și anilor la care fiecare dintre aceste organizații au devenit membre și indicarea modalității/deciziei prin care au obținut statutul de membru al CMN.
Nu există răspunsuri